Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Blokada kierownicy Megane II Rozwiązanie

Featured Replies

Napisano

Jako że problem kiedyś wystąpił u mnie w Megane a parę userów prosiło mnie na priv żeby napisał jak z tym się uporać to własnie to czynię.

Są dwa rozwiązania albo można kupić używaną czystą blokadę na któą zazwyczaj sprzedawcy dają gwarancję i jest to koszt 200pln albo rozebrać starą i ją naprawić.

To pierwsze to banalne bo zamawiamy na allegro to drugie jest dla wytrwałych i cierpliwych.

Należy się dostać do blokady która jest umiejscowiona pod kierownicą i przykręcona na jedną śrubę.

Aby ją odkręcić kierownica powinna być odblokowana.

I z tego co pamiętam jest tam lewy gwint!!!!

29012012194.jpg

29012012195.jpg

29012012196.jpg

Następnie odpinamy jedną wtyczkę z wiązką i mamy blokadę w rękach ok.gif

nie otwieramy plastiku koło wtyczki ponieważ jest tam boleca pułaka i jak się delikatni ruszy blokuje cały mechanizm.

dsc00767777.gif

Można to przyblokować wykałaczką ale w niektórych przypadkach to własnie ten bolec jest przyczyną niedziałania blokady gdyż gdzieś na dziurze blokada dostaje drgania i bolec się wysunie.

Po otworzeniu blokady można ją podłączyć pod wiązkę i zobaczyć jak działa.

blokadakiermegane006.jpg

150620idi.jpg

Okazało się że bolec nie może się schować i po wykręceniu trybami dalej był zblokowany.Po rozłożeniu widać było że zabezpieczenie które blokuje się wykałaczką jakoś się zablokowało.

Udało mi się wyciągnąć biały plastik oraz sprężynkę i wyciągnąć bolec więc już nigdy przypadkowo się nie zablokuje ,ale po odblokowaniu tryby ustawiały się tak że blokowały trzpień.

zrezygnowany złożyłem blokadę i oświeciło mnie że tylny trybik można wykręcić i po wykręceniu przeskakuje tak jak by na śrubie.

Okazało się że to on także powodował nie otwieranie blokady i nie wiem jakim cudem on przeskoczył

Po złożeniu blokady wszystko działa jak należy,oczywiście mam wyciągniętą tą pułapkę żeby nigdy już się nie przyblokowało i wszystko działa.

Zasada działania jest taka że tryby w środku muszą otworzyć rygiel na zasadzie krańcówki więc jak się przestawi w środku coś albo wyciągnie to niestety blokada nie odbije i leci błąd do kompa ok.gif

Sorki za lekki chaos w poście ale pisałem z pamięci i posługiwałem się zdjęciami z forum http://megane.com.pl

Jak ktoś ją rozłoży to będzie wiedział o czym piszę ok.gif

ja blokadę podwiesiłem na trytkach i już jej nie przykręcałem dlatego też nie mam blokady kierownicy i nawet jak zapomnę się i zostawię skręcone koła to nie zablokuje mi to samochodu.

Jak są pytanie to zapraszam na priv lub dzwonić na telefon. ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.