Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Corizon, warstwy a czas a dalsze krycie

Featured Replies

Napisano

Robię zabezpieczenie i wkurzkę na wypiaskowanym błotniku.

Będzie chronologicznie.

Dzisiaj(wtorek) ~18tej oczyściłem miejsce malowania i położyłem pędzlem(bo mniej maskowania i nie muszę później czyścić pistoletu) warstwę Corizon'u, instrukcja na puszce mówi o kładzeniu 3 warstw w odstępach 24h a dalsze warstwy(podkład, baza, klar) po 48h, instrukcja w internecie dopuszcza 12h dla warstw Corizon'u.

Jutro(środa) powinienem znaleźć chwilę ~12tej, żeby położyć kolejną warstwę a ~16tej autko musi pojeździć trochę.

I teraz mam następujące opcje:

1. W czwartek po południu oszlifuję papierem wodnym Corizon, położę podkład, bazę i klar.

2. W czwartek położę kolejną(trzecią) warstwę Corizon'u, w piątek nie będę miał czasu się bawić i w piątek autko pojedzie w takim stanie na weekend a w poniedziałek oszlifuję papierem wodnym Corizon, położę podkład, bazę i klar.

Co radzicie?

Pozdrawiam BAS

Napisano

sezonowałbym przed nałożeniem kolejnych warstw ok.gif

im dłuższy jest czas odparowania tym lepiej ok.gif

w naszej technologii ClassicCars też zalecamy sezonowanie warstw podkładów czy szpachlówek przed dalszą obróbką ok.gif chodzi tu o maksymalne odparowanie rozcienczalników , co ma kapitalne znaczenie dla jakości naprawy ok.gif

Napisano
  • Autor

> sezonowałbym przed nałożeniem kolejnych warstw

Masz na myśli warstwy Corizon'u czy akrylu?

> im dłuższy jest czas odparowania tym lepiej

Domyślam się, ale jak pewnie się domyślasz, chciałbym mieć sprawę z głowy, zwłaszcza, że muszę jeszcze zrobić to samo z drugiej strony a ze względów logistycznych robię najpierw jedną stronę a później drugą.

EDIT:

>w naszej technologii ClassicCars też zalecamy sezonowanie warstw podkładów czy szpachlówek przed dalszą obróbką chodzi tu o maksymalne odparowanie rozcienczalników , co ma kapitalne znaczenie dla jakości naprawy

Ok, czyli czekamy aż spiryt z Corizon'u odparuje. smile.gif Czyli jutro i w czwartek kładę kolejne warstwy Corizon'u a później autko w takim stanie jedzie na weekend.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Masz na myśli warstwy Corizon'u czy akrylu?

mam na myśli wszystkie warstwy ok.gif

> Domyślam się, ale jak pewnie się domyślasz, chciałbym mieć sprawę z głowy, zwłaszcza, że muszę

> jeszcze zrobić to samo z drugiej strony a ze względów logistycznych robię najpierw jedną

> stronę a później drugą.

> Pozdrawiam BAS

nie spiesz się ok.gif

Napisano
  • Autor

> mam na myśli wszystkie warstwy

Hehe, a chciałem jechać akryl na pół-mokro czyli podkład->10minut->podkład->10minut->podkład->15minut->baza->15minut->baza->15minut->baza->30minut->klar->15minut->klar->15minut->klar.

Jakie przerwy zamiast 10, 15, 30minut?

> nie spiesz się

frown.gif A myślałem, że odwalę i będzie git. wink.gif

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Hehe, a chciałem jechać akryl na pół-mokro czyli podkład-

> Jakie przerwy zamiast 10, 15, 30minut?

nie ma czegoś takiego jak "pół-mokro" nono.gifbiglaugh.gif

"mokro na mokro" oznacza suche na dotyk , częsciowo utwardzone warstwy, które mają wyschnąć razem , a to oznacza zakup wysoko wyspecjalizowanych produktów

to co chciałeś zrobić to byłby masakryczny kłopot facepalm%5B1%5D.gif , dlatego że twój Cortizon i przeciętny/dostępny podkład akrylowy swoją recepturą nie pasuje do takich zadań ....

ze Spectrala polecił bym :

- Under 345 - kwaśny grunt na bazie kwasu ortofosforowego , jako warstwę antykorozyjną

- Under 325 - podkład akrylowy "mokro na mokro"

> A myślałem, że odwalę i będzie git.

tak się nie da 033102bebe_1_prv.gif

> Pozdrawiam BAS

tez Pozdrawiam biglaugh.gif

www.spectral.pl

Napisano
  • Autor

> tak się nie da

Dzisiaj trochę mi się plany posypały, może w weekend, jak będzie ciepło to spróbuję to(2 warstwy) przeszlifować i prysnąć. Jak będzie wyglądać tak jak dzisiaj(ciągły deszcz) to będę musiał poczekać aż pogoda się uspokoi.

Pomiąwszy aspekt techniczny to 10*C nie specjalnie mnie zachęca do turlania się pod autkiem. frown.gif

Co do zakupu innych materiałów to dopiero jak nie dam rady tym co mam.

Pozdrawiam BAS

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.