Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bingo nie binga w mrozne dni !!! reklamowac ?

Featured Replies

Napisano

Witam,po przeczytaniu i zapoznaniu sie z opiniami forumowiczow doszedlem do wniosku(i nie tylko ja) ze elektronika KTM - BINGO + mróz = jazda tylko na pb, szkoda ze przed załozeniem instalki nigdzie nie znalazlem inf. ze sa problemy z tymi compikami. Moja instalka jest na gwarancji , jak sodzicie moge liczyc na to ze gazownik przyjmnie moja reklamacje i czy warto żądac wymiany na inny sprzet ? jaki ? , a moze producent cos z tym zrobi , co Wy na to ? niewiem.gif

Napisano

Może problem leży gdzie indziej? Ja mam też BingoM i żadnych problemów, nawet w największe mrozy...

Napisano

> Witam,po przeczytaniu i zapoznaniu sie z opiniami forumowiczow

> doszedlem do wniosku(i nie tylko ja) ze elektronika KTM - BINGO

> + mróz = jazda tylko na pb, szkoda ze przed załozeniem instalki

> nigdzie nie znalazlem inf. ze sa problemy z tymi compikami. Moja

> instalka jest na gwarancji , jak sodzicie moge liczyc na to ze

> gazownik przyjmnie moja reklamacje i czy warto żądac wymiany na

> inny sprzet ? jaki ? , a moze producent cos z tym zrobi , co Wy

> na to ?

Gwarancja to gwarancja. Jest wystawiana nie przez gazownika, a przez producenta urządzenia. Więc wydaje mi się, że raczej nic się nie da wskurać jeśli chodzi o wymianę Bingo na coś innego.

Co do producenta to nie słyszałem nic aby coś robił w tej sprawie.

Moje Bingo binga na mrozie bez problemu. Kłopot zaczyna się (tak jak to opisałem w swoim poście klik ), gdy go wyłączę i mam problem z ponownym włączeniem poprzez centralkę.

Napisano

> na to ?

pewnie masz centralke z wadiwym czujnikiem temperatury ... tak jak ja ... i nie tylko ja zlosnik.gif

obajawia sie to tym, ze czujnik pracuje od 20 stopni - znaczy po wlaczeniu silnika plyn ma wg niego 20 stopni i po 2-3 sekundach sporo wiecej. Oczywiscie latem zlosnik.gif Gazerzy ustawiaja dla takiego walnietego czujnika przelaczenie przy temp. 40 stopni. Uklad dziala ... ale nie zima zlosnik.gif

Problem centralki - ze nie mozna wrocic na LPG po przelaczeniu na PB to inna historia. Pomaga "reset" - zgaszenie i odpalenie auta zlosnik.gif

Przypadlosci wystepuja w sterownikach nowych - z mozliwoscia awaryjnego uruchamiania na gazie. W starych tego nie ma ....

M.

Napisano

Ja mam Bingo S i nie mam problemów z elektroniką. Fakt, że przy -30 trzeba przejechać kilka kilometrów, żeby nagrzać reduktor do 18 st.C (mam taką tem. ustawioną) ale równie dobrze można czujnik temp. wyłączyć.

Napisano

I mnie dopadla podobna usterka. Dokladnie jak to opisal kolega Kommar - po przelaczeniu na Pb nie wraca juz na LPG.

Jest to ewidentna wada fabryczna sterownika. Starsze versje (mowie tu o wersji Bingo-S4 bo tylko z nimi mialem do czynienia) sprawuja sie na mrozie znacznie lepiej jak zauwazyl kolega MateuszCCS. Jak na moj gust panowie w KTM zle dobrali punkt pracy tranzystora przelaczajacego Pb/LPG w sterowniku (do ktorego bazy tudziez bramki podlaczony jest klawisz przelaczajacy rodzaj zasilania) i jak teperatura spadnie to tranzystor sie nie nasyca. Dopoki sie nie dotyka klawisza na szczescie sterownik pracuje poprawnie.

Niestety w tym przypadku nie pomaga zgaszenie i zapalenie stacyjki jak to napisal MateuszCCS. W moim przypadku pomaga tylko i wylacznie rozgrzanie centralki: czyli garaz albo jak ja to zwykle robie - czekam az sie auto rozgrzeje na postoju na tyle, zeby wentlator chlodnicy sie wlaczyl i podwyzszyl temperature w przedziale silnika. Niestety to kosztuje okolo 15 minut czasu w moim przypadku i troche zbednie wypalonej benzyny - moze sie kiedys dorobie garazu smile.gif

Moze producent sie pokusi i poprawi konstrukcje. Jedno jest pewne, napewno warto sie postarac o wymiane sterownika - moze na starsza wersje jesli komus nie przeszkadza brak kilku opcji dostepnych w nowej wersji (awaryjne uruchamianie na gazie, regulacja progow czujnika ilosci gazu,wzbogacanie mieszanki w procentach zamiast w krokach aktuatora etc)

Co do czujnikow i temperatury przelacznia na LPG, to niestety w zime bywa ciezko. Ja ustawiam prog przelaczania na 20 stopni na zime i 30 stopni latem (przeprogramowuje sterownik co pol roku) Zwykle czujnik temperatury jest umieszcony w reduktorze/parowniku zamist jednej ze srub mocujacych pokrywe. Jak wiadomo reduktor jest wykonany z aluminum, wiadomo tez ze aluminum ma dobra przewodnosc cieplna czyli w teorii czujnik i jego okolice powinny miec w przyblizeniu temperature czynnika chlodzacego przeplywajacego przez reduktor. Niestety w praktyce jest nieco inaczej. Stopy aluminium charakteryzuja sie rowniez sporym wspolczynnikiem przejmowania ciepla (dlatego tez chlodnice sa z aluminium), dodatkowo okolice czujnika maja spora powierzchnie kontaktu z otoczeniem i niestety rozklad temperatur jest taki, ze wewnatrz reduktora jest znacznie cieplej niz w okolicach czujnika. Wtedy nastepuja problemy z przelaczaniem na LPG bo okazuje sie ze czujnik przy kilkustopniowym mrozie nie chce pokazac wiecej niz 30 stopni. Dla tych co maja problemy w tej materii mam kilka pomyslow:

- pierwszy, najprostrzy, obnizyc prog przelaczania wokresie zimowym, powiedzmy nawet na 15 stopni

-drugi, troche nieelegancki, to odizolowanie reduktora od otoczenia (tak jak to sie robi z akumulatorami czasem - czyli ubrac go na zime w cos cieplego (uwazac na to zeby nie zaslonic otworow odpowietrzajacych w reduktorze)

-trzeci, rowniez malo elegancki, dla tych co maja funkcje uruchamiania na gazie. Zawsze mozna wymusic przelaczenie na gaz recznie (przytrzymac guzik na okolo 10 sekund podczas przelaczania z Pb na LPG - dziala podczas jazdy, nie ma potrzeby gaszenie i uruchamiania silnika ponownie) - niestety istnieje ryzko, ze siej uz nie przelaczy na LPG wcale tak jak to ma miejsce u mnie podczas mrozu

-czwarty, najmniej elegancki, na okres zimy zewrzec przewod prowadzący do czujnika z masa samochodu.

Darko

Napisano

> Niestety w tym przypadku nie pomaga zgaszenie i zapalenie stacyjki

> jak to napisal MateuszCCS.

uuu ... to jeszcze lepiej no.gif U mnie pomaga "reset" - i jest to przypadlosc w 100% powtarzalna.

> Dla tych co maja problemy w

> tej materii mam kilka pomyslow:

najbardziej poprawne jest zamontowanie sprawnego czujnika w rure doprowadzajaca wode - nie w korpus reduktora. Tak zalozony czujnik funkcjonuje w mojej sonacie juz drugi sezon - bezbłędnie (ze stara wersja sterownika Bingo)

Napisano

> na to ?

Mam Bingo M i w te mrozy nie mam żadnych problemów. Temp. przełączania na gaz: 10 st. C.

Napisano
  • Autor

> pewnie masz centralke z wadiwym czujnikiem temperatury ... tak jak ja

> ... i nie tylko ja

> obajawia sie to tym, ze czujnik pracuje od 20 stopni - znaczy po

> wlaczeniu silnika plyn ma wg niego 20 stopni i po 2-3 sekundach

> sporo wiecej. Oczywiscie latem Gazerzy ustawiaja dla takiego

> walnietego czujnika przelaczenie przy temp. 40 stopni. Uklad

> dziala ... ale nie zima

> Problem centralki - ze nie mozna wrocic na LPG po przelaczeniu na PB

> to inna historia. Pomaga "reset" - zgaszenie i odpalenie auta

> Przypadlosci wystepuja w sterownikach nowych - z mozliwoscia

> awaryjnego uruchamiania na gazie. W starych tego nie ma ....

> M.

Nie mam czujnika temp, przelanczam po osiagnieciu 2tys,obr.A problem zeczywiscie wystepuje jesli rusz przelacznik.

Napisano

> I mnie dopadla podobna usterka. Dokladnie jak to opisal kolega Kommar

> - po przelaczeniu na Pb nie wraca juz na LPG.

> Jest to ewidentna wada fabryczna sterownika. Starsze versje (mowie tu

> o wersji Bingo-S4 bo tylko z nimi mialem do czynienia) sprawuja

> sie na mrozie znacznie lepiej jak zauwazyl kolega MateuszCCS.

Sprawdzałem i mam Bingo-S4 i problem niestety (jak to już pisałem) występuje także w tej wersji sterownika.

Chyba pozostaje czekać na cieplejsze dni.

Napisano

> Sprawdzałem i mam Bingo-S4 i problem niestety (jak to już pisałem)

> występuje także w tej wersji sterownika.

> Chyba pozostaje czekać na cieplejsze dni.

nazwa sie nie zmienila. ja tez mam S4 zlosnik.gif

Masz awaryjne uruchamianie na gazie ? Bo to jest wyznacznik nowej wersji sterownika ... i cos czuje, ze winwowajca wszystkich problemow (bledy w programie).

Napisano

> http://www.kme.com.pl/kontakt.html

> moze zasypmy firme wiadomosciami ?

Bingo M - pierwsza zima testowany w najwieksze mrozy z lekkim strachem /az do przesady/ i wszystko gra !

Pozdrawiam - Robert !

Napisano

> na to ?

z bingo problem znika jak weźmiemy to magiczne pudełeczko do domu i się rozgrzeje!! reklamacje nic tu nie pomogą bo z kolejnym może być tak samo!!!! pozostaje owinąc w "szmate" i czekać na słoneczne dni... pozdro

Napisano

> nazwa sie nie zmienila. ja tez mam S4

> Masz awaryjne uruchamianie na gazie ? Bo to jest wyznacznik nowej

> wersji sterownika ... i cos czuje, ze winwowajca wszystkich

> problemow (bledy w programie).

Sprawdzałem i nie da się włączyć awaryjnie.

Na forum znalazłem info, że zmiany w Bingo wprowadzono w czerwcu 2005, ja mam instalację z lipca 2005, więc albo mam starą wersję (a to przy moich problemach kładzie teorię o kłopotach tylko z nowymi wersjami Bingo zlosnik.gif ) albo gaziarz nie włączył tej opcji (a ja nie mam jak tego sprawdzić, bez kolejnej wizytacji zakładu).

W sumie to dalej nic nie wiadomo. pad.gif

Napisano

Mialem ten sam problem co ty. Gwarancja uznaje cos takiego wiec bez zastanowienia jedz do zakladu gdzie ci to zakladali powinni wymienic tak jak mi i wszystko bedzie ok!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.