Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

NIskie temperatury a CD

Featured Replies

Napisano

Być moze temat już był poruszany (niestety nie znalazłem w wyszukiwarce) dlatego zapytam. Czy niskie temperatury(analogicznie wysokie) mogą zaszkodzić przechowywanym w samochodzie płytkom. Co prawda zabrałem do domu na wszelki wypadek wszystkie CD przed ewentualnym uszkodzeniem - tylko pytanie czy słusznie.

Pozdraiwam.

Napisano

> tylko pytanie czy słusznie.

To należałoby je doprecyzować. Czy mogą sobie spoczywać dobrze zapakowane - tak mogą. Pod warunkiem że jedyne co robią to leżakują. Natomiast wożenie ich w aucie już naraża je na uszkodzenia. Oczywiście zacznie się od uszkodzeń niezauważalnych - mikropęknieć spowodowanych drganiami które w normalnych warunkach nie spowodowałyby szkód w elastycznym materiale. Jednak tak niskie temperatury jak ostatnio powodują że plastik twardnieje i staje się kruchy. Z czasem te pęknięcia będą się pogłębiać, będą weń wnikać zanieczyszczenia, itd. prowadząc do szybkiego zużycia płyty. Jeszcze groźniejsze są duże i stosunkowo nagłe zmiany temperatury - jak np. włożenie zmarzniętej płyty do już nagrzanego radia. Należy pamiętać że płyta CD to kilka materiałów o różnych parametrach - jedne kurczą/rozszerzają się bardziej lub mniej, szybciej lub wolniej w zależności od zmian temperatury i taka "praca" płyty również nie sprzyja jej żywotności. Natomiast mimo różnych plotek nie sotkałem się ze "skorodowaną" płytą więc sama para wodna osadzająca się na płytach wydaje się zjawiskiem nieszkodliwym.

Kyniu

Napisano
Zimą to raczej nic sie nie stanie, latem to prędzej sie coś może dziać - mam taką jednapłyte od której latem sie folia zaczeła odklejać po włożeniu do radia
Napisano

> Być moze temat już był poruszany (niestety nie znalazłem w

> wyszukiwarce) dlatego zapytam. Czy niskie

> temperatury(analogicznie wysokie) mogą zaszkodzić

> przechowywanym w samochodzie płytkom. Co prawda zabrałem do domu

> na wszelki wypadek wszystkie CD przed ewentualnym uszkodzeniem -

> tylko pytanie czy słusznie.

ja w celu zapobiezenia wszelkim ewentualnosciom tego i innego typu z kradzieza wlacznie w aucie uzywam tylko kopii na cdr lub cdrw.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.