Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak liczycie spalanie LPG ?

Featured Replies

Napisano

Witam

Ciekawi mnie jak liczycie spalanie LPG, czy wasze wyniki zawieraja i ilosc spalonego Pb na rozruch auta i przejaz kilku kilometrow na benzynie do czasu przełaczenia na LPG?

Np.

LPG zatankowane: 30l

Przejachane kilometry: 350km

Ilosc przejechanych kilometrow z tych 350km na benzynie rozgrzanie auta do przełaczniea na LPG: 20km

Czyli:

Czyste przejechane kilometry na LPG: 330km

Spalnaie: 9.09 L\100km

Czy porostu nie liczycie tej benzyny na rozruch i tak podajecie ilosc spalonego gazu w swoich postach.

Pozdrawiam

Ps. ciezko swoja droga wisadac i patrzec na licznik ile sie kilometrów przejechalo do momentu przełaczenia na gaz. Ja osbiscie przejezdzam 2km na Pb i przełanczam na Gaz, ale tak tylko robie po nocy lub ja autko stoi dłuzej niz 3 godziny w bez ruchu. To odpalanie dotyczy tylko i wyłacznie zimy.

Temperatura w Świnoujściu 22/01/05 19.00 -12.4

Napisano

> Witam

> Ciekawi mnie jak liczycie spalanie LPG, czy wasze wyniki zawieraja i

> ilosc spalonego Pb na rozruch auta i przejaz kilku kilometrow na

> benzynie do czasu przełaczenia na LPG?

> Np.

> LPG zatankowane: 30l

> Przejachane kilometry: 350km

> Ilosc przejechanych kilometrow z tych 350km na benzynie rozgrzanie

> auta do przełaczniea na LPG: 20km

> Czyli:

> Czyste przejechane kilometry na LPG: 330km

> Spalnaie: 9.09 L\100km

> Czy porostu nie liczycie tej benzyny na rozruch i tak podajecie ilosc

> spalonego gazu w swoich postach.

> Pozdrawiam

> Ps. ciezko swoja droga wisadac i patrzec na licznik ile sie

> kilometrów przejechalo do momentu przełaczenia na gaz. Ja

> osbiscie przejezdzam 2km na Pb i przełanczam na Gaz, ale tak

> tylko robie po nocy lub ja autko stoi dłuzej niz 3 godziny w bez

> ruchu. To odpalanie dotyczy tylko i wyłacznie zimy.

> Temperatura w Świnoujściu 22/01/05 19.00 -12.4

Ja nie mam tych problemów, bo odpalam na LPG grinser006.gif

Jutro chyba będe musiał zrobić wyjątek, bo już jest -20st. to do jutra lekko będzie -25, na LPG chyba nie odpale niewiem.gifbiglaugh.gif

Napisano

w zimie faktycznie ejst to wkurzajace ja tez musze przejechac okolo 1,5 km zanim sie rpzelaczy a jezdze glownie po meiscie wiec praktycznie caly czas na benzynie:(i na miesiac dolewam mu benzyny za 70zl,ja licze spalanie tylko dla gazu i wychodzi mi ze w zimie mniej pali:)no ale to tlyko przez to ze leje Pb

Napisano

Nie uwzględniam spalania na benzynie. Przełącza mi się na gaz po rozgrzaniu parownika do 10*C i w ubiegłym roku zalałem benzyny za 160 pln więc średnio na miesiąc wychodzi ~ 13 pln.

Napisano

Od początku kiedy mam samochód wszystko zapisuję w tabelce w excelu, tak więc wszytski koszty mam na bieżąco. Np. po 35 tys. km na benzynie srednie spalanie wyszło mi dokladnie 7.0l/100km (w instrukcji podają 6.9).

Z kolei na gazie przejechałem 33 tys. km i średnie spalanie po tym dystansie mam 9.0l/100km gazu i 0.3l/100km benzyny.

Wynika z tego, że średnio teraz na każde 100km oszczędzam tylko 7zł (kiedyś 10zł).

Napisano

Nie liczę kilometrów na benzynie, bo ich nie mam. Odpalam na benzynie, ale ruszam już na gazie (przełączanie obrotami)

Napisano

> Nie liczę kilometrów na benzynie, bo ich nie mam. Odpalam na

> benzynie, ale ruszam już na gazie (przełączanie obrotami)

Ja robie podobnie wystawiam samochód z garażu zamykam drzwi, przegazówka i dalej na LPG.

Napisano

U mnie jest podobnie.

Zużycie paliwa pomijam, więc wyniki spalania gazu wychodzą mi nieco bardziej optymistyczne (koło 11,5l/100km gazu przy obecnych temperaturach).

Benzyny miesięcznie w zimie leję za 70zł - dlatego że mam wysoką temperaturę przełączenia na gaz - 40 stopni. Przy niższej temperaturze przełączania silnik mi się niestety dławił lub gasł.

Napisano

Ja licze jeszcze inaczej. Nie licze juz spalania w l/100 km, ale w zlotowkach/100 km. biglaugh.gif To z tego wzgledu, ze bardzo trudno byloby policzyc spalona benzyne na rozruchy. Po prostu licze ilosc kaski wydanej w miesiacu na paliwo w sumie (LPG+benz.) i tak wychodzi mi to w granicach 23-24 zl/100 km. Co do spalania gazu, to przy niskich temperaturach spalanie wychodzi ok. 11l/100km, a jak bylo cieplej to tak 9,5l/100km. Jazda jakies 65 trasa/35 miasto. Coz, spalanie chyba mogloby byc jeszcze nieco mniejsze, ale nie wiem czy warto zubozyc mieszanke? Moim zdaniem, silnik musi palic albo gaz, albo zawory, takze ja wole to pierwsze. grinser006.gif

Napisano

Ja też nic nie odejmuje jazdy na benzynie a do liczenie korzystam z programu który sobie napisałem do telefonu. Umieściłem go kiedyś tutaj .

To jest pierwsza jego wersja liczy spalanie z ostatniego przejazdu. Teraz dorobiłem historię ostatnich 10 tankowań i wykres spalania, ale umieszczę na forum dopiero jak będzie gotowa.

Napisano

Ja nie moge uwierzyc ze moje UNO tyle pali w zimie bo liczac sam gaz to 7,85 a przełacza sie na gaz po 3km (ustawiona temp 14*C) i nwet gdy odlicze 10% z sumy przejechanych km na benz to i tak wychodzi 8,7 gazu /100 Ja jednak licze koszt 100 km na lpg+pb

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.