Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Z16LET - ma ktoś? Proszę o opinię...

Featured Replies

Napisano

Ma ktoś. zlosnik.gif Co konkretnie Cię interesuje? Pali od 6.5 do 14 w korkach. Ma ponad 51000km i się nie psuje, i aż dziw ze na bagnecie nic nie ubywa. A silnik fajny, zrywny a potrafi być oszczędny. Aha tylko Opel zaleca 98 do tego silnika.

Napisano
  • Autor

Interesuje mnie spalanie. Typowa jazda w poranno popołudniowych korkach. Bez szaleństw smile.gif Jakz dynamiką od dołu. Nie miałem turbobenzyny wiec nie wiem czego sie spodziewać. W dieslu 1.9 obr i jedzie a jak jest w 1.6T ?

Co do benzynki 98 to i tak będzie LPG wiec nie ma bólu.

Napisano

> Interesuje mnie spalanie. Typowa jazda w poranno popołudniowych korkach.

To trzeba liczyć w granicach 11-11.5l

> Bez szaleństw Jakz

> dynamiką od dołu.

Maks moment ma mieć w zakresie 1930-5500obr/min i raczej od tych 1900 idzie(no może nie na 6 biegu).

> Nie miałem turbobenzyny wiec nie wiem czego sie spodziewać. W dieslu 1.9

> obr i jedzie a jak jest w 1.6T ?

> Co do benzynki 98 to i tak będzie LPG wiec nie ma bólu.

Nie wiem czy LPG to dobry pomysł. wink.gif

Napisano
  • Autor

> Nie wiem czy LPG to dobry pomysł.

Teoretycznie nie ale Z16LET ma inne (mocnejsze) zawory i gniazda niż taki Z16XEP czy Z16XER. W końcu muszą znieść turbo. Reszta jest nie istotna. Kontrola luzu zaworów mnie nie przeraża. Mam szczelinomierz, garaż i wiedzę jak to zrobić smile.gif Regulację raz na 100 tyś wliczam w koszty smile.gif

Napisano

> Teoretycznie nie ale Z16LET ma inne (mocnejsze) zawory i gniazda niż taki Z16XEP czy Z16XER. W

> końcu muszą znieść turbo. Reszta jest nie istotna. Kontrola luzu zaworów mnie nie przeraża.

> Mam szczelinomierz, garaż i wiedzę jak to zrobić Regulację raz na 100 tyś wliczam w koszty

Raz na 100tyś to zapewne będzie mało. Głowica jest mocniejsza na 100%, ale z drugiej strony trzeba uważać, bo jak pamiętam spaliny z LPG są cieplejsze i do tego bardziej gwałtownie się spala, co w połączeniu z wysilonym silnikiem turbo może dać efekt w postaci skrócenia żywotności. Ale to tylko moje domysły, porządny gaziarz musi być na pewno.

Napisano
  • Autor

> Raz na 100tyś to zapewne będzie mało.

Myśle regulacja co 100 tyś wystarczy. Wydaje mi sie że LPG obniży moc o tyle że to wszystko sie wyrówna. Natomiast kontrola luzów oczywiście co 30 tyś. Jeśłi regulacja będzie konieczna wcześniej to zostanie zrobiona.

btw

Zasięgnąłem języka i wychodzi na to że to dość mało awaryjna jednostka napędowa smile.gif Czasami coś pocieknie z termostatu ale ogólnie jest dobrze ok.gif

Napisano

Jak pisałem przez 52kkm jeszcze się nie zepsuła. zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.