Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tipo 1,9 TD nagrzewnica?

Featured Replies

Napisano

Witam ponownie, mam problem cieplota mojego auta zlosnik.gif a wlasciwie nie wiem z czym to jest dokladnie problem dlatego sie do Was zwracam

Wiadomo mrozy sa ostatnio, i mam taki problem, silnik mi sie nagrzewa do ok, 70-80 jak troche pochodzi, cieply plyn idzie ladnie do chlodnicey bo jest ciepla, tylko w aucie nie chce mi grzac, leci zimne powietrze i trzeba dluugo czekac zeby odmarzlo, tylko nie wiem co to ma odmarznac bo w calym ukladzie wydaje sie byc goracy plyn, tylko nie wiem gdzie jest ta nagrzewnica i moze ona tak jakos lipnie jest skonstruwana ze wszystko juz poodmarza i tylko na niej mroz trzyma, plisss help;]

Napisano

Woda do chlodnicy powinna plynac od okolo 80-85 st. C! (nie wiem jak dla Diesla, ale tak jest dla benzynowych Tipo). Moja sugestia to wymienic termostat (35 zl za nowy zaplacilem w sklepie). 70-80 to troche malo jak na otwarcie termostatu. Poza tym fakt, ze nagrzewnica nie dziala sugeruje, ze termostat sie zablokowal w pozycji otwarty do chlodnicy i zatkal sie wylew do nagrzewnicy.

(Kurcze jak napiaslem to niezrozumiale, to przepraszam).

Pozdrawiam

Wojtek

Edytka dodala informacje, ze warto bylkoby profilek dopisac, to wiecej chetnych do pomocy bedzie......

Napisano

> Witam ponownie, mam problem cieplota mojego auta a wlasciwie nie

> wiem z czym to jest dokladnie problem dlatego sie do Was zwracam

> Wiadomo mrozy sa ostatnio, i mam taki problem, silnik mi sie nagrzewa

> do ok, 70-80 jak troche pochodzi, cieply plyn idzie ladnie do

> chlodnicey bo jest ciepla, tylko w aucie nie chce mi grzac, leci

> zimne powietrze i trzeba dluugo czekac zeby odmarzlo, tylko nie

> wiem co to ma odmarznac bo w calym ukladzie wydaje sie byc

> goracy plyn, tylko nie wiem gdzie jest ta nagrzewnica i moze ona

> tak jakos lipnie jest skonstruwana ze wszystko juz poodmarza i

> tylko na niej mroz trzyma, plisss help;]

Musisz sprawdzić przewody dochodzące do chłodnicy. Czy są ciepłe, tak samo przewody idące do nagrzewnicy (przynajmniej jeden powinien być ciepły) ale raczej są dwa ciepłe, moim zdaniem to może być termostat ale nie koniecznie. Wiem to z autopsji jak kupiłem swojego termostat mi nie działał ale jak dostał temperatury nawet 80 stopni to było czuć ciepło i to bardzo, raczej bym się skupił na samej nagrzewnicy acz kolwiek wszystko jest możliwe spineyes.gif

Napisano

> Witam ponownie, mam problem cieplota mojego auta a wlasciwie nie

> wiem z czym to jest dokladnie problem dlatego sie do Was zwracam

> Wiadomo mrozy sa ostatnio, i mam taki problem, silnik mi sie nagrzewa

> do ok, 70-80 jak troche pochodzi, cieply plyn idzie ladnie do

> chlodnicey bo jest ciepla, tylko w aucie nie chce mi grzac, leci

> zimne powietrze i trzeba dluugo czekac zeby odmarzlo, tylko nie

> wiem co to ma odmarznac bo w calym ukladzie wydaje sie byc

> goracy plyn, tylko nie wiem gdzie jest ta nagrzewnica i moze ona

> tak jakos lipnie jest skonstruwana ze wszystko juz poodmarza i

> tylko na niej mroz trzyma, plisss help;]

napewno to nie termostat ogrzewanie jest na małym obiegu i termostat nic do tego niema przy popsutym mogł by się długo nagrzewać silnik wtedy być nie osiągnoł 70-80 stopni miałem taki silnik w aucie i przy temp. 50 stopni powinno zacząć lecieć ciepłe powietrze a przy 70-80 to już spokojnie można się ugrzać moim zdaniem są 2 możliwości:

1. zawór od sterowania nagrzewnicy się nie otwiera albo jest słabo otworzony tak jak by pokrętło było ustawione na min. grzanie (sprawdzić linke i zawór czy napewno sie otwiera) można iść po lince i spróbowac go przestawić ręką

2. zapchana (zamulona) nagrzewnica lub zagięty wąż do niej

Napisano

Swego czasu wybralem sie z Wrocka na podroz do Szczawnicy (kilkaset kilometrow) na sylwestra. Cala droge bylo nam zimno. Po powrocie zmieniono mi termostat i problem zimna zniknal. Moze cos zatkalo sie w termostacie (jest otwarty) i dziala tylko duzy obieg? BTW, czy to nie dziwne ze w ciagu 4 lat zepsul sie drugi termostat?

Pozdrawiam.

Wojtek

P.S. Opisuje tylko moj przypadek...........

Napisano
  • Autor

thz wielkie termostat jest chyba walniety chociaz nie wiem do konca ale z ta nagrzewnica bym powalczyl i przewodzikami gdybym wiedzial gdzie one sa :| bo ja tam w tym silniku nic nie widze, mialem golfa to wszystko bylo widac, a ten wielki jest i palca wlozyc sie nie da, i w ogole ta nagrzewnica gdzie jest nie wiem zlosnik.gif aa i dzisiaj od razu zaczal grzac, moze moje autko ponizej -20 po prostu zapiera sie nogami zeby nie jezdzic 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Swego czasu wybralem sie z Wrocka na podroz do Szczawnicy (kilkaset

> kilometrow) na sylwestra. Cala droge bylo nam zimno. Po powrocie

> zmieniono mi termostat i problem zimna zniknal. Moze cos zatkalo

> sie w termostacie (jest otwarty) i dziala tylko duzy obieg? BTW,

> czy to nie dziwne ze w ciagu 4 lat zepsul sie drugi termostat?

> Pozdrawiam.

> Wojtek

> P.S. Opisuje tylko moj przypadek...........

Nie działało grzanie bo jechałeś i jak termostat miałeś otwarty to pęd powietrza cały czas chłodził obieg wody dlatego nie grzało. Jak byś postawił go i by się nagrzał to napewno ciepło by poleciało. rotfl.gifok.gif

Napisano

Dzisiaj jestem po wizycie w warsztacie. Nowy termostat zalozony, nowy plyn zalany, a temperatura prawie nie przekracza 70-75 stopni. W tej temp. to termostat nie ma prawa sie otworzyc. Co prawda w czasie odpowietrzania dobilem z temperatura do 90 stopni, ale tak chyba nie powinno byc (w czasie jazdy to tak sie teraz chlodzi, ze temperatura spada do 70 stopni i mi zaczyna mieszanke wzbogacac - efekt to spalane take jak w czolgu....). Tak sie zaczalem zastanawiac, czy wszystkie tipo sa tak zimne w te mrozy?

Pozdrawiam

Wojtek

Napisano

> Dzisiaj jestem po wizycie w warsztacie. Nowy termostat zalozony, nowy

> plyn zalany, a temperatura prawie nie przekracza 70-75 stopni. W

> tej temp. to termostat nie ma prawa sie otworzyc. Co prawda w

> czasie odpowietrzania dobilem z temperatura do 90 stopni, ale

> tak chyba nie powinno byc (w czasie jazdy to tak sie teraz

> chlodzi, ze temperatura spada do 70 stopni i mi zaczyna

> mieszanke wzbogacac - efekt to spalane take jak w czolgu....).

> Tak sie zaczalem zastanawiac, czy wszystkie tipo sa tak zimne w

> te mrozy?

> Pozdrawiam

> Wojtek

A czy w trakcie odpowietrzania poczekałeś aż załączy się wentylator?

P.S.

Mój ma normalną w czasie jazdy 80-100 stopini zależy czy jadę szybko.

Napisano

> Dzisiaj jestem po wizycie w warsztacie. Nowy termostat zalozony, nowy

> plyn zalany, a temperatura prawie nie przekracza 70-75 stopni. W

> tej temp. to termostat nie ma prawa sie otworzyc. Co prawda w

> czasie odpowietrzania dobilem z temperatura do 90 stopni, ale

> tak chyba nie powinno byc (w czasie jazdy to tak sie teraz

> chlodzi, ze temperatura spada do 70 stopni i mi zaczyna

> mieszanke wzbogacac - efekt to spalane take jak w czolgu....).

> Tak sie zaczalem zastanawiac, czy wszystkie tipo sa tak zimne w

> te mrozy?

> Pozdrawiam

> Wojtek

Dopóki nie wymieniłem termostatu temp. miałem w granicach 70 stopni, po wymianie dochodzi do 90 i to nie ważne ile jadę, są lekkie wahania ale wszystko w granicach grubej kreski 90.

A masz odpowietrznik na wężu przed termostatem? Może układ jeszcze zapowietrzony?

post-65046-14352467893494_thumb.jpg

Napisano

ja mam u siebie w duże mrozy jakies 70 jak jade cały czas po mieście ochodzi do 90 , ale nawet przy 70 leci cieplutkie od środka

Napisano

> ja mam u siebie w duże mrozy jakies 70 jak jade cały czas po mieście

> ochodzi do 90 , ale nawet przy 70 leci cieplutkie od środka

nie to co uno co? zlosnik2.gif. Widze że profilek poprawiłeś

Napisano

> nie to co uno co? . Widze że profilek poprawiłeś

w uno też mi dobrze grzał tylko nie leciało ciepło z środkowych kratek teraz sobie rączki w Tipku grzeje zlosnik2.gif

Napisano

> w uno też mi dobrze grzał tylko nie leciało ciepło z środkowych

> kratek teraz sobie rączki w Tipku grzeje

Jestem ciekaw po co w uno te środkowe nawiewy bo napewno nie na zimę chyba że na lato spineyes.gif

Napisano

> A masz odpowietrznik na wężu przed termostatem?

Nie.

> Może układ jeszcze zapowietrzony?

Raczej nie, juz caly czas jest cieplo. Czekalismy duzo czasu, odkrecany korek, itp...

> A czy w trakcie odpowietrzania poczekałeś aż załączy się wentylator?

Jak go podusilem na 2500-3000 obrotow to wentylator sie wlaczyl (ale tylko jak zamknalem nagrzewnice na 0, inaczej nie chcial)

Pozdro.

Wojtek

P.S. A moze wloskie samochody lubia cieply klimat?

Napisano

Ja od tygodnia jezdze z opatulona chlodnica bo sie furak niedogrzewal.. dlugie trasy "za miasto", mozna powiedziec ze zero pracy na postoju , non stop temperatura minusowa plus ped powietrza atakowal moja chlodniczke .. powiesilem caly kalendarz od srodka miedzy chodnice a przedni pas .Przez pierwsze dwa dni bylo widac przez kratke ze cos bialego ale teraz juz sie zsyfilo i zero roznicy smile.gif Estetyka to nie priorytet... ciepelko smile.gif

Napisano

> Ja od tygodnia jezdze z opatulona chlodnica bo sie furak

> niedogrzewal.. dlugie trasy "za miasto", mozna powiedziec ze

> zero pracy na postoju , non stop temperatura minusowa plus ped

> powietrza atakowal moja chlodniczke .. powiesilem caly

> kalendarz od srodka miedzy chodnice a przedni pas .Przez

> pierwsze dwa dni bylo widac przez kratke ze cos bialego ale

> teraz juz sie zsyfilo i zero roznicy Estetyka to nie

> priorytet... ciepelko

Moim zdaniem masz coś nie tak bo jak by dobrze działało to bez zatykania chłodnicy powinno ci dobrze grzać. zlosnik2.gif

Napisano

> Nie.

> Raczej nie, juz caly czas jest cieplo. Czekalismy duzo czasu,

> odkrecany korek, itp...

> Jak go podusilem na 2500-3000 obrotow to wentylator sie wlaczyl (ale

> tylko jak zamknalem nagrzewnice na 0, inaczej nie chcial)

> Pozdro.

> Wojtek

> P.S. A moze wloskie samochody lubia cieply klimat?

No i jak się właczył wentylator to czy włączyłeś nawiew? bo jeżeli się załączył to musiała być temp. ponad 90 stopni i z nagrzewnicy powinno lecieć ciepełko zakrecony.gif

Napisano

> No i jak się właczył wentylator to czy włączyłeś nawiew?

Tak,

> bo jeżeli

> się załączył to musiała być temp. ponad 90 stopni i z

> nagrzewnicy powinno lecieć ciepełko

I wialo ciepelko (wrecz sauna). Ale jak tylko otworzylem nagrzewnice (pokretlo na czerwone pole+2 bieg nawiewu) to temp silnika spowrotem do 70 zawedrowala....

Napisano

> Tak,

> I wialo ciepelko (wrecz sauna). Ale jak tylko otworzylem nagrzewnice

> (pokretlo na czerwone pole+2 bieg nawiewu) to temp silnika

> spowrotem do 70 zawedrowala....

I rozumiem że nawiew właczyłeś na postoju, i temperatura już się nie podniosła. Na jałowym biegu i bez dodawania gazu może tak być, powinieneś się przejechać autkiem tak koło 60 km/h i zobaczyć co będzie się działo.Albo pojeżdzić troszkę po mieście z jakieś 20 km powienno być ciepło.

Napisano

Witam. Miałem podobny problem z niedogrzanym silnikiem w 1.9 TD. Wymieniłem termostat, który koszkował około 190 zł (zakup oczywiście nie w serwisie), do diesla tyle kosztuje kod silnika 160 D1 000. Okazało się jeszcze, że mam uszkodzony zawór nagrzewnicy (był przymknięty i jednocześnie urwana oś w środku) i to już musiałem kupić w serwisie około 40 zł. Po tych zabiegach mam w miarę ciepło i teraz mniej pali.

Napisano

Dzieki wszystkim za pomoc. Juz chcialem sie poddac, ale wymienilem czujnik temperatury i jak reka odjal.

Pozdrawiam

Wojtek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.