Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

2.0 losowy brak mocy na niskich i średnich obrotach

Featured Replies

Napisano

Cześć,

Pacjent: Marea 20v 155km +LPG (ale to imo nie ma znaczenia ponieważ objaw jest taki sam na PB jak i LPG).

Stan obecny: losowo (~1/tydzień) auto zupełnie traci moc na niskich i średnich obrotach. Chce przyśpieszyć - auto zaczyna zwalniać - wciskam pedał przyśpieszenia do oporu i po pewnym czasie (przy 3000-3500obr/min) następuje gwałtowny wzrost mocy. Niekiedy słychać nawet uderzenie jakie otrzymuje od nagłego wzrostu mocy całe przeniesienie napędu.

Powyższy objaw występuje tylko gdy prędkość obrotowa silnika jest mniejsza niż 3000-3500obr/min.

Również losowo przy odpaleniu przez pierwsze ~1-2min mam nieregularne obroty na biegu jałowym i wypadające zapłony + lekkie falowanie obrotów.

Marchewy brak. Naiwnie odłączony akumulator na ~4h ale efekt nadal ten sam.

Jakie są wasze sugestie? Świece, filtry, płyny wymienione ~7kkm temu. Zmienna długość układu dolotowego? Czy usterka może powodować taki objaw?

Przejrzałem archiwum ale nic ciekawego nie znalazłem. Z góry dziękuje za pomoc.

--

Adam

Napisano

> Cześć,

> Pacjent: Marea 20v 155km +LPG (ale to imo nie ma znaczenia ponieważ objaw jest taki sam na PB jak i

> LPG).

> Stan obecny: losowo (~1/tydzień) auto zupełnie traci moc na niskich i średnich obrotach. Chce

> przyśpieszyć - auto zaczyna zwalniać - wciskam pedał przyśpieszenia do oporu i po pewnym

> czasie (przy 3000-3500obr/min) następuje gwałtowny wzrost mocy. Niekiedy słychać nawet

> uderzenie jakie otrzymuje od nagłego wzrostu mocy całe przeniesienie napędu.

> Powyższy objaw występuje tylko gdy prędkość obrotowa silnika jest mniejsza niż 3000-3500obr/min.

> Również losowo przy odpaleniu przez pierwsze ~1-2min mam nieregularne obroty na biegu jałowym i

> wypadające zapłony + lekkie falowanie obrotów.

> Marchewy brak. Naiwnie odłączony akumulator na ~4h ale efekt nadal ten sam.

> Jakie są wasze sugestie? Świece, filtry, płyny wymienione ~7kkm temu. Zmienna długość układu

> dolotowego? Czy usterka może powodować taki objaw?

> Przejrzałem archiwum ale nic ciekawego nie znalazłem. Z góry dziękuje za pomoc.

> --

> Adam

zrób autoadaptacje kompa, kluczyk on 45, off 5 sek i palic, potem w pelnym zaresie obrotow zrobic kilka kilometrów po miescie, najlepiej zimny silnik, stopniowo zwiększać prędkości obrotowe silnika, pedal gazu 0-100% wduszać. Powinien sie nauczyć. To o czym piszesz to przepustnica nie stojąca w "punkcie zero" dla kompa i bosch 3.1 szaleje.

Spawdz tez wtyke przy potencjometrze gazu w razie co wytnij i p[olutuj.

Napisano
  • Autor

> zrób autoadaptacje kompa, kluczyk on 45, off 5 sek i palic, potem w pelnym zaresie obrotow zrobic

> kilka kilometrów po miescie, najlepiej zimny silnik, stopniowo zwiększać prędkości obrotowe

> silnika, pedal gazu 0-100% wduszać. Powinien sie nauczyć. To o czym piszesz to przepustnica

> nie stojąca w "punkcie zero" dla kompa i bosch 3.1 szaleje.

> Spawdz tez wtyke przy potencjometrze gazu w razie co wytnij i p[olutuj.

Adaptacja przepustnicy zrobiona. Podczas jazdy "adaptującej" ujawnił się problem tylko w niewielkim nasileniu (przyrost mocy nie jest taki skokowy). Problem występował podczas całej jazdy testowej.

Czy pozostaje czyszczenie? Orientujecie się jaki jest dostęp do przepustnicy? Długo trwa taka operacja? Na sieci niestety nie znalazłem żadnego manuala frown.gif

Na forum lanci z podobnymi problemami przyczyną okazywały się: przepustnice i/lub przepływomierze.

Napisano

> Adaptacja przepustnicy zrobiona. Podczas jazdy "adaptującej" ujawnił się problem tylko w niewielkim

> nasileniu (przyrost mocy nie jest taki skokowy). Problem występował podczas całej jazdy

> testowej.

> Czy pozostaje czyszczenie? Orientujecie się jaki jest dostęp do przepustnicy? Długo trwa taka

> operacja? Na sieci niestety nie znalazłem żadnego manuala

> Na forum lanci z podobnymi problemami przyczyną okazywały się: przepustnice i/lub przepływomierze.

Przeczyść złacza (np kontakt S), szczególnie te przy przypustnicy, podłącz kompa i zobacz jak sie zachowuje przepływka oraz jak wychyla sie przepustnica w % i inne dające sprawdzić się czujniki mechanizmy (vis) reg fazy itp np Fes-em

Napisano

> Przeczyść złacza (np kontakt S), szczególnie te przy przypustnicy, podłącz kompa i zobacz jak sie

> zachowuje przepływka oraz jak wychyla sie przepustnica w % i inne dające sprawdzić się

> czujniki mechanizmy (vis) reg fazy itp np Fes-em

Obstawiam przepływke cool.gif

Napisano
  • Autor

> Obstawiam przepływke

Dziękuje za pomoc. Niestety sam nie mam czasu aby to posprawdzać i zlecę to mechanikowi. Jutro planowa wizyta w warsztacie wiec zobaczymy.

Problemem jest to, że usterka nie jest powtarzalna (styki?), więc trudno jest zweryfikować skuteczność naprawy.

Napisano
  • Autor

> Obstawiam przepływke

Pierwsze wnioski: na pewno nie działa sonda lambda - co nie wyklucza równoczesnej usterki przepływomierza.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.