Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Odpalanie Diesla.

Featured Replies

Napisano

Witam.

Jako że moją Bravkę uzytkuje pierwszą zime a wcześniej nie miałem samochodu z silnikiem Diesla mam kilka pytań związanych z rozruchem takiego silnika i ogólnie z dieslem:

1) Czy ma sens mielenie rozrusznikiem jeśli nie uda się zapalić za pierwszym lub drugim razem.

2) czy szarpanie w trakcie jazdy, które się pojawiło może być spowodowane przez kiepskiej jakości ropę. Czy dobrej jakopści ropa jest warunkiem wystarczającym żeby odpalić na mrozie ?? :d

3) Jak zabezpieczyć silnik prezd mrozami?? Czy okrywanie jakimiś szmatami silnika, przewodów i filtra paliwa ma sens ??

4) Ręczna pompka?? Do czego ona służy ? Czy pompowanie nią pomaga w odpalaniu na mrozie ??

5) Świece żarowe. Czy jeśli samochód pali równo bez szarpania to czy powinienem się martwić o ich stan? Czy stan swiec wpływa na odpalanie na mrozie ??

A może macie jakies sprawdzone sposoby na odpalanie diesla na mrozie. Chetnie poczytam na ten temat.

Będę wdzięczny za odpowiedź.

Napisano

warto tankować na sprawdzonej stacji BP/Shell i zawsze pytać czy mają zimową ropę... jak nie mają to nie tankować - na dzisiejsze mrozy warto zakupić w sklepie depresator który po dolaniu do paliwa dodatkowo pomaga obniżyć temp krzepnięcia ON.

świeczki żarowe albo działają albo są spalone jak są spalone to ich kontrolka - spiralka miga...

ja zawsze przed zimą w październiku wymieniam filtr paliwa w dizlu to on najczęściej czopuje przepływ.

jak zatankowałeś jakąś gnojówkę to tylko do ciepłego garażu na dobe i powinno pomóc - i filtr oczywiście...

Napisano

Mój sposób to formuła do usówania wody z ukłądu paliwowego STP, paliwo zimowe i dwa razy grzania świec i zapala do razu przy -25 tylko kilka sekund trzeba kręcić.

Napisano

Nic dodac, nic ujac, koledzy powyzej napisali co i jak. waytogo.gif Jeszcze co do pompki recznej, to ona sluzy do odpowietrzenia ukladu paliwowego np. po wymianie filtra. W moim aucie zawsze jest troche powietrza w paliwie (mimo ciaglego odpowietrzania), ale to specjalnie nie przeszkadza poprawnej pracy silnika. Zauwazylem, ze jak ta pompka napompuje paliwa, to rozrusznik kreci dluzej. Watpie, zeby to byl jakis zbieg okolicznosci, bo tak jest za kazdym razem. hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Zauwazylem, ze jak ta pompka napompuje paliwa, to rozrusznik

> kreci dluzej. Watpie, zeby to byl jakis zbieg okolicznosci, bo

> tak jest za kazdym razem.

Czyli przed zapalaniem lepiej jej nie tykać.

I nie dowiedziałem się. Czy ma sens kręcenie do skutku (ile akumulator wytrzyma) czy po kilku razach lepiej sobie dać spokój. Kolega mówił mi ze kręcił dzisiaj kilka miut i dopiero odpalił. Wydaje mi się ze coś ściemnia.

Napisano

> Czyli przed zapalaniem lepiej jej nie tykać.

> I nie dowiedziałem się. Czy ma sens kręcenie do skutku (ile

> akumulator wytrzyma) czy po kilku razach lepiej sobie dać

> spokój. Kolega mówił mi ze kręcił dzisiaj kilka miut i dopiero

> odpalił. Wydaje mi się ze coś ściemnia.

jak nie zapalił do 3 razy (po 8sek) to raczej niema sensu go dalej kręcić - lepiej odrazu zlac paliwo i zatankować porządne...

pompka można popompować żeby być pewnym coby ON do pompy bez powitrza dotarł..

Napisano

> W moim aucie zawsze jest

> troche powietrza w paliwie (mimo ciaglego odpowietrzania), ale

> to specjalnie nie przeszkadza poprawnej pracy silnika.

Tez mialem powietrze (zmienilem przewody na przezroczyste i bylo widac banki powietrza) i spowodowalo to w koncu problemy, brak mocy, czasem gasnie bez powodu. w zime zapalic to cud. Wymienilem pol roku temu cale te "urzadzenie" z pompka i od tej pory powietrza nie ma i auto jezdzi jak powinno.

Napisano

a można wiedzieć ile kosztował cie ten przewód wraz z pompką. i jak masz numer to podaj proszę bo w ASO krzyknęli ma za ten przewód 350 zeta.

Napisano

> Witam.

> Jako że moją Bravkę uzytkuje pierwszą zime a wcześniej nie miałem

> samochodu z silnikiem Diesla mam kilka pytań związanych z

> rozruchem takiego silnika i ogólnie z dieslem:

> 1) Czy ma sens mielenie rozrusznikiem jeśli nie uda się zapalić za

> pierwszym lub drugim razem.

mozesz probowac 3-4 razy po ok 8-10s. jesli nic z tego, paliwo w stanie rozkladu palacz.gif

> 2) czy szarpanie w trakcie jazdy, które się pojawiło może być

> spowodowane przez kiepskiej jakości ropę. Czy dobrej jakopści

> ropa jest warunkiem wystarczającym żeby odpalić na mrozie ?? :d

przyczyna szarpania moze byc wiele czynnikow.

natomiast kiepskiej jakosci paliwo (a nawet dobrej ale w malej ilosci) moze w mrozy doprowadzic do nieodpalenia. mialem tak wczoraj. stal 4 dni w temp -20 do -28 i paliwko zamarzlo (tankowane na BP). po prostu w takich temp wydziela sie z ropy parafina (jakby biala, gesta farba). w takim przypadku wstawilem auto na noc do ogrzewanej hali, dzis odpalil na dotyk biglaugh.gif

> 3) Jak zabezpieczyć silnik prezd mrozami?? Czy okrywanie jakimiś

> szmatami silnika, przewodów i filtra paliwa ma sens ??

zapomnij palacz.gif

> 4) Ręczna pompka?? Do czego ona służy ? Czy pompowanie nią pomaga w

> odpalaniu na mrozie ??

nie palacz.gif

> 5) Świece żarowe. Czy jeśli samochód pali równo bez szarpania to czy

> powinienem się martwić o ich stan? Czy stan swiec wpływa na

> odpalanie na mrozie ??

ich stan odpowiada za odpaalanie (glownie w mrozie). ale dopoki odpala rowno na wszystkich cylindrach to ok palacz.gif

> A może macie jakies sprawdzone sposoby na odpalanie diesla na mrozie.

> Chetnie poczytam na ten temat.

> Będę wdzięczny za odpowiedź.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.