Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Naprawa automatycznej skrzyni biegów

Featured Replies

Napisano

Witam.

W dniu dzisiejszym zostałem zmuszony przez te mrozy do wzięcia się za wadliwie działającą ASB (automatyczną skrzynię biegów) w mojej Astrze. Po ruszeniu lewarkiem biegów przy wyłączonym silniku, coś sie poprzestawiało i nie mogłem uruchomić silnika z powodu odcięcia zapłonu (skrzyni wydawało się, że cały czas jest na biegu).

Po poszukiwaniach na necie oraz rozmowach z poznanym na forum Vectra Klub Polska kolegą "Rkris" zajmującym się automatami doszedłem do wniosku, że za moje problemy odpowiedzialny jest tzw. "selektor".

Jest to urządzenie do którego podłączony linką jest lewarek zmiany biegów w kabinie i za pomocą którego skrzynia wie w jakim jest on położeniu. Na skutek upływu czasu oraz wilgoci, smar znajdujący się w selektorze ulega stwardnieniu oraz zabrudzeniu i styki przestają w nim przewodzić sygnał, co wpływa na zakłócenia w pracy ASB.

Pojechałem na garaż teściów i w ciepełku wziełem się za jego rozebranie, wyczyszczenie, a następnie poskładanie z powrotem. Porobiłem parę fotek, które może komuś pomogą przy naprawie jego Asterki.

Na 1 zdjęciu widoczny jest ogólny widok na którym zaznaczone jest umiejscowienie "selektora".

Na 2 zdjęciu jest selektor w zbliżeniu.

W celu jego zdemontowania należy rozpocząć od odpięcia linki(3) od ramienia "selektora". Następnie odkręcamy śruby (1) i (2), a potem (4). Ściągamy ramię i odkręcamy śrubę (5). Rozłączamy 2 kostki z przewodami (zdjęcie nr 5) i teraz możemy wyciągnąć "selektor" (zdjęcie nr 6-7).

Teraz możemy sobie już gdzieś wygodnie usiąść i zabrać się za jego rozebranie. W tym celu należy na jego spodniej stronie odkręcić 6 śrubek i metalową objemkę przewodów i możemy rozpołowić "selektor" (zdjęcie nr 8). Widoczna jest część ze ścieżkami (widać jak są zasyfione), powyżej jest (już wyczyszczona) pokrywka, a obok niej "palec" w którym są 3 blaszki pod którymi są sprężynki dociskające (widoczne na zdjęciu nr 9). Wszystko ładnie czyścimy aż dojdziemy do stanu jak na zdjęciu 10. Smarujemy wszystko czymś co nie tężeje na zimnie i zabieramy się za składanie w odwrotnej kolejności.

Jeżeli nic nie pokręciliśmy to możemy odpalić brykę i cieszyć się znowu świetnie działającą ASB.

Z tego co słyszałem to koszt tej operacji w warsztacie szarpnąłby jakieś 300 - 600 zł z naszej kieszeni.

Tak więc zasłużylismy na piwko piwo.gif

Pozdrawiam.

post-61245-14352467880828_thumb.jpg

Napisano

No gratulacje, cieszę się że Kolega taki zdolny !

Mało nas (tych co mają automaty) ale myślę że warto zamieścić ten manual w dziale "Sam naprawiam"

Pozdrawiam Wszystkich smile.gif

Napisano

Moje gratulacje.

Ja też nie odpaliłem w poniedziałek Asterki-automat.

Myślałem, że to -29* zawiniło. Zobaczę dziś bo zabrałem aku do domu żeby podładować, bo choś nowy to dostał po d....ie. Przeczytałem kolegi wcześniejsze posty i doszedłem do wniosku, że też poruszałem biegami i to mogło być przyczyną. Rozrusznik nie zakręcił, lampki kontrolne przygasały i pierwsze co mi przyszło do głowy, że poleciał rozrusznik a to mogło być to. Jaki typ skrzyni jest w kolegi Asterce?

A może jeszcze inni posiadacze sie dopiszą.

U mnie AW60-40LE (AF13).

Napisano
  • Autor

> Moje gratulacje.

Dziękuje za gratulacje, jednak gdyby nie podobny artykuł dotyczący vectry na forum vectra klub, to nigdy bym się za to nie zabrał. Jak juz się zabrałem to postanowiłem pomóc innym użytkownikom ASB w Astrach, choć jak kolega słusznie zauważył niezbyt nas wielu. To właśnie mała ilość użytkowników, a przede wszystkim zakładów rzetelnie zajmujących się naprawami ASB wpływa na ich złą renomę w naszym kraju no i na ceny.

Czy ktoś z moderatorów mógłby zając się przeredagowaniem mojego artykułu pod kątem wklejenia w niego załączonych zdjęć, gdyż przerasta to moje możliwości jako forumowicza.

Co do rodzaju skrzynki jaką mam, to z żalem musze się przyznać, że nie mam pojęcia, gdyż nigdzie nie znalazłem takiej informacji.

Może jakaś podpowiedź, gdzie mam się tego doszukać, czy na skrzyni są jakieś oznaczenia?

Pozdrawiam wszystkim użytkowników automatów i nietylko. ok.gif

Napisano

... Tak więc zasłużylismy na piwko..

Dzięki Zuku za manuala. Odwaliłeś kawał dobrej roboty. Na pewno przyda się nie jednemu użytkownikowi.

Napisano

Witam.

Na zdjęciu zaznaczyłem gdzie tabliczka jest u mnie.

Wczoraj odpaliłem wkońcu samochód, ale trudno mi powiedzieć czy winny był ten przełącznik czy zamarznięte paliwo (po długim kręceniu odpalił). Pozaglądałem co i jak z tym przełącznikiem i nie bardzo jest się jak do niego dostać. Nie można ręki włożyć, z jednej strony przeszkadza podstawa aku, a z drugiej pompa ABS'u i masa innych przewodów. Narazie nie będę ruszał, a na przyszłość "ręce precz" od lewarka w czasie mrozów nono.gif.

A jakim smarem nasmarowałeś ten przełącznik?

post-21283-14352467901732_thumb.jpg

Napisano

U mnie przy -15 wlaczyl sie awaryjny program czyli tylko 3 bieg.

Mysle ze ten opis Kolegi i czyszczenie tego ustrojstwa poprawilo by te niedomagania,tylko ze jak juz kolega city900 napisal dostep jest w x16...do D.....

Po nagrzaniu sie silnika usterka wiecej nie wystapila i teraz przy -5 jest 0k. Skrzynie mam ta sama F13

PS Ciekawa strona o automatach i Kolegi Zuku udzial w tej akcji czyszczenia tez. waytogo.gif

Napisano

Witam

Jak wam się nudzi posiadacze automatów to możecie zczytać błędy w skrzyniach. Ja to właśnie dzis zrobiłem. Problem miałem od chwili wymiany oleju. Zaczą coraz częściej załączać się tryb awaryjny. Po zczytaniu wyszedł błąd 28. Problem z elektrozaworem 2-3. Narazie nie mam pojęcia jak to naprawić, ale zobaczymy, zawsze moge kupiś drugą skrzynię za 1700pln, albo remontować swoją za 2500pln.

Aby wywołać kody, trzeba zewrzeć styki A i C w złączu diagnostycznym 10-pinowym, takie mam u mnie. a za 16-pinowe nie odpowiadam wink.gif

12-brak błędu

17-elek/magn. 1-2/3-4 - napięcie za niskie

21-potencjometr przepustnicy - napięcie za wysokie

22-potencjometr przepustnicy - napięcie za niskie

25-zawór elek/magn. 1-2/3-4 - napięcie za wysokie

26-zawór elek/magn. 2-3 - napięcie za niskie

28-zawór elek/magn. 2-3 - napięcie za wysokie

29-moment obrotowy przekładni MV - napięcie za niskie

31-obroty wejść.-poza skrzynią - brak sygnału

32-zawór ciśnienia przekładni MV - napięcie za niskie

33-zawór ciśnienia przekładni MV - napięcie za wysokie

34-zawór hamulca taśmowego - napięcie za wysokie

35-zawór hamulca taśmowego - napięcie za niskie

36-moment obrotowy przekładni MV - napięcie za wysokie

39-obroty wyjść. - poza skrzynią - brak sygnału

41-przekładnia silnik/skrzynia - uszkodzenie hydrauliki

43-połaczenie z masa pojazdu - brak/słabe połączenie

46-włacznik cofania - uszkodzenie włącznika

48-zasilanie pojazdu - napięcie za niskie <9V

49-zasilanie pojazdu - napięcie za wysokie >16V

51-sterownik - uszkodzenie sterownika

56-dźwignia zmiany biegów - złe utawienie

65-czujnik temperatury oleju w skrzyni - napięcie za wysokie

66-czujnik temperatury oleju w skrzyni - napięcie za niskie

77-przełacznik KICKDOWN - napięcie za niskie

82-dźwignia zmiany biegów - brak możliwości określenia położenia

83-moment obrotowy przekładni - napięcie za wysokie

Instrukcja i kody zapożyczone z http://212.87.231.90/vu/dzialy/porady/automat.html

ps. ABS też sprawdziłem i jest OK

Napisano
  • Autor

> odpalił). Pozaglądałem co i jak z tym przełącznikiem i nie

> bardzo jest się jak do niego dostać. Nie można ręki włożyć, z

> jednej strony przeszkadza podstawa aku, a z drugiej pompa ABS'u

> i masa innych przewodów. Narazie nie będę ruszał, a na

Na forum vectry mieli podobny problem i odkręcali podstawę akumulatora, żeby mieć lepszy dostęp. Nie wiem czy u Ciebie jest taka możliwość. Ja nie miałem tego problemu, gdyż u mnie wszystko jest na wierzchu.

> A jakim smarem nasmarowałeś ten przełącznik?

Nasmarowałem go zwykłą wazeliną techniczną. Nic ciekawszego nie miałem akurat pod ręką. wink.gif

Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.