Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F]Problem z linką sprzegła-czy to wierzchołek góry lodowej?

Featured Replies

Napisano

Cześć,

Poczytałem trochę forum i wiem że mój problem nie jest oryginalny, ale na jedno pytanie nie znalazłem odpowiedzi.

Około rok temu kupiłem Opla Astrę 1,4 X14NZ. Od paru miesięcy (a może nawet od kupna) auto poszarpywało przy zmianie biegów i czasami przy jeździe na płaskim [ to pierwszy mój samochód - myśałem że to norma....], od paru tygodni zaczęło się to nasilać. Miałem też wrażenie że sprzęgło brało coraz niżej, ostatnio musiałem dosłownie wciskać pedał na siłę w podłogę.

Dzisiaj przy parkowaniu okazało się że nie mogę wrzucić wstecznego ( potworny zgrzyt i opór nie do pokonania). Gdy ruszyłem okazało się że biegi wchodzą baaaardzo ciężko ( musiałem używać prawie maksimum siły), w końcu znalazłem dogodne miejsce i się zatrzymałem.

- biegi praktycznie nie wchodziły przy włączonym silniku ( musiałem używać maksymalnej siły, a do jedynki nawet więcej...)

- niewciśnięty pedał sprzęgła w pozycji niższej niż zwykle

-przy wyłączonym silniku biegi wchodziły aż za lekko ( jakby drążek pływał)

- jak już przy użyciu bardzo dużej siły wrzuciłem bieg to silnik ciągnął normalnie

Pomajstrowałem doraźnie przy nakrętce regulacyjnej, pedał sprzęgła na razie jest za wysoko ale różnica jest duża - zero szarpań przy zmianie biegów i jakby więcej mocy.

Moje pytanie to co może być powodem takiej sytuacji? Wyczytałem w książce Sam naprawiam że pedał sprzęgła wraz ze zużyciem sprzęgła powinien podnosić się do góry, a nie w dół jak to było u mnie....Czy linka sama z siebie mogła się tak nagle poluzować? Czy to raczej zwiastun jakiegoś poważniejszego problemu, np dogorywającego sprzęgła? frown.gif

Pozdrawiam

Napisano

> Około rok temu kupiłem Opla Astrę 1,4 X16NZ.

Nie ma takiego silnika jak X16NZ, co najwyżej C16NZ, ale to już silnik o pojemności 1600 cm3, jeżeli masz silnik 1,4 to znaczy, że masz silnik X14NZ.

Problem z wrzucaniem biegów może leżeć po stronie zewnętrznego wybieraka, jak i również samej regulacji.

Do poczytania:

KLIK1 oraz KLIK2

Poszarpywania bardziej bym upatrywał w układzie zapłonowym:

- świece

- przewody wysokiego napięcia

- kopułka i palec rozdzielacza

- cewka

- moduł zapłonowy

Sprawdzanie bym rozpoczął od kolejności wymieniania.

PZDR VEN

Napisano

niby smarowałeś,wiec powinieneś zobaczyć,ale sprawdź jeszcze raz czy linka się nie urywa na samym końcu od strony sprzęgła.

Mi tak się zdarzyło, że z początku nic nie było widać,a linka sie wydłużała, aż w końcu wyszły druty na wierszch spod pancerza i nie dało sie juz wysprzęgłić.

Napisano
  • Autor

> Problem z wrzucaniem biegów może leżeć po stronie zewnętrznego wybieraka, jak i również samej

> regulacji.

> Do poczytania:

> KLIK1 oraz KLIK2

Tak jak napisałem wyżej [ nie wiem czy jasno się wyraziłem] po majstrowaniu przy nakrętce regulacyjnej linki i ustawieniu pedała sprzęgła wyżej wszystkie problemy zniknęły...Teraz

> Poszarpywania bardziej bym upatrywał w układzie zapłonowym:

> - świece

> - przewody wysokiego napięcia

> - kopułka i palec rozdzielacza

> - cewka

> - moduł zapłonowy

> Sprawdzanie bym rozpoczął od kolejności wymieniania.

> PZDR VEN

Tak jak napisałem wyżej [ nie wiem czy jasno się wyraziłem] po majstrowaniu przy nakrętce regulacyjnej linki sprzęgła wszystkie problemy zniknęły...[swoją drogą to kiedyś próbowałem zdiagnozować to szarpanie zgodnie z podpunktami które podałeś ale nic nie znalazłem].Teraz muszę tylko doregulować linkę [ pedał teraz jest z kolei za wysoko]. Pytanie brzmi czy ten problem z linką może świadczyć o tym że coś niedobrego dzieje się ze sprzęgłem?

> niby smarowałeś,wiec powinieneś zobaczyć,ale sprawdź jeszcze raz czy linka się nie urywa na samym

> końcu od strony sprzęgła.

> Mi tak się zdarzyło, że z początku nic nie było widać,a linka sie wydłużała, aż w końcu wyszły

> druty na wierszch spod pancerza i nie dało sie juz wysprzęgłić.

Właśnie idę jeszcze pogrzebać przy lince, także na pewno zwrócę na to uwagę. Wyczytałem gdzieś jeszcze że jak wejdę pod samochód i odkręcę blachę między szkrzynia a silnikiem to będę w stanie ocenić stan tarcz sprzęgła, ciekawe w jakim to jest stanie...:)

Napisano
  • Autor

Ustawiłem skok pedału na 155 mm [ wg książki "Sam naprawiam" powinien mieścić się w zakresie 126-132 mm] - jednak przy mniejszym skoku skrzynia zgrzyta [ lekko ale zgrzyta].... czy to oznacza że sprzęgło kończy swój zywot?:(

Napisano

> Ustawiłem skok pedału na 155 mm [ wg książki "Sam naprawiam" powinien mieścić się w zakresie

> 126-132 mm] - jednak przy mniejszym skoku skrzynia zgrzyta [ lekko ale zgrzyta].... czy to

> oznacza że sprzęgło kończy swój zywot?:(

Jak sprzęgło się nie ślizga a tobie nie przeszkadza ten nieco wyższy pedał, to olej to i jeździj dalej.

Od zawsze (od kiedy mam astrę a to już grubo ponad 100kkm miałem pedał sprzęgła dość wysoko (co prawda nie mierzyłem u siebie, ale stoi wyraźnie wyżej od hamulca) i dopóki nie będzie się śłizgał/ hałasował czy dawał innych niepokojących objawów nie mam najmniejszej chęci nic z tym robić.

Napisano
  • Autor

> Jak sprzęgło się nie ślizga a tobie nie przeszkadza ten nieco wyższy pedał, to olej to i jeździj

> dalej.

> Od zawsze (od kiedy mam astrę a to już grubo ponad 100kkm miałem pedał sprzęgła dość wysoko (co

> prawda nie mierzyłem u siebie, ale stoi wyraźnie wyżej od hamulca) i dopóki nie będzie się

> śłizgał/ hałasował czy dawał innych niepokojących objawów nie mam najmniejszej chęci nic z tym

> robić.

Na razie próbuje się przyzwyczaić, ale jest ciężko smile.gif

Do tej pory sprzęgło brało przy podłodze, a teraz dosłownie na samym końcu ( tak na 85-90% zakresu skoku), w dodatku pedał jest tak wysoko że muszę specjalnie podnosić nogę żeby na niego nadepnąc, a jak puszczam to uderzam nogą w kierownicę....no ale ważne że jeździ..:)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.