Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Alternator failure

Featured Replies

Napisano

... ale tak chwaliłem ostatnio stilona, że podczas jazdy dziś zagadał do mnie i wyświetlił taki komunikat:

e1df408ff2d4ff88.jpg

MES pokazuje brak ładowania. Kiedyś już w starym bravo z silnikiem 1.9 wyjmowałem altek więc wiem, że łatwo nie będzie. Osoby znające temat proszę o podpowiedz jak sobie z tym dać radę.

No i kolejny dylemat, kupić używkę, dać do regeneracji, czy może samemu zregenerować. Wiadomo, że najpierw diagnoza. Przebieg 230tyś km więc może szczotki. Zero jakiś innych skutków ubocznych po za brakiem wspomagania i nic wcześniej nie wskazywało, że alternator padnie.

Za wszelką pomoc z góry dzięki.

PS. Nie miała niespodzianka w ostatni dzień urlopu. Że też tydzień temu nie mogło to się stać sciana.gif

Napisano

nie zemscilo sie mycie silnika ?

Napisano
  • Autor

> nie zemscilo sie mycie silnika ?

Myślę, że nie. Silnik myłem 2 tygodnie temu i alternator został dobrze zabezpieczony. Zresztą po myciu auto nie było ruszane kilka godzin. To już bym prędzej przypuszczał, że winną jest brak osłon pod silnik. W swoim życiu myłem całe mnóstwo silników i nic się nie działo. Dodam jeszcze, że w bravo mi padł akumulator, a winna była pęknięta obudowa.

Napisano

> MES pokazuje brak ładowania. Kiedyś już w starym bravo z silnikiem 1.9 wyjmowałem altek więc wiem,

> że łatwo nie będzie. Osoby znające temat proszę o podpowiedz jak sobie z tym dać radę.

Jedyna droga wiedzie w dół, trzeba odkręcić lizaki od skrzyni żeby silnik maksymalnie odchylić do przodu to wyjdzie bez odkręcania półośki.

Napisano
  • Autor

> Jedyna droga wiedzie w dół, trzeba odkręcić lizaki od skrzyni żeby silnik maksymalnie odchylić do

> przodu to wyjdzie bez odkręcania półośki.

Lizaki?

A co to takiego.

Też nie widzie opcji by górą go wytargać. Jedynie dołem.

Napisano

> Lizaki?

> A co to takiego.

Poduszki od skrzyni

Napisano
  • Autor

Alternator dziś wyjąłem, jutro montaż używki.

O dziwo wyszedł górą. W starym pęknięta obudowa.

Napisano

> Alternator dziś wyjąłem, jutro montaż używki.

> O dziwo wyszedł górą. W starym pęknięta obudowa.

Hm jak Ci się udała ta sztuka ? yikes.gif

Wywalałeś łape silnka ?

Napisano

> Hm jak Ci się udała ta sztuka ?

> Wywalałeś łape silnka ?

bo on ma 8 a nie 16 jak my? 270751858-jezyk.gif

Napisano

> bo on ma 8 a nie 16 jak my?

8V nie jest jakoś specjalnie mniejszy i tam samo pompa CR siedzi nad altkiem. Ja jak zmieniałem to też myślałem o odkręceniu łapy silnika i próbowaniu bokiem ale ostatecznie poszło w dół.

Napisano
  • Autor

> Hm jak Ci się udała ta sztuka ?

> Wywalałeś łape silnka ?

Odkręciłem łapę silnika od strony rozrządu, potem, poduszki dolne (lizaki), potem odpiąłem 2 przewody paliowe i silnik max do przodu, uważając na przewody z kilimy, baz najmniejszego problemu potem ręka na dół i wyciągamy bez większego kombinowania alternator. Oczywiście najpierw zdjąłem pasek i odkręciłem alternator,

Niestety wystąpił problem po montażu zakupionej używki. Miga oświetlenie (każde), nie żeby jakoś strasznie, jest to odczuwalne, bo i sinik jakoś tak jakby szarpał. Co myślicie, że to może być, regulator? MES pokazuje wahania 13,9 - 14,7V.

Dodam jeszcze jedną istotną sprawę, po wyciągnięciu starego alternatora odkryłem pękniętą obudowę oraz jedna szczotka była złamana.Przypuszczam, że szczotka złamała się ze starości, bo innej opcji nie widzę, a obudowa od braku osłon pod silnik.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.