Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zachowanie czarnych tablic - w ramach jednego W.K.

Featured Replies

Napisano

Jest to możliwe? Wykombinowałem sobie dwie umowy darowizny - najpierw 50% i dopisanie mnie jako współwłaściciela, a potem drugie 50% i wykreslenie poprzedniego. Przejdzie? grinser006.gif

Napisano

> Jest to możliwe? Wykombinowałem sobie dwie umowy darowizny - najpierw 50% i dopisanie mnie jako

> współwłaściciela, a potem drugie 50% i wykreslenie poprzedniego. Przejdzie?

Niestety - zależy od WK :-(

Napisano
  • Autor

> Niestety - zależy od WK :-(

Ale dopisywaliśmy już współwłaściciela swego czasu na micrze mamci i nie kazali zmieniac numerów - myślisz, że przy takim podwójnym myku mogą brzdąkać?

Napisano

> Ale dopisywaliśmy już współwłaściciela swego czasu na micrze mamci i nie kazali zmieniac numerów -

> myślisz, że przy takim podwójnym myku mogą brzdąkać?

Drugiego współwłaściciela można zmieniać dowolnie.

Pierwszego nie ruszysz bez przerejestrowania.

Tak przynajmniej poinformowali mnie w WK Wola.

Napisano

> Jak odróżnić pierwszego od drugiego?

Nie wiesz, że pierwszy jest ważniejszy ? W niektórych urzędach Ci wytłumaczą, że pierwszy to właściciel, a drugi to tylko współwłaściciel - tak stoi w zeszycie co to go jeszcze ś.p. pani Zofia miała.

Napisano

> Nie wiesz, że pierwszy jest ważniejszy ? W niektórych urzędach Ci wytłumaczą, że pierwszy to

> właściciel, a drugi to tylko współwłaściciel - tak stoi w zeszycie co to go jeszcze ś.p. pani

> Zofia miała.

Ten zeszyt musi być cholernie dużo warty, bo na brednie w nim napisane powołują się nawet dyrektorzy wydziałów UM. hehe.gif

Napisano

to jest największa zagadka XXI wieku, WK nie rozróżniają adresów zameldowania i zamieszkania, ale za to potrafią rozróżnić współwłaścicieli. zlosnik.gif

Napisano

> Jak odróżnić pierwszego od drugiego? To coś jak większa i mniejsza połowa?

Pierwszy jest wpisany w dowód, drugi dopisany w adnotacjach.

Napisano

> Pierwszy jest wpisany w dowód, drugi dopisany w adnotacjach.

Dowód zawsze można wymienić. Np w przypadku zagubienia wink.gif

Przy czarnych blachach nie ma naklejek legalizacyjnych zlosnik.gif

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> Ten zeszyt musi być cholernie dużo warty,

Nie wiesz o tym, że to w Dz.U. i M.P. to ściema dla ciemnego luda, a władza prawdziwe prawo właśnie w tych zeszytach przekazuje spy.gif ?

Ciebie już o tym nie uczyli ? Bo jakby to tak było, że lud by znał prawo ? I jeszcze mógłby urzędnikowi niewiedzę i niekompetencję zarzucić - to z tego się anarchie i rewolucje biorą.

A tu widzisz - pierwszego wpisuje się w dowód, drugiego w adnotacje - i już wiadomo, który jest prawdziwy właściciel.

Napisano

> Nie wiesz o tym, że to w Dz.U. i M.P. to ściema dla ciemnego luda, a władza prawdziwe prawo właśnie

> w tych zeszytach przekazuje ?

> Ciebie już o tym nie uczyli ? Bo jakby to tak było, że lud by znał prawo ? I jeszcze mógłby

> urzędnikowi niewiedzę i niekompetencję zarzucić - to z tego się anarchie i rewolucje biorą.

Usłyszałem o tym AFAIR na pierwszych zajęciach z prawa konstytucyjnego. zlosnik.gifok.gif Na przekór sugestiom - nie wyrzuciłem tego z głowy do dziś. wink.gif

Napisano

> Usłyszałem o tym AFAIR na pierwszych zajęciach z prawa konstytucyjnego.

No to wiesz, że urzędnik dostaje dostęp do tego zeszytu po odbyciu szkolenia i podpisaniu zobowiązania, że pod karą spalenia chałupy, zgwałcenia współmałżonka i popełnienia samobójstwa nigdy i nikomu nie ujawni treści w tym zeszycie zawartych.

Lud się co najwyżej może domyślać, ale żeby się nie domyślił to się stosuje różne dopuszczalne warianty, tak aby petent był zawsze zaskoczony i nie mógł sprawiać wrażenia wiedzącego, o co chodzi.

Więcej napisać nie mogę - spy.gif sam wiesz, służyłem parę lat Najjaśniejszej zlosnik2.gif

Napisano

> Jest to możliwe? Wykombinowałem sobie dwie umowy darowizny - najpierw 50% i dopisanie mnie jako

> współwłaściciela, a potem drugie 50% i wykreslenie poprzedniego. Przejdzie?

Rozporządzenie przewiduje tylko jeden przypadek pozwalający na zachowanie dotychczasowych tablic:

§ 7. 1. W przypadku gdy pojazd posiada tablice rejestracyjne zgodne z wzorem określonym rozporządzeniem i wyróżnikiem powiatu właściwym dla organu dokonującego rejestracji oraz jest oznaczony nalepką kontrolną odpowiednią do posiadanych tablic, organ rejestrujący dokonuje jedynie legalizacji tych tablic.

Więc IMO trzymając się litery prawa nie ma możliwości zachowania czarnych tablic.

Napisano
  • Autor

> Rozporządzenie przewiduje tylko jeden przypadek pozwalający na zachowanie dotychczasowych tablic:

> § 7. 1. W przypadku gdy pojazd posiada tablice rejestracyjne zgodne z wzorem określonym

> rozporządzeniem i wyróżnikiem powiatu właściwym dla organu dokonującego rejestracji oraz jest

> oznaczony nalepką kontrolną odpowiednią do posiadanych tablic, organ rejestrujący dokonuje

> jedynie legalizacji tych tablic.

> Więc IMO trzymając się litery prawa nie ma możliwości zachowania czarnych tablic.

Pomijając już widzimisię pani z okienka o kolejności właścicieli - myk z dwiema darowiznami nie trzyma się litery prawa? niewiem.gif

Napisano

> Czyli jeśli w akcie notarialnym ja jestem wymieniony przed żoną, to jestem pierwszym właścicielem

> mieszkania ergo mam do niego większe prawa?

Liwuś...

Ja mówię o kwestiach TECHNICZNYCH, które rzekomo stoją na przeszkodzie.

Podobno na czarnych tablicach można bez problemu dodać/zmienić/wykreślić drugiego (tudzież kolejnych) właścicieli, ale pierwszy, ten który jest na sztywno w dowód wpisany jest "nietykalny" bez pełnego przerejestrowania.

A pełne przerejestrowanie na czarnych tablicach = wymiana na białe.

Napisano

> Dowód zawsze można wymienić. Np w przypadku zagubienia

> Przy czarnych blachach nie ma naklejek legalizacyjnych

> pozdrawiam,

> bromsky

Można wymienić.

Ale dane się wtedy nie zmieniają, prawda?

Napisano

> Liwuś...

> Ja mówię o kwestiach TECHNICZNYCH, które rzekomo stoją na przeszkodzie.

Dla mnie przeszkoda w postaci kwestii technicznych nie istnieje. No chyba, że znajdziesz mi ją w kpa.

> Podobno na czarnych tablicach można bez problemu dodać/zmienić/wykreślić drugiego (tudzież

> kolejnych) właścicieli, ale pierwszy, ten który jest na sztywno w dowód wpisany jest

> "nietykalny" bez pełnego przerejestrowania.

Po szybkim rzucie okiem do rozporządzenia nie widzę podstaw. Przepis przytoczyłem wyżej.

Jeśli WK ma taką praktykę to ok. Ale jeśli odmówi to nie będzie się na czym oprzeć.

Napisano
  • Autor

> Ale co chcesz nim osiągnąć? Chcesz zostać właścicielem pojazdu i zachować tablice?

Własnie tak! 001.gifgrinser006.gif

Napisano

> Własnie tak!

Błyskotliwe. zlosnik.gif Ale raczej się nie uda. zlosnik.gif

Oczywiście WK nie takie rzeczy widziały. Zawsze możesz podeprzeć się bombonierką, butelką wódki albo, co podobno działa najskuteczniej, porządnym bzyknięciem babki z okienka (im brzydsza tym lepiej to działa - PODOBNO). grinser006.gif

Napisano

> Można wymienić.

> Ale dane się wtedy nie zmieniają, prawda?

Ale pewnie można zasugerować wpisanie drugiego współwłaściciela w dowód. No bo w sumie czemu nie, skoro obaj mają dokładnie te same prawa do samochodu.

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> Błyskotliwe. Ale raczej się nie uda.

Czemu nie. Ja bym to gryzł tak:

a) dopisał się do DR jako współwłaściciel - dzięki temu pojawię się jako współwłaściciel w cepiku i innych bazach

b) pojawił się za jakiś czas w urzędzie z informacją, że DR się zgubił i zupełnym przypadkiem równocześnie drugi współwłaściciel zrezygnował z bycia współwłaścicielem i dał mi resztę auta - i tu bym próbował przekonać panią z okienka, że przecież jakby on nie zrezygnował, to by wystawiła nowy DR nie zmieniając tablic, no więc teraz może wystawić DR tylko na mnie, bo przecież ja jestem w papierach tego auta i to nadal jest tylko wyrobienie nowego DR na skutek zgubienia.

> Zawsze możesz podeprzeć się bombonierką, butelką wódki albo, co podobno działa najskuteczniej, porządnym bzyknięciem babki z okienka

To bardzo dobre argumenty (chyba jakiś tajny zeszyt widziałeś, nie ujawniaj więcej, bo będę musiał donieść), a ten ostatni to może nawet podziałać na przerejestrowanie na Ciebie auta sąsiada.

Napisano

> Dla mnie przeszkoda w postaci kwestii technicznych nie istnieje. No chyba, że znajdziesz mi ją w

> kpa.

> Po szybkim rzucie okiem do rozporządzenia nie widzę podstaw. Przepis przytoczyłem wyżej.

> Jeśli WK ma taką praktykę to ok. Ale jeśli odmówi to nie będzie się na czym oprzeć.

Nie odmówi.

Po prostu każe zmienić nr rej.

Napisano

> Czemu nie. Ja bym to gryzł tak:

> a) dopisał się do DR jako współwłaściciel - dzięki temu pojawię się jako współwłaściciel w cepiku i

> innych bazach

> b) pojawił się za jakiś czas w urzędzie z informacją, że DR się zgubił i zupełnym przypadkiem

> równocześnie drugi współwłaściciel zrezygnował z bycia współwłaścicielem i dał mi resztę auta

> - i tu bym próbował przekonać panią z okienka, że przecież jakby on nie zrezygnował, to by

> wystawiła nowy DR nie zmieniając tablic, no więc teraz może wystawić DR tylko na mnie, bo

> przecież ja jestem w papierach tego auta i to nadal jest tylko wyrobienie nowego DR na skutek

> zgubienia.

Ma to sens - pani urzędnik się pogubi i może popełni błąd. Ja bym dla komplikacji stanu faktycznego mówił po angielsku. zlosnik.gif

> To bardzo dobre argumenty (chyba jakiś tajny zeszyt widziałeś, nie ujawniaj więcej, bo będę musiał

> donieść), a ten ostatni to może nawet podziałać na przerejestrowanie na Ciebie auta sąsiada.

hehe.gifhehe.gifhehe.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.