Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Moja brava odmówiła posłuszenstwa-nie zapala.

Featured Replies

Napisano

dzisiaj moje autko nie chce zapalić jak je uruchamiałem rano to na chwile się zapaliła kontrolka od wtrysku i póżniej jeszcze się paliła przez chwile i zgasła no i od tego czasu nie mogę go zapalić chociaż lampka od wtrysku jest zgaszona teraz ładuje akumulator a jak pójde to co najlepiej sprawdzić,czy to może być wina pogody duże opady sniegu teraz topnieje .HELP.

jest

Napisano

Sproboj z wcisnietym gazem ale nie krec go wtedy zbyt dlugo...

Napisano

Mozesz zdjac gorna pokrywe dolotu, ktora stoi na wtrysku i sprawdzic czy podaje paliwko.

Napisano
  • Autor

naładowałem akumulator i byłem go odpalić ,skubany niechciał zapalić chyba ze trzy razy trzymałem go po 5 sekund za w końcu usłyszałem jakby na sekundkę załapywał i gasł ,póżniej trzymałem go na rozruchu chyba z 20 sekund az w końcu z wielkim problemem zapalił , co magło być przyczyną tego doradzcie mi abym sprawdził zeby w przyszłości niemiał takich kłopotów w końcu niepojechałem przez to do pracy?

Napisano

Czyli mamy podobnie. Raz na 15 rozruchow tylko z rana (cieply zaskakuje na dotyk) nie moge go uruchomic. Z tym, ze u mnie z otwarta przepustnica zaskoczy jednak z wielkimi bolami. Pozniej ciezko wchodzi na obroty i troche telepie silnikiem. Pojecia nie mam co jest tego przyczyna.

Napisano

> Mozesz zdjac gorna pokrywe dolotu, ktora stoi na wtrysku i sprawdzic

> czy podaje paliwko.

ktorą ????

Napisano

> Czyli mamy podobnie. Raz na 15 rozruchow tylko z rana (cieply

> zaskakuje na dotyk) nie moge go uruchomic. Z tym, ze u mnie z

> otwarta przepustnica zaskoczy jednak z wielkimi bolami. Pozniej

> ciezko wchodzi na obroty i troche telepie silnikiem. Pojecia nie

> mam co jest tego przyczyna.

mam tak samo dokladnie.widac jakas standartowa usterka ale jeszcze nikt nie zdiagnozowal co moze byc przyczyna... oslabiony.gif

Napisano

> mam tak samo dokladnie.widac jakas standartowa usterka ale jeszcze

> nikt nie zdiagnozowal co moze byc przyczyna...

Mam podobnie lecz u nie jest to wina przepuszczającego zaworu gazowego na reduktorze oslabiony.gif

Spróbuj odłączyć na noc ten wąż gumowy który biegnie od parownika do mieszalnika i zobaczysz czy będzie lepiej z rańca zapalał. Tak się zastanawiam czy istniej taki elektrozawór który można by założyć właśnie na tym przewodzie - to by mi sprawę rozwiązało.

U mnie po sciągnięciu tego weża odpala na dotyk.

Pozdr,

Napisano

> ktorą ????

Dokladnie ta mocowana na 3 sruby:

bbm12.jpg

Napisano

Myslalem o tym samym po ostatniej rozmowie z Toba na spocie.

> Spróbuj odłączyć na noc ten wąż gumowy

Trzeba jednak pamietac zeby zalepic dziure, ktora zostanie w mikserze co by silniczek nie lapal lewego powietrza. Ale pomysl dobry. Trzebaby pomyslec o chwilowym odlaczeniu gaziku i sprawdzic jak bedzie ok.gif

Napisano

> Trzeba jednak pamietac zeby zalepic dziure, ktora zostanie w mikserze

> co by silniczek nie lapal lewego powietrza.

Przed porannym odpaleniem przewodzik zakładamy na swoje miejsce.

> Trzebaby pomyslec o chwilowym odlaczeniu gaziku i sprawdzic jak

> bedzie

Dokładnie kilka dni pojeździć na samym PB i zobaczyć jakii będzie efekt.

Napisano
  • Autor

a może to wina naszych akumulatorów móje autko jest pod chmurką a jest zimno poniżej zero co by było gdyby napięcie przy rozruchu spadło na kilka minisekundy poniżej 9volt czy centralka niezapisze jakiegoś głupstwa

a póżniej są kłopoty z zapaleniem ,takie mam niekiedy

wrażenie ,jakie muśi być najniższe napięcie dla poprawnej pracy centralki i całej elektroniki potrzebnej

do prawidłowj pracy bądz rozruchu , a może się myle?

Napisano

to ma sens sprubuje cos z tym zrobic...a zawor na wezu ... hmm.gif musialby otwierac sie wiecej niz wynosi przepustowosc weza przy srubie regulacyjnej bo ja np.mam srube (na wezu zlosnik.gif)

Napisano

a moze da sie zawor rozebrac i wyczyscic lub go po prostu wymienic.przeca od poczatku tak nie bylo sciana.gif

Napisano

> a moze da sie zawor rozebrac i wyczyscic

Da się rozebrać i wyczyścić tylko w moim przypadku na wiele to się nie zdaje. W zaworze znajduje się gumka (element blokujący otwór w reduktorze przez który wydostaje się gaz w fazie lotnej węzem do mieszalnika) która to po jakimś czasie traci swają elastyczność a co za tym idzie nie spełnia swojego zadania. Wymiana wspominianej gumki wystarcza w moim przypadku na niespełna rok po czym problem powraca jak bumerang. Jest jeszcze możliwość przesunięcia zaworu gazowego (tego w którym znajduje sie filtr gazu) jak najbliżej reduktora przez co zmniejszyło by się ciśnienie działające na omawiany zaworek w reduktorze i może wtedy wreszcie gazu by nie przepuszczał a jeżeli już to w niewielkiej ilości. Tylko niewiem.gif jak blisko można ten zawór zamontować żeby wszystko było OKI.

> lub go po prostu

> wymienic.

To chyba też by było na krótką metę hmm.gif

> przeca od poczatku tak nie bylo

No właśnie na początku nie było po roku pojawił się pierwszy problem po dwóch latach problem powrócił.

Napisano

> to ma sens sprubuje cos z tym zrobic...

Jak zrobisz kilka prób to napisz z jakim skutkiem.

> a zawor na wezu ... musialby

> otwierac sie wiecej niz wynosi przepustowosc weza

Dokładnie przepustowość zaworu musiała by być = średnicy otworu wąża

Tylko tak się zastanawiam gdzie by poszukać takich zaworów hmm.gif

Napisano

> Jest jeszcze możliwość przesunięcia zaworu gazowego (tego w którym znajduje sie filtr gazu) jak najbliżej reduktora przez co zmniejszyło by się ciśnienie działające na omawiany zaworek w reduktorze

Cisnienie sie nie zmieni poniewaz gaz w stanie plynnym napiera z tym samym cisnieniem wiec to raczej nie bedzie rozwiazanie problemu...

> i może wtedy wreszcie gazu by nie przepuszczał a jeżeli już to w niewielkiej ilości.

To tak. Jesli sie rozprezy to nie bedzie go wiele - tyle ile pomiesci rurka pomiedzy elektrozaworem a parownikiem.

Napisano

o to widze ze kolega przerabial juz temat dokladnie.a smierdzi gaz przy zuzytej uszczelce czy raczej przepuszczane sa sladowe ilosci?póki co sprubuje wymienic ta uszczelke-moze jakas lepsza sie da zalozyc hmm.gif albo dorobic?kupowales ta uszczelke przeznaczona do konkretnego zaworu?

Napisano

> o to widze ze kolega przerabial juz temat dokladnie.

Praktycznie mogę bić rekordy w czasie rozkręcania tego zaworu biglaugh.gif

> a smierdzi gaz

> przy zuzytej uszczelce czy raczej przepuszczane sa sladowe

> ilosci?

Raczej na zawnątrz gazu nie czuć.

> póki co sprubuje wymienic ta uszczelke-moze jakas lepsza

> sie da zalozyc albo dorobic?kupowales ta uszczelke

> przeznaczona do konkretnego zaworu?

Tak I najgorsze jest to że występuje ona tylko w zestawie naprawczym do reduktora. Cena około 65 PLN sciana.gif

A lepsza strona to taka że gazownicy u których serwisuję instalkę załatwili mi ją dwa razy za free smile.gif

Pozdr,

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.