Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Focus mk3 słabe światła.

Featured Replies

Napisano

Witam.

W aucie ojca słabo świecą światła mijania, na żółto. Droga jest słabo oświetlona, a po deszczu to nic nie widać. Snop światła widzę dopiero 1-2 metry w aucie przede mną. Natomiast w focusie mk1 światła świecą na jasno biały kolor, droga jest bardzo dobrze oświetlona po deszczu, światła świecą daleko. Jaka to jest przyczyna, czyżby Ford przyoszczędził na przekaźnikach i cienkich przewodach? Zgłoszę to na przeglądzie, i tu mam pytanie czy dostanę wydruk z badania napięć jaki dochodzi do żarówki, jaki prąd ładowania alternatora?

286165272-focusmk1-Kopia.jpg

286165272-focusmk3-Kopia.jpg

post-75624-14352517087844_thumb.jpg

Napisano

a nie jeździsz czasem na dziennych? Przekręcasz przełącznik świateł w pozycję z włączonymi światłami?

Z tymi przekaźnikami i kabelkami - no proszę Cię, Fiatami się najeździłeś? zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Bardzo rzadko jeżdżę tym mk3, po przestawieniu włącznika z pozycji O na mijania nie widzę różnicy. Światła dzienne są tylko z ksenonami.

Napisano

> Bardzo rzadko jeżdżę tym mk3, po przestawieniu włącznika z pozycji O na mijania nie widzę różnicy.

> Światła dzienne są tylko z ksenonami.

jak masz 0 to na żarówkę idzie okolo 70% mocy. W nocy musisz załączyć normalnie swiatła żeby dobrze świeciły. Sprawdzałem to w foce mkIII i jest duża różnica w sile świecenia na dziennych.

W wersji z ksenonami masz po prostu w inny sposob realizowane swiatła dzienne. W wersji bez ksenonów własnie przez sile świecenie świateł mijania.

• 1 rok później...
Napisano
  • Autor

Pożyczyłem miernik i sprawdziłem napięcie.

Na wyłączonym silniku w pozycji przełącznika świateł mam:

O (dzienne tak twierdził diler) 11,35V / 3,68A

mijania - to samo

Auto - to samo

Przy włączonym silniku (wolne obroty, jak i 3-4 tyś obr/m) bez znaczenia

0 (dz) - 11,65V/ 3,80A

mijania - to samo

Auto - to samo

Pomiary robiłem w dzień jak i w nocy. Zakryłem też czujnik światła w lusterku ale nic to nie dało. Widziałem już kilka fordów mk3 i tam zdecydowanie jaśniej świeciły postojwki oraz mijania. Proźba do posiadaczy czy możecie sprawdzić u siebie jakie macie napięcie. Trochę jest z tym roboty bo trzeba wyjąć lampę poprzez odkręcenie dwóch śrubek.

Napisano

> Pożyczyłem miernik i sprawdziłem napięcie.

> Na wyłączonym silniku w pozycji przełącznika świateł mam:

> O (dzienne tak twierdził diler) 11,35V / 3,68A

> mijania - to samo

> Auto - to samo

> Przy włączonym silniku (wolne obroty, jak i 3-4 tyś obr/m) bez znaczenia

> 0 (dz) - 11,65V/ 3,80A

> mijania - to samo

> Auto - to samo

> Pomiary robiłem w dzień jak i w nocy. Zakryłem też czujnik światła w lusterku ale nic to nie dało.

> Widziałem już kilka fordów mk3 i tam zdecydowanie jaśniej świeciły postojwki oraz mijania.

> Proźba do posiadaczy czy możecie sprawdzić u siebie jakie macie napięcie. Trochę jest z tym

> roboty bo trzeba wyjąć lampę poprzez odkręcenie dwóch śrubek.

Może jest uszkodzony czujnik zmierzchu confused.gif