Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

STAG 300 a wypadające zapłony

Featured Replies

Napisano

Hej!

Mam osttanio taki problem.

Na wolnych obrotach np na skrzyzowaniu gdy stoję na wcisnietym hamulcu i na D (automat) po kilkunastu sekundach zaczyna migac check i wyłącza zapłon na 3 cylindrze. po zgaszeniu i odpaleniu i pracy na LPG podczas jazdy jest ok.

Wymienili mi calego Staga na drugiego ale dalej jest tak samo.

Jak odłącze bezpiecznik od staga to na benzynie jest ok a jak podłącze i jest zasilanie staga to często (nie zawsze) na benzynie też się pojawia ten problem.

Ustawiałem w programie dolny próg pracy na LPG o 20 obrotów wyższy niż obroty na D w czasie postoju i wtedy silnik pracuje na benzynie ale to też nie o to chodzi. Nie mam pomyslu co z tym zrobić.

Gaz mam w santa fe 2,7V6 a instalka Stag 300ISA2 wyłączona, wtryski denso na szynie na 15 cm wężykach, reduktor AC

Napisano

Trzeba sprawdzić czy to stag nie widzi impulsów z wtryskiwacza benzynowego, czy problem jest na wyjściu na wtryskiwacz gazowy.

Najlepiej oscyloskopem. Zwłaszcza, że możesz wywołać usterkę na życzenie. Wejście można sprawdzić na "telemetrii" samego staga. Wyjście (sterowanie) choćby diodą LED. Ale istnienie impulsów sterujących nie zawsze jest tożsame z otwarciem wtryskiwacza.

Nie sądzę, żeby to była wina zapłonu, bo na luzie nie jest zbyt obciążony.

Napisano
  • Autor

> Trzeba sprawdzić czy to stag nie widzi impulsów z wtryskiwacza benzynowego, czy problem jest na

> wyjściu na wtryskiwacz gazowy.

> Najlepiej oscyloskopem. Zwłaszcza, że możesz wywołać usterkę na życzenie. Wejście można sprawdzić

> na "telemetrii" samego staga. Wyjście (sterowanie) choćby diodą LED. Ale istnienie impulsów

> sterujących nie zawsze jest tożsame z otwarciem wtryskiwacza.

> Nie sądzę, żeby to była wina zapłonu, bo na luzie nie jest zbyt obciążony.

interfejsem do staga sprawdzałem.

pracują wszystkie wtryski, po chwili wyłącza się benzynowy i od razu analogicznie gazowy.

kilka razy wyłączył się 5 a teraz ciągle 3.

często jest tak że nie ma wogóle żadnych błędów ale do czasu

Napisano

Miałem podobne objawy w Maździe V6 - Stag 300+ wtryski MagicJet po 2 latach użytkowania.

Żadne regulacje nie pomagały i w końcu komplet wtrysków został wymieniony. Biorąc pod uwagę że stało się to tuż po upływie gwarancji, to znacząco obniżyło to opłacalność instalki :/

Napisano

Jeśli masz podpiętą lambdę pod staga to sprawdź czy nie pracuje na ubogo zanim ecu odłączy cylinder.

Tak jak kol. button sądzę, że któryś wtryskiwacz gazowy nie domaga, zubaża się mieszanka aż zaczyna wypadać zapłon i komp odcina wtrysk. Na początek możesz zmierzyć opory cewek wtrysków gazowych.

Napisano
  • Autor

> Jeśli masz podpiętą lambdę pod staga to sprawdź czy nie pracuje na ubogo zanim ecu odłączy

> cylinder.

> Tak jak kol. button sądzę, że któryś wtryskiwacz gazowy nie domaga, zubaża się mieszanka aż zaczyna

> wypadać zapłon i komp odcina wtrysk. Na początek możesz zmierzyć opory cewek wtrysków

> gazowych.

wymieniłem zamieniłem miejscami cewki zapłonowe.

zamienię tez miejscami wtryski gazu i wtedy zobaczę co będzie.

mam nowy sterownik staga bo na gwarancji wymienili i też zobaczę co będzie się działo.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.