Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] silnik dziwnie się zachowuje

Featured Replies

Napisano

Witam,

Przepraszam jeśli podobny temat się już przewinął, ale muszę przyznać, że w kwestii mechaniki samochodowej jestem przysłowiową blondynką.

Model: Astra F, 1.4 60KM, 44kW, HTB 2/3, ZAGAZOWANY!

Oznaczenie silnika: C14NZ

Problem:

1. Nagle samochód zaczął trzymać za wysokie obroty -1500-1800obr/min (stałe, nie wahające się, czasem miał 1500obr czasem urosło do 1800obr i trzymał), wyczytałem - tyle udało mi się wysondować na AK, żeby zmienić silniczek krokowy - zmiana zgodnie z zalecaniami, początkowo znaczna poprawa, po tygodniu ustabilizował się na około 1100obr/min.

Znowu wyczytałem przepustnica - rozebranie do czynników praktycznie pierwszych, wymiana uszczelek na firmowe, wypucowanie na glanc wszystkiego, podłączenie prawidłowe.

Obroty zeszły do 800obr, wydaje się, że będzie już dobrze, ale jest świeżo po robocie.

Zobaczymy co będzie, napisałem taki wstęp ze względu na mój aktualny problem numer jeden. A myślę, że może mieć to związek.

Auto po uruchomieniu - pierwszym w danym dniu. Obroty prawidłowe, podczas jazdy, przy silniejszym dodaniu gazu czuje takie jakby "dziury powietrzne", takie specyficzne szarpnięcia, o małej częstotliwości, ale nawet sporej sile. Odczuwalne znacznie, podczas dodawania gazu mocniej, łapie jakieś dziury w dostarczaniu paliwa.

Zbiera się słabiej z niższych obrotów, po czym nagle po przekroczeniu ok 2000obr jakby dostawał magicznego przyspieszenia.

Objawy wyraźnie nasilają się przy wyższym biegu.

Po przejechaniu 5-10km, złapaniu temperatury i tym swoim "wykrztuszeniu się" samochód już przez cały dzień jeździ normalnie.

Denerwuje mnie to i chce to zrobić. Szczególnie jak z rana jadę, próbuje przyspieszyć przed jakimś Frankiem, żeby się włączyć do ruchu i brakuje mi mocy, a gdzieś to wszystko ucieka.

Opisałem problem jak potrafiłem najlepiej.

Czytałem coś o sondzie lambda, ale w sumie sam nie wiem, nie mam jakoś ochoty celować do skutku.

Dodam tylko, że silnik rok temu po naprawie głowicy, wymienione uszczelki, niedawno filtry, olej. Dbam jak potrafię.

Napisano

Wypadanie zapłonów z rana - kiedy wymieniane były świece i przewody WN?

Żeby wykluczyć gaz, zakręć butlę, odłącz akumulator na minutę i zrób jazdę próbną, a najlepiej pojeździj tylko na benzynie przez 2 dni.

Napisano
  • Autor

> Wypadanie zapłonów z rana - kiedy wymieniane były świece i przewody WN?

Świece i przewody wymieniałem w lutym, chociaż dwa kable mam ponad roczne, ponieważ kuny mi zjadły, jakieś dwa miechy temu

> Żeby wykluczyć gaz, zakręć butlę, odłącz akumulator na minutę i zrób jazdę próbną, a najlepiej

> pojeździj tylko na benzynie przez 2 dni.

Na benzynie i na gazie tak samo sie zachowuje, ale spróbuję opcję dłuższej przejażdżki na benzynie

Napisano

> Na benzynie i na gazie tak samo sie zachowuje, ale spróbuję opcję dłuższej przejażdżki na benzynie

Zakręć butlę na wszelki wypadek, aby wyeliminować przecieki gazu do dolotu.

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

> Zakręć butlę na wszelki wypadek, aby wyeliminować przecieki gazu do dolotu.

> PZDR VEN

Jak mam instalacje w kole zapasowym to tam się zakręca, czy pod maską jest coś za to odpowiedzialne? smile.gif

Edit: a w sumie zaraz gaz mi się skończy, to może po prostu wysuszę zbiornik, bez kręcenia niczego?

Napisano

> Jak mam instalacje w kole zapasowym to tam się zakręca,

Tak dokładnie, jak podniesiesz dywanik zobaczysz dekiel (pewnie z gumową uszczelką i napisem "STAKO"), odkręcasz dwie śrubki i dostajesz się do wielozaworu na którym musi być pokrętło którym zakręcisz butle.

> a w sumie zaraz gaz mi się skończy, to może po prostu wysuszę zbiornik, bez kręcenia niczego?

No można tak przyjąć, ale to będzie 99% gdyż nigdy nie wysuszysz zbiornika w ten na 100%

PZDR VEN

Napisano

> dodaniu gazu czuje takie jakby "dziury powietrzne", takie specyficzne szarpnięcia, o małej

> częstotliwości, ale nawet sporej sile. Odczuwalne znacznie, podczas dodawania gazu mocniej,

Miałem podobnie winny okazał się przewód gumowy z czujnika MAP-sensora do przepustnicy , posprawdzaj te wszystkie wężyki ok.gif

Napisano

> Miałem podobnie winny okazał się przewód gumowy z czujnika (Halla czy jakoś tak ) do przepustnicy ,

> posprawdzaj te wszystkie wężyki

Tak na marginesie to czujnik Halla umiejscowiony jest wewnątrz aparatu zapłonowego i do niego są podłączone przewody elektryczne a jeżeli chodzi o podłączone wężyki gumowe to chyba kolega miał na myśli MAP-sensor

Napisano

> miał na myśli MAP-sensor

zlosnik.gif I właśnie tu kolega ma racje waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Miałem podobnie winny okazał się przewód gumowy z czujnika MAP-sensora do przepustnicy ,

> posprawdzaj te wszystkie wężyki

Możesz mi jakoś opisać ten przewód? w którym miejscu jest, bo już co nieco czyściłem, ale pewnie tego nie smile.gif

Napisano

Żeby nieprzepistwać wszystkiego jeszcze raz i na nowo foty wstawiać poczytaj TEN WĄTEK

Fot. własne Astra z silnikiem C14NZ '95

Napisano
  • Autor

> Żeby nieprzepistwać wszystkiego jeszcze raz i na nowo foty wstawiać poczytaj TEN WĄTEK

> Fot. własne Astra z silnikiem C14NZ '95

oczywiście czytam, ale chciałem napisać, że u mnie nie ma problemu falujących obrotów, albo trzyma wysokie, albo prawidłowe i po wyczyszczeniu przepustnicy jak narazie jest dobrze.

Zobaczymy co uda się zrobić z tą słabą mocą na podstawie podanego wątku.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.