Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Golf 5 - problem z wrzuceniem biegu

Featured Replies

Napisano

Witam

Piszę tego posta na prośbę kolegi. Problem dotyczy VW Golf 5 '2008 z silnikiem 1,9TDI 105KM. Po długim (nocnym) postoju występuje problem z wrzuceniem biegu. Po odpaleniu auta i wciśnięciu sprzęgła nie można wrzucić biegu lub jego zmienić (np z 2 na 1, z 1 na R). Przy próbach siłowych słychać zgrzyty w skrzyni. Po wyłączeniu silnika biegi można wrzucić bez problemu. Kolega wyjeżdża z pod domu w ten sposób, że na zgaszonym silniku włącza wsteczny, odpala silnik, wycofuje auto, gasi silnik, wrzuca 1, odpala silnik, jedzie kawałek i próbuje wrzucić 2. Jeśli się uda to dalej skrzynia pracuje już bez zarzutu, jeśli nie to powtarza wcześniejsze manewry. Wg niego pedał sprzęgła nie jest miękki, czy problem z biegami jest czy nie pedał sprzęgła zachowuje się tak samo. Pompowanie pedałem sprzęgła nic nie pomaga. Wciśnięcie sprzęgła na pewno nie rozłącza napędu, bo auto dalej się toczy i czuć, że silnik ciągnie, ale trochę słabiej niż bez wciśniętego sprzęgła. Jak już skrzynia 'dojdzie do siebie' to można jechać choćby 200km i problemu się nie odczuwa. Wystarczy postój rzędu 30min i po odpaleniu silnika nie można wrzucić wybranego biegu, jednak ustąpienie problemu następuje dużo szybciej, niż po nocnym przestoju. Czy ktoś spotkał się z podobną usterką i może wskazać przyczynę???

Do auta nie mam dostępu i problem opisuje tylko z tego co przekazał mi kolega.

Napisano

Może łożysko oporowe? Siostra w Altei 1.9TDI (105KM) to samo miała (tzn. kilka godzin wink.gif ) i w drodze do mechanika całkiem stanęło i sprzęgło się spaliło na amen.

Napisano
  • Autor

> Może łożysko oporowe? Siostra w Altei 1.9TDI (105KM) to samo miała (tzn. kilka godzin ) i w drodze

> do mechanika całkiem stanęło i sprzęgło się spaliło na amen.

Z tego co kolega mówił, to problem jakby się nasilał, tzn. po zakupie auta (jakiś miesiąc temu) zdarzyło się to raz czy dwa. Teraz praktycznie po każdym dłuższym postoju.

Czekam na dalsze porady

Napisano

a sprzęgło ma płyn? Odpowietrzone?

Napisano
  • Autor

> a sprzęgło ma płyn? Odpowietrzone?

nie wiem, jak pisałem nie mam dostępu do auta, a z kolegą będę się widział dopiero jutro.

Napisano

jeżeli pedał sprzegła nie wpada po nocy w ziemię i pracuje poprawnie to stawiałbym na tarczę sprzęgła i docisk, tak czy siak skrzynia do wyjęcia na dzieńdobry

Napisano

Element układu sprzęgła odmawia współpracy, a który odpowiedź można uzyskać po demontażu skrzyni i weryfikacji elementów tegoż układu.

Napisano

prawdopodobnie padnięty wysprzęglik... (sprawdź czy nie ubywa płynu hamulcowego ewentualnie czy nie ma gdzieś wycieków) innej opcji raczej nie ma ...pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.