Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Punto 1.1 nadmierne nagrzewanie się- problem z termostatem?

Featured Replies

Napisano

Witam serdecznie,

Problem polega na tym, że nie jestem pewien czy opisana poniżej sytuacja jest normalnym objawem w te okrutne upały, czy też jest to objaw awarii.

Otóż mam wrażenie, że po zimie punto grzeje się bardziej niż powinno. Teraz w te upały, mam wrażenie, że wskazówka od temperatury "trochę skacze" pomiędzy 1/4 a 1/2 wskaźnika. Kiedyś wskazówka utrzymywała się lekko ponad 1/4 (90 stopni) i z reguły stała jak drut, wentylator załączał się milimetr przed pierwszą kreską podziałki 1/2. Teraz w trakcie jazdy 90-100 km/h, wskazówka niekiedy podchodzi pod pierwszą kreskę na granicy włączenia się wentylatora. Wentylator włącza się dość szybko w trakcie jazdy w korku lub zatrzymaniu na światłach. Gdy ruszę temperatura przez chwilę rośnie potem nieznacznie spada, spada tez trochę, gdy dam ogrzewanie na full. Obawiam się, że mogę przegrzać silnik i poleci UPG.

Nie wiem czy to wina temperatury zewnętrznej bo dawno też takiej nie pamiętam, czy też coś jest nie tak- niestety nie mam z kim wymienić poglądów na ten temat.

Sprawdziłem termostat tzn. czy podaje płyn na duży obieg - pod tym względem jest w porządku. Rura od termostatu robi się w pewnym momencie gorąca po osiągnięciu temperatury co wskazywałoby że jest ok. Ale zadaje sobie pytanie czy termostat może się czasami przycinać (nie do końca otwierać) ale w zakresie temperatury jego pracy tj 87-100 st. Celcjusza ?. Jeśli tak jest to możliwe, że termostat jest skopany i nie kompensuje wzrostu temperatury zwiększeniem swojego otwarcia.

Mam możliwość podjechania i podpięcia pod komputer tyle tylko czy to coś pomoże w diagnozie termostatu?

Pozdrawiam

Dodam również, że na jesień zeszłego roku wymieniałem płyn, chłodnicę i nagrzewnicę oraz termostat typ. VERNET. Ogrzewanie w zimę było na ocenę 4, pomimo odpowietrzenia (pomieszane zimne i ciepłe powietrze).

Napisano

> Ale zadaje sobie pytanie czy termostat może się czasami przycinać (nie do końca

> otwierać) ale w zakresie temperatury jego pracy tj 87-100 st. Celcjusza ?.

Może , jak ma kilka lat to spracowany jest i nie działa liniowo ok.gif , najczęściej tak pada , że albo się nie otwiera , wtedy prosta sprawa , albo otwiera się niecałkowicie i niejako pulsuje , co powoduje takie objawy jak twoje ... drugi przypadek uszkodzenia miałem i w PI i w PII zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

W każdym bądź razie coś jest nie tak. Dziś jadąc stanąłem na światłach więc wskazówka do góry na 1/2- włączył się wentylator. Jadę dalej, temperatura widzę, że delikatnie jeszcze wzrasta. Zakręt - skręcam do domu i o dziwo jadę jakieś 400-500 m i widzę jak wskazówka spada do normalnego położenia. No tak to być nie będzie - jutro jadę wymienię na wszelki słuczaj termostat jak nie pomoże w dalszej kolejności czujnik wskaźnika temperatury.

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Witam po długiej przerwie.

Termostat wymieniłem i ... najwidoczniej poprzedni też pracował w miarę poprawnie. Z tym, że ten jest powiedziałbym "bardziej stabilniejszy" temperatura nie pływa tak jak wcześniej , a kiedy się zagrzeje stojąc na światłach to kiedy się ruszy temperatura płynnie wraca do normalnej.

Chciałbym zapytać przy okazji jeszcze o jedną sprawę. Jeżdżę na gazie LPG:)- zaworów nie regulowałem już chyba z 80 tys km, samochód jeździ normalnie, zaworów nie słychać. Wyczytałem że na LPG powinno się regulować dużo częściej- jak to jest? Powinienem sprawdzić luz czy też nie?

Pozdrawiam

Napisano

> Witam po długiej przerwie.

> Termostat wymieniłem i ... najwidoczniej poprzedni też pracował w miarę poprawnie. Z tym, że ten

> jest powiedziałbym "bardziej stabilniejszy" temperatura nie pływa tak jak wcześniej , a kiedy

> się zagrzeje stojąc na światłach to kiedy się ruszy temperatura płynnie wraca do normalnej.

> Chciałbym zapytać przy okazji jeszcze o jedną sprawę. Jeżdżę na gazie LPG:)- zaworów nie

> regulowałem już chyba z 80 tys km, samochód jeździ normalnie, zaworów nie słychać. Wyczytałem

> że na LPG powinno się regulować dużo częściej- jak to jest? Powinienem sprawdzić luz czy też

> nie?

> Pozdrawiam

sprawdzić luz zawsze można...

jak miałem uniacza na gaz to zapytałem kilku szpeców co ile proponują sprawdzać luz zaworowy. W odpowiedzi usłyszałem, że przy LPG to tak co ok. 20 000km, ale jak sprawdzę wcześniej to też nic się nie stanie ok.gif

Zwłaszcza, że czynność tę można wykonać samodzielnie ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.