Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Błąd P1213

Featured Replies

Napisano

Witam. Dostałem po oczach w czasie jazdy Check Engine i piktogramem silnika na desce. Nie zauważyłem znaczących następstw w czasie jazdy. Po powrocie do domu ( trasa 430 km ) FES i kabelek mówią tak : P1213 - czujnik temp. powietrza wewnątrz turbiny yikes.gif. Przy uruchomionym silniku w parametrach: Temperatura powietrza turbo -40*C. Czyli klops. I teraz moje pytania :

1. Czy dobrze podejrzewam że czujnik ten to czujnik doładowania ( plus pomiar temp po sprężarce ) na kolektorze dolotowym ??

2. Jakie mogą ( lub są ) następstwa jazdy z tak uszkodzonym czujnikiem ??

3. Pytanie czysto teoretyczne - czy czyjnik dał ciała czy może być tylko zafaflufniony syfem z sadzy ( jak to w kolektorze ) ?

Pacjent Stilo JTD 103 kW.

Pozdrawiam wszystkich.

ART.

Napisano

> Witam. Dostałem po oczach w czasie jazdy Check Engine i piktogramem silnika na desce. Nie

> zauważyłem znaczących następstw w czasie jazdy. Po powrocie do domu ( trasa 430 km ) FES i

> kabelek mówią tak : P1213 - czujnik temp. powietrza wewnątrz turbiny . Przy uruchomionym

> silniku w parametrach: Temperatura powietrza turbo -40*C. Czyli klops. I teraz moje pytania :

> 1. Czy dobrze podejrzewam że czujnik ten to czujnik doładowania ( plus pomiar temp po sprężarce )

> na kolektorze dolotowym ??

> 2. Jakie mogą ( lub są ) następstwa jazdy z tak uszkodzonym czujnikiem ??

> 3. Pytanie czysto teoretyczne - czy czyjnik dał ciała czy może być tylko zafaflufniony syfem z

> sadzy ( jak to w kolektorze ) ?

> Pacjent Stilo JTD 103 kW.

> Pozdrawiam wszystkich.

Witam.

Z mojej wiedzy wynika, że w turbinie nie ma czujnika temperatury powietrza. Pierwszy czujnik temperatury jest zintegrowany z przepływomierzem, drugi jest gdzieś za IC - niestety nie wiem dokładnie gdzie.

Auto będzie więcej palić, ponieważ ECU przy takiej temperaturze powietrza zwiększy dawki paliwa.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.