Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1.6 16V duże spalanie i dlugo chodzi na ssaniu

Featured Replies

Napisano

Witam. Pisałem ten temat na forum opla ale nikt mi tam nie pomogł wiec pisze tu..

Mianowicie silnik 1.6 16V rocznik 96. Jest lato a po odpaleniu okolo 5 minut chodzi na ssaniu. Koledzy z tamtego forum doradzili zeby odłączyc "odkurzacz". Tu moje pytanie: Co to pomoze oprocz zmnijszenia buczenia? czy zmieni sie spalanie?

I drugie pytanie: co zrobic/sprawdzic zeby zmniejszyc spalanie w tym silniku.

Jednak troche duzo mi pali a wydaje mi sie ze tak nie powinien. Z gory dzieki za odpowiedz;)

Napisano

Sprawdź (jeśli masz czym) jak komp. widzi temp. silnika. Albo zrób pomiary samego czujnika temp. Wywalenie odkurzacza nic nie da, poza zmniejszeniem hałasu. Żeby zdiagnozować zwiększone spalanie trzeba się podpiąć pod sondę lambda i zobaczyć co pokazuje. A jeszcze lepiej pod kompa i sprawdzić adaptacje sondy.

Napisano
  • Autor

> Sprawdź (jeśli masz czym) jak komp. widzi temp. silnika. Albo zrób pomiary samego czujnika temp.

> Wywalenie odkurzacza nic nie da, poza zmniejszeniem hałasu. Żeby zdiagnozować zwiększone

> spalanie trzeba się podpiąć pod sondę lambda i zobaczyć co pokazuje. A jeszcze lepiej pod

> kompa i sprawdzić adaptacje sondy.

Okej na dniach zdobede kabelek i sprawdze co i jak i napisze wyniki

Napisano

> Jeśli masz instalację II gen. i wyżej to tak.

Mam silnik C14NZ i gaz się przełącza przy 3 tyś obrotów to chyba 2 generacja ?

Napisano

II gen. masz jeśli na rurce łączącej parownik z przepustnicą jest, zamiast kurka, aktuator - czarny walec z kabelkiem wink.gif.

Napisano

> II gen. masz jeśli na rurce łączącej parownik z przepustnicą jest, zamiast kurka, aktuator - czarny

> walec z kabelkiem .

Chyba jest ale gaz mi ustawiają na słuch to dobrze czy źle ? tylko podłącza ten przełącznik PB/LPG i nic więcej

Napisano

> Chyba jest ale gaz mi ustawiają na słuch to dobrze czy źle ?

Raczej źle.

>tylko podłącza ten przełącznik PB/LPG

jaki przełącznik dokładnie?

PZDR VEN

Napisano

> Raczej źle.

> jaki przełącznik dokładnie?

> PZDR VEN

Taki przełącznik jak znajduję się w środku w aucie co nim się przestawia albo na benzyne albo na gaz to taki podłacza pod maską do kabelka i ustawia na słuch.

Napisano

at_600_sm.jpg

Czy może taki przełącznik??

Ustawianie instalacji LPG po przez przełączanie to raz na benzynę to raz na LPG jest pozbawione jakiegokolwiek sensu.

Edyta: Jakbyś mógł to zapodaj fotkę tego przełącznika, gdyż naprawdę jestem strasznie zaciekawiony tym sposobem.

PZDR VEN

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.