Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czyszczenie kierownic turbo

Featured Replies

Napisano

Stosował ktoś wynalazki jak Wynn`s EGR 3 DIESEL lub coś podobnego? Mam wrażenie ze sie kierownice zastały

Napisano

> Stosował ktoś wynalazki jak Wynn`s EGR 3 DIESEL lub coś podobnego? Mam wrażenie ze sie

> kierownice zastały

moja mazda wyraźnie "odżyła" po przejechaniu z UK do Polski, gdzie miedzy Venlo, a Poznaniem średnią prędkość osiągnąłem 157km/h.

Stosowałem forte do wtrysków w poprzedniej madzi, ale jakoś nie mogę sobie wyobrazić, jak taki dodatek może czyścić turbo, skoro raczej w całości się spali, zanim do tej turbiny dotrze.. niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> średnią prędkość osiągnąłem 157km/h.

JA bym z chęcią i 200 osiągnął tylko co z tego jak wykręcę 3,8 tyś obr i auto wchodzi w tryb awaryjny po przeładowaniu turbo. Na razie jestem 500 km od domu i nie mam jak zrobić diagnozy co padło wiec szukam typowych przyczyn i ich rozwiązania.

Co do ewentualnego spalenia tego wynalazku to mam odmienne zdanie. W końcu jak wlejesz odpowiednio dużo to będzie za mało tlenu i sie nie spali tylko poleci w dolot. Pi razy oko działa tak wypalanie DPFa. Paliwo wtryskiwane w dużych ilościach nie spala sie tylko dostaje sie stroną wydechową przez turbo do DPFa i tam sie spala wypalając sadzę.

Napisano

> W końcu jak wlejesz odpowiednio

> dużo to będzie za mało tlenu i sie nie spali tylko poleci w dolot.

Chyba w wylot... 893goodvibes.gif

> Pi razy oko działa tak

> wypalanie DPFa. Paliwo wtryskiwane w dużych ilościach nie spala sie tylko dostaje sie stroną

> wydechową przez turbo do DPFa i tam sie spala wypalając sadzę.

Ale zdajesz sobie sprawę, że kierownica łopat turbo znajduje się po stronie dolotowej...

Napisano

> Chyba w wylot...

> Ale zdajesz sobie sprawę, że kierownica łopat turbo znajduje się po stronie dolotowej...

Hmm to jakaś nowy typ turbo czy jak bo VNT jest na wydechu nie na dolocie.

Napisano

> Hmm to jakaś nowy typ turbo czy jak bo VNT jest na wydechu nie na dolocie.

Nowy typ. Turbina collberra-arragorna.

Napisano
  • Autor

> Chyba w wylot..

mea culpa czeski błąd.

> Ale zdajesz sobie sprawę, że kierownica łopat turbo znajduje się po stronie dolotowej...

Było by miło ale niestety jest po gorącej (wylotowej)stronie

Napisano

> Stosował ktoś wynalazki jak Wynn`s EGR 3 DIESEL lub coś podobnego? Mam wrażenie ze sie

> kierownice zastały

Na dłuższą metę pozostaje rozbiórka/ diagnostyka - chyba, że wolisz w czasie wyprzedzania złapać notlaufa a potem celować między drzewa.

Napisano

> kierownice zastały

Możesz to łatwo sprawdzić. Porusz palcami cięgnem od siłownika podciśnieniowego. Powinno chodzić bez oporu w całym zakresie.

Jeśli chodzi bez oporów i zacięć - szukaj innej usterki.

Pza tym podłącz kompa i sprawdź błędy i zamrożone ramki.

W przypadku zapieczenia kierownicy jest błąd, że nie osiągnięto zakładanego ciśnienia dla danego punktu pracy.

Sprawdź też, czy masz przepustnice powietrza w dolocie - jak masz, to nie masz co się obawiać rozbiegnięcia silnika, bo przepustnica odetnie powietrze w razie awarii. (u mnie są np dwie przepustnice - przed IC i za IC - nie wiem po co , ale są)

Napisano

> Nowy typ. Turbina collberra-arragorna.

sprężarka. po zimnej jest sprężarka zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> chyba, że wolisz w czasie wyprzedzania złapać

> notlaufa a potem celować między drzewa.

Złapałem i dlatego chcę problem rozwiązać i spokojnie wrócić do domu. Akurat takie popsikanie w dolot mógłbym zrobić tylko jeśli ma to dać tyle co nic to wolę to zrobić po powrocie a teraz spędzić czas na pub2.gif i 20.GIFfood.gifpiwo.gifprzytul.gif270747800-sex.gif

niż klnie.gifsciana.gif grzebać pod maską

Napisano

> Złapałem i dlatego chcę problem rozwiązać i spokojnie wrócić do domu. Akurat takie popsikanie w

> dolot mógłbym zrobić tylko jeśli ma to dać tyle co nic to wolę to zrobić po powrocie a teraz

> spędzić czas na i

> niż grzebać pod maską

Weź lepiej nic nie psikaj w dolot - jak psikniesz na zasadzie im więcej tym lepiej to może się zrobić ciekawie wink.gif

Dojedź spokojnie za TIRami z wakacji do domu i tyle.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.