Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] kontrolka check engine.

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich Autokącikowców! smile.gif

Mam problem a mianowicie wczoraj stojąc na światłach pewien handlowiec niejakim mitsubishi ASX podkusił mnie na ściganki ja głupi na drugim biegu odciąłem moją Asterkę czego bardzo żałuje i niestety po tym odcięciu zapalił się check panic.gifpanic.gif. Podłączyłem się kabelkiem i błąd który ciągle się pojawia to: 0145 Sygnał sondy ? 3 zmienia się za wolno - sonda zestarzona. Kasowałem błąd lecz błąd jest błędem stałym. Dodam że ostatnim czasem wymieniałem pływak, przewód który jest w zbiorniku dochodzący do pływaka mój znajomy postanowił wyciągnąć ponieważ blokował on ramię pływaka. Proszę o pomoc Pozdrawiam!!

Napisano

Sonda dostała ognia i się skończyła.

Też tak miałem kiedyś. Tyle, że 0144 - uboga mieszanka. U Ciebie wychodzi na bogatą.

Wymiana sondy załatwiła sprawę.

Napisano

Zanim wymienisz sondę sprawdź, czy do jej grzałki dochodzi prąd.

Ten błąd wywala zwykle przy niepracującej grzałce. I - skoro masz kabelek - podejrzyj co pokazuje sonda: na wolnych obrotach i po podniesieniu do 2-3 tyś.

Napisano
  • Autor

> Zanim wymienisz sondę sprawdź, czy do jej grzałki dochodzi prąd.

> Ten błąd wywala zwykle przy niepracującej grzałce. I - skoro masz kabelek - podejrzyj co pokazuje

> sonda: na wolnych obrotach i po podniesieniu do 2-3 tyś.

A w jaki sposób sprawdzić dokładnie prąd dochodzący do tej grzałki?? Niestety mój program nie posiada takich funkcji aby sprawdzić wartość sondy na poszczególnym zakresie obrotów.

Napisano

Odpal silnik. W tył wtyczki sondy od strony dwóch białych i czarnego kabelka, wbij szpilkę w miejsce gdzie wchodzi biały, aż dotknie do pinu złącza. Do szpilki podłącz woltomierz z drugim końcem zetkniętym z minusem akumulatora. Zmierz napięcie. Powtórz to samo z drugim białym kabelkiem. Na jednym powinno być min. 12V, a na drugim maks. 0,1-0,2V.

Teraz szpilkę podłącz od drugiej strony wtyczki w pozostały przewód. Powinno pojawić się napięcie zmieniające się w granicach ok. 0,2-0,8V. Tym szybciej im szybciej pracuje silnik.

Wszystkie pomiary rób bez rozłączania wtyczki.

Napisano
  • Autor

> Odpal silnik. W tył wtyczki sondy od strony dwóch białych i czarnego kabelka, wbij szpilkę w

> miejsce gdzie wchodzi biały, aż dotknie do pinu złącza. Do szpilki podłącz woltomierz z drugim

> końcem zetkniętym z minusem akumulatora. Zmierz napięcie. Powtórz to samo z drugim białym

> kabelkiem. Na jednym powinno być min. 12V, a na drugim maks. 0,1-0,2V.

> Teraz szpilkę podłącz od drugiej strony wtyczki w pozostały przewód. Powinno pojawić się napięcie

> zmieniające się w granicach ok. 0,2-0,8V. Tym szybciej im szybciej pracuje silnik.

> Wszystkie pomiary rób bez rozłączania wtyczki.

Dzięki Wielkie kolego 20.GIF jutro zrobię dokładnie tak jak to opisałeś i zdam relacje wieczorem smile.gif

Napisano
  • Autor

Dzięki kolego za odpowiedz w poprzednim temacie dotyczącym zbiornika 20.GIF

Dzisiaj postanowiłem zrobić tak jak to wczoraj opisałeś jednak w moim silniczku sonda posiada tylko jeden kabel dochodzący do niej wiec chyba wynika że jest jednoprzewodowa, przy odpalonym silniku wpiąłem się miernikiem w kabelek od sondy, sonda w miarę wzrostu obrotów silnika zmienia swoje napięcie wiec wychodzi na to że sonda działa.Lecz na moje rozumowanie wychodzi na to że jak silnik się nagrzeje sonda może przerywać lub pokazywać złe wartości ponieważ błąd wywala jak silniki osiągnie temperaturę eksploatacyjną, proszę mnie poprawić jeżeli jestem w błędzie smile.gif

Napisano

Owszem to jest możliwe. Dlatego trzeba też wykonać pomiary po rozgrzaniu silnika. Dla potwierdzenia kodu, odczytaj go tą metodą.

Rozumiem, że check pali się cały czas od tamtego sprintu.

Napisano
  • Autor

> Owszem to jest możliwe. Dlatego trzeba też wykonać pomiary po rozgrzaniu silnika. Dla potwierdzenia

> kodu, odczytaj go tą metodą.

> Rozumiem, że check pali się cały czas od tamtego sprintu.

Check właśnie teraz się nie pali, zapala się dopiero po przejechaniu paru kilometrów wydaję mi się że jak silnik się rozgrzeję, sprawdzę tą metodą również wink.gif

Napisano
  • Autor

Dzisiaj postanowiłem wywołać kod na błyski jednak po zwarciu odpowiednich pinów na konsoli nie pojawiła się żadna kontrolka nie mam pojęcia dlaczego, zastanawiał mnie jeszcze dziwny dźwięk wydobywany z ECU po zwarciu odpowiednich pinów?

Napisano

Zwarłeś nie te co trzeba, nie włączyłeś zapłonu, zjarałeś kompa...

Przyjrzyj się jak wygląda wtyczka na obrazku i jak u Ciebie.

Napisano
  • Autor

> Zwarłeś nie te co trzeba, nie włączyłeś zapłonu, zjarałeś kompa...

> Przyjrzyj się jak wygląda wtyczka na obrazku i jak u Ciebie.

Nie nie nic sie nie zjarało wszystko chodzi normalnie, mam 16 pinowe gniazdo i zwarłem idealnie to co było zaznaczone i nic nie pokazało. Auto normalnie odpala jezdzi nic sie nie dzieje wiec chyba ECU sie nie zjarało raczej na pewno

Napisano

> wyproboj metode pedalowa .

???

Napisano

> ???

w eFce metoda gazu i hamulca nic nie da. Ewentualne błędy trzeba sobie wybłyskać bądź też sprawdzić za pomocą interfejsu diagnostycznego.

Napisano
  • Autor

Panowie niestety metoda na błyski nie działa nie wiadomo czemu, dzisiaj podjechałem na SKP z zapytaniem czy sprawdza mi spalinki, spalinki są w normie nie ma żadnych odchyleń od normy. Postanowiłem więc wpiąć się ponownie pod komputer i odczytać błąd i wyszło mi 1405 czyli "uszkodzony zawór EGR" poprzednio odczytałem zły błąd niestety

sciana.gif za co przepraszam Was że zrobiłem nie potrzebnie zamieszanie, postanowiłem zaślepić EGR i mam nadzieje że błąd zniknie po uprzednim skasowaniu, dodam że zawór ma nie całe 1.5 roku ponieważ go wymieniałem a już odmówił posłuszeństwa frown.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.