Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Do tych co jeżdżą za granicą... dotyczy jakości paliwa

Featured Replies

Napisano

Swego czasu wyczytałem gdzieś na forum jakimś, że w GB, podobnie jak w PL są stacje benznowe lepsze i gorsze. Nie poleca się tankowania na stacjach Tesco (chociaż niektóre w mojej miejscowości mają Tesco/Esso) i na małych stacyjkach na wsiach. Ogólnie potraktowałem to z przymróżeniem oka, ale... no właśnie - tuż przed świętami miałem okazję zrobić bezpośrednią trasę do Londynu. Stwierdziłem, że zaleję autko 97noPb (shell) - powinno mniej spalić i lepiej jechać. Wielkie było moje zdziwienie, gdy okazało się, że auto jadące z predkością 110-120km/h zeżarło około 8.5 /100km. Robiłem już krótsze trasy, i foka (1.8 benzyna) zadowalała się około 7.6/100km przy podobnych prędkościach. Czyżby jednak tak nie do końca coś było z niektórymi stacjami - na razie podejrzewam jedną, bo coś zauważyłem, że trochę mniej mogę przejechać na jej paliwie, porównując z innymi stacjami. Chyba coś w tym jest, bo ostatnio nie żałowałem foce, dużo tłukłem ją po mieście, i kurde rezerwa zapaliła się przy podobnym przebiegu jak ostatnio, tyle, że wtedy był kapelusz, teraz N.Lauda smile.gif... No właśnie, czy macie podobne odczucia (niekoniecznie tylko w GB), czy może przesadzam...

Napisano

> Stwierdziłem, że zaleję autko 97noPb (shell) - powinno

> mniej spalić i lepiej jechać. Wielkie było moje zdziwienie, gdy

> okazało się, że auto jadące z predkością 110-120km/h zeżarło

> około 8.5 /100km. Robiłem już krótsze trasy, i foka (1.8

> benzyna) zadowalała się około 7.6/100km przy podobnych

> prędkościach.

AFAIK, paliwo o wyższej liczbie oktanowej jest mniej kaloryczne od paliwa o tej liczbie niższej. Tu bym raczej szukał przyczyny wyższego niż na 95-ce spalania.

mar00ha

Napisano
  • Autor

powiem szczerze, że nie wiem jak z spalaniem, ale ogolnie na zachodnim paliwie lepiej mi się jeżdziło....

byłem w Niemczech, Danii, przepaliłem tam kilka baków i auto znacznie lepiej szło....

nie będą rzucał konkretnych liczb, bo i po co, częśc osób i tak od razu to skomentuje... sick.gif

lepiej pzyspieszało, utrzymywało wyższą prędkośc przelotową.... słowem mocniejsze było...

Napisano
  • Autor

> AFAIK, paliwo o wyższej liczbie oktanowej jest mniej kaloryczne od

> paliwa o tej liczbie niższej. Tu bym raczej szukał przyczyny

> wyższego niż na 95-ce spalania.

> mar00ha

No niby tak, ale popatrz na to, co piszą ludzie (zresztą sam ćwiczyłem to w Polsce i wychodziło mi tak) - na trasie, autem zalanym pod kurek 98noPb robią więcej, z większą prędkością, niż na 95noPb... i takiej analogi szukałem tutaj, a tu zonk. I nie bardzo wiem dlaczego, bo auto lepiej nie szło na 97 niż na 95...

Napisano
  • Autor

> No niby tak, ale popatrz na to, co piszą ludzie (zresztą sam

> ćwiczyłem to w Polsce i wychodziło mi tak) - na trasie, autem

> zalanym pod kurek 98noPb robią więcej, z większą prędkością, niż

> na 95noPb... i takiej analogi szukałem tutaj, a tu zonk. I nie

> bardzo wiem dlaczego, bo auto lepiej nie szło na 97 niż na 95...

ja jechałem na 95.... tyle, że w Niemczech mają 95 i 91 zlosnik.gif

Napisano

> ja jechałem na 95.... tyle, że w Niemczech mają 95 i 91

U nas też tak masz, tyle że 91 jako 95

Wiesz, coś jak "mówię partia, myślę Lenin" hahaha.gif

Napisano
  • Autor

> ja jechałem na 95.... tyle, że w Niemczech mają 95 i 91

A to to już inna kwestia. Chyba w Czechach czy na Słowacji widziałem paliwka 91 i 93 - jak to się ma mieć do instrukcji, gdzie napisane - PALIWO - nie mniej, niż 95...

A wracając do mojego poprzedniego wywodu - jechałem w ostatnie wakacje bravką 1.2 do PL. Silniczek słabiutki, na pokładzie 4 osoby plus bagaże. Wyjeżdzając z GB zalałem auto 97, i dalej w Niemczech 95, w Polsce to samo. Co zaobserwowałem, to to, że na 97 zrobiłem 440mil i rezerwa się dopiero zaczynała zapalać, a jadąc na 95 rezerwa zapalała się przy 300-310 milach (czyli mniej o jakieś 50km). Co ciekawe, tankując auto w PL i tankując w NL nie zauważyłem różnicy, żeby jakoś lepiej jechało. Fakt, że tankowałem na BP w Polsce, ale tyle się słyszy, że jak auto zaleje się w D, to inaczej idzie...

Podobnie było z Thalią - nie zauważyłem jakieś większej elastyczności, wyższej prędkości (choć Thalia 1.4 8v z 4 facetami i bagażami leciała 180 licznikowe)... no i jak to jest?

Napisano

> A to to już inna kwestia. Chyba w Czechach czy na Słowacji widziałem

> paliwka 91 i 93 - jak to się ma mieć do instrukcji, gdzie

> napisane - PALIWO - nie mniej, niż 95...

mają 91, 95, 98, czasem jakies super 99 blue .

jendka mnie interesuje Diesel...Silnik dziala lepiej i dynamiczniej niz na polskiej ropie. do tego spalanie,jest o prawie litr mniejsze.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.