Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rozwazania nt. jakosci odbioru RADIA

Featured Replies

Napisano

Witam!

Jak byc moze niektorzy pamietaja zastanawialem sie dlaczego moje nowe Alpine 9821R gra zauwazalnie gorzej od sterego 7513M. Otoz po blisko tygodniu zabawy ze sprzetem doszedlem do tego ze chodzi o brzmienie radia. Tak sie bowiem sklada ze dosc czesto go slucham a plyt do auta nosic mi sie nie chcialo (dopiero teraz mialem czas i porobilem sobie kopie na cdrw). Po wielu probach ustawilem korekcje tak zeby brzmienie mnie zadowalalo (bas -3/200Hz width=2, sopran -3/10kHz, loud off oczywiscie). I teraz plyty CD graja ok, tu nie mam zastrzezen, przynajmniej za te cene i przy moich glosnikach. Za to radio jakby nie kombinowac - Z-A-L-A-M-K-A !!! Caly czas wszelkie "szeleszczace" dzwieki typu "sz", "cz", "tsss" sa nieksztalcone (cos podobnego do silnych znieksztalcen typu TIM). Wszelkie wokale brzmia przez to jak przesterowane. Podobnie perkusja i tego typu dzwieki. Do tego bas jest beznadziejnie podbity (to jeszcze szloby zniesc, zawsze mozna obciac).

Oczywiscie wiadomym mi jest ze dzwiek w radiu to jedno wielkie oszustwo, podbijanie basow, sopranow, pasma prezencyjnego, poprawianie, korekcja (=silna kompresja) dynamiki, modulowanie na granicy przemodulowania nadajnika i ch. wie co jeszcze. No moze pomijajac II PR ale akurat takiej muzy nie slucham niestety. Niemniej jednak moje stare radyjko odtwarzalo stacje radiowe O NIEBO LEPIEJ !!! Dzwiek byl przyjemny, bardzo przestrzenny az chcialo sie sluchac. Tyle ze wylacznie na postoju, bo w trakcie jazdy odbior byl straszliwie niestabilny i dlatego go w koncu wymienilem (nie chcialo mi sie go naprawiac bo juz sterane bylo strasznie - opisow na przyciskach nie bylo widac juz od dawna, nawet czarna farba z plastiku zaczela zlazic).

Zastanawiam sie wiec czy:

- 7513M bylo wybitnym osiagnieciem w dziedzinie odbioru radia a 9821 tylko mocno srednim

- 9821 ma wybitnie beznadziejny tuner np. zle radzacy sobie z przemodulowaniem i po prostu TTTM

- moj egzemplarz jest uszkodzony badz niezbyt precyzyjnie zestrojony

- ???

Napisano

> plyty CD graja ok, tu nie mam zastrzezen, przynajmniej za te

> cene i przy moich glosnikach. Za to radio jakby nie kombinowac -

> Z-A-L-A-M-K-A !!! Caly czas wszelkie "szeleszczace" dzwieki typu

> "sz", "cz", "tsss" sa nieksztalcone (cos podobnego do silnych

> znieksztalcen typu TIM). Wszelkie wokale brzmia przez to jak

> przesterowane. Podobnie perkusja i tego typu dzwieki. Do tego

> bas jest beznadziejnie podbity (to jeszcze szloby zniesc, zawsze

> mozna obciac).

Kiedys chrzestny kupil sobie radio clariona takie

po 1 dzwiek byl jak deska płaski, twardy i zimny BEZNADZIEJA

przy słuchaniu fal radiowych przy roznego rodzaju sz, cz, dź, sopranach dziwnie zniekształcalo dzwiek przypominajac cos w rodzaju pisku, gigantycznie przestrojonego dzwieku bylo to na tyle dokuczliwe ze wrecz uniemozliwialo sluchanie radia, na CD problemu tego nie bylo ale i tak dzwiek pozostawial wiele do zyczenia.

po kolejne notorycznie pada pomaranczowe podswietlenie jak nie przyciskow to samego wyswietlacza PARANOJA !

od tamtego czasu mocno zrazilem sie do clarka :/

Zostal zaniesiony do serwisu i diagnoza byla taka ze tuner jest przestrojony czy jakos tak juz dokladnie nie pamietam bo bylo to ładnych pare lat temu. majac takie radio zasadzilbym takiego kopa ze odbiloby sie od sciany.

POwodzenia i zycze duzo cierpliwosci smile.gif

Napisano
  • Autor

> Zostal zaniesiony do serwisu i diagnoza byla taka ze tuner jest

> przestrojony czy jakos tak juz dokladnie nie pamietam bo bylo to

> ładnych pare lat temu. majac takie radio zasadzilbym takiego

> kopa ze odbiloby sie od sciany.

> POwodzenia i zycze duzo cierpliwosci

ale do konca nie zrozumialem: czy serwis naprawil usterke czy nie?

p.s. na opisywanego przez ciebie "kopa" najzwyczajniej w swiecie mnie nie stac ... a na czyms sluchac muzy musze!

Napisano

Ja również słucham głównie radia (z CDE-7860) i mam podobne odczucia. Z tym, ze jakość jest mocno uzależniona od rozgłośni. Np. w Szczecinie jakość RMF to plastikowy "jamnik", Trójka i Zet nadają znośnie, a najlepiej lokalna "Złote przeboje" czy jakoś tam... - przy głośniejszym słuchaniu czasem nawet zbliża się (na bezpiecznaą odległość oczywiście) do jakości dźwięku z CD.

Bardzo chętnie wymieniłbym tą swoją Alpinke na cos, z czego dużo lepiej grało by radio.

A w ogóle to z niecierpliwością czekam na radiofonię cyfrową i w dziwi mnie to, że jego wejście tak się ślimaczy (przy dzisiejszej prędkości rozwoju elektroniki)...

Pzdr

Napisano
  • Autor

> Ja również słucham głównie radia (z CDE-7860) i mam podobne odczucia.

> Z tym, ze jakość jest mocno uzależniona od rozgłośni. Np. w

> Szczecinie jakość RMF to plastikowy "jamnik", Trójka i Zet

> nadają znośnie, a najlepiej lokalna "Złote przeboje" czy jakoś

> tam... - przy głośniejszym słuchaniu czasem nawet zbliża się (na

> bezpiecznaą odległość oczywiście) do jakości dźwięku z CD.

a ja mam wrazenie ze jakosc byc moze sie troche zmienia z rozglosnia (najgorsza jest chyba Radiostacja) ale wszystkie stacje maja jakosc nieakceptowalna. W 7513 bylo duuuuuuuzo lepiej, roznica jakosci jest nie do porownania.

Dlatego wydaje mi sie ze moj egzemplarz jest cosik niesprawny. Mam zamiar skontaktowac sie z serwisem Horna, zobaczymy jak podejda do sprawy. Nie wiem tylko dokladnie jak im to wytlumaczyc o co chodzi. Jakosc dzwieku jest niestety parametrem niemierzalnym frown.gif

> Bardzo chętnie wymieniłbym tą swoją Alpinke na cos, z czego dużo

> lepiej grało by radio.

becker? nakamichi? jakas kultowa Alpinka?

> A w ogóle to z niecierpliwością czekam na radiofonię cyfrową i w

> dziwi mnie to, że jego wejście tak się ślimaczy (przy

> dzisiejszej prędkości rozwoju elektroniki)...

zaraz, ale czy "cyfrowy" oznacza od razu lepszy? smiem watpic! zreszta styl radiowej obrobki sygnalu raczej nie zmieni sie z powodu zmiany medium nadawania ...

Napisano

Dokladnie nie pamietam jak to bylo ale o ile sie nie myle to serwis w jakis tam sposob dostroil tuner radia do sily sygnalu? czestotliwosci fal ? panujacych na danym terenie a co gorsza uzywane jest w gorach gdzie sygnal nie jest najlepszy co potegowalo przykre zgrzyty i piski, po serwisie chyba sie to jkaos unormowalo ale dzwiek dalej przypominal dzwieki ze studni bo to ciezko bylo porownac do radyjka tranzystorowego :/

Iles umoczył (bo inaczej nie mozna powiedziec) w to radio ze nie chcesz sie tego pozbyc ? sprzedaj za pare groszy i kup chociazby cos kasetowego skoro CD czesto nie sluchasz smile.gif

sam chetnie puscilbym swojego JVC 940r + zmieniarke na 12 CD ale kto to kupi ? ech

Twoje radio Twoj wybor

Napisano
  • Autor

> Iles umoczył (bo inaczej nie mozna powiedziec) w to radio ze nie

> chcesz sie tego pozbyc ?

nie powiedzialem ze nie chce sie sprzetu pozbywac (to tez rozwazam). Radyjko kosztowalo mnie cale 319zlociszy wiec jakbym chcial sie go pozbyc to bym pewnie nawet specjalnie nie stracil. Ale skonczyloby sie to to tym ze znowu nie wiedzialbym co kupic i musialbym szukac, kombinowac etc.

> sprzedaj za pare groszy i kup chociazby

> cos kasetowego skoro CD czesto nie sluchasz

po to wlasnie kupilem wreszcie radyjko z CD zeby moc ich sluchac, do kaseciaka juz nie wracam. nie i koniec.

wkurza mnie fakt ze specjalnie kupilem nowke, porzadnej firmy zeby nie miec problemow ... i mam problem.

Napisano

> becker? nakamichi? jakas kultowa Alpinka?

7944?

> zaraz, ale czy "cyfrowy" oznacza od razu lepszy? smiem watpic!

> zreszta styl radiowej obrobki sygnalu raczej nie zmieni sie z

> powodu zmiany medium nadawania ...

To lipa...

Pzdr

Napisano
  • Autor

> 7944?

nie myslalem konkretnie, tak sobie tylko luzno marze. I tak na porzadny sprzet do auta mnie nie stac (musialaby to byc jakas 4 kanalowka + przyzwoite radio + jakis porzadniejszy sub).

Trudno sie mowi, poki co musze lubic to co mam, cale szczescie ze choc CD gra przyzwoicie. W sprawie tunera bede sie kontaktowal z serwisem Horna, zobaczymy jak beda gadac. Zrobie tez probe z inna antena (teraz mam bez wzmacniacza, mam druga ze wzmacniaczem)

A zreszta poki co to i tak radio w aucie mi niepotrzebne jako ze auto sie zbuntowalo i jezdze komunikacja masowa ...

Napisano

> nie powiedzialem ze nie chce sie sprzetu pozbywac (to tez rozwazam).

> Radyjko kosztowalo mnie cale 319zlociszy wiec jakbym chcial sie go pozbyc to bym pewnie nawet specjalnie nie stracil.

Moze trzeba bylo kupic drozsze-lepsze ?? bo (nie gniewaj sie) ale 319zl za nowke to qpa frown.gif ale to moje zdanie.

Napisano
  • Autor

> Moze trzeba bylo kupic drozsze-lepsze ?? bo (nie gniewaj sie) ale

> 319zl za nowke to qpa ale to moje zdanie.

To radio (mowie o nowce z gwarancja i faktura) zazwyczaj kosztuje ok 450zl - czy wtedy graloby lepiej (smiem watpic)? Nie stac mnie bylo na wiekszy wydatek niz wspomniane 319, nic na to nie poradze. A radio porzadnej firmy za jaka uchodzi Alpine nawet najtansze powinno grac co najmniej znosnie (tym bardziej ze z CD sie to udalo) a nie byc trudne do wytrzymania - oto moje zdanie. Cos musi byc sp... a co to jeszcze bede drążyć.

Napisano

> To radio (mowie o nowce z gwarancja i faktura) zazwyczaj kosztuje ok 450zl - czy wtedy graloby lepiej (smiem watpic)? Nie stac mnie bylo na wiekszy wydatek niz wspomniane 319, nic na to nie poradze. A radio porzadnej firmy za jaka uchodzi Alpine nawet najtansze powinno grac co najmniej znosnie (tym bardziej ze z CD sie to udalo) a nie byc trudne do wytrzymania - oto moje zdanie. Cos musi byc sp... a co to jeszcze bede drążyć.

Szczerze mowiac, jesli szukales sprzetu, ktory ma przyzwoity tuner wybrales nienajlepiej. Wiele modeli Alpine ma slabe tunery, ale tak naprawde niewielu ludzi o to dba. Przepasc miedzy CD a tunerem jest taka duza, ze wlasciwie nie da sie radia sluchac. A niezle tunery - bylo to juz poruszane wiele razy - maja Becker i Blaupunkt.

Napisano

> a nie byc trudne do wytrzymania - oto moje zdanie.

> Cos musi byc sp... a co to jeszcze bede drążyć.

Obawiam sie że TTTM. Z radyjek które miałem najfajniej radia słuchalo mi sie na 9575 a przesiadłem sie na niego bezpośrednio ze sporo młodszego 728...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.