Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Fotel zatrzymuje się tylko w pozycji max odsuniętej

Featured Replies

Napisano

Witam

Bravo 1996r - naprawiłem właśnie mechanizm, który przy pochylaniu oparcia fotela po wcześniejszym zaciągnięciu uchwytu z boku fotela powoduje możliwość przesuwania. Pękła sprężyna, która podnosi jakąś tam zapadkę (sprężyna jest od strony tunelu/uchwytów pasów przy fotelach. Zanim pomyślałem, żeby zadzownić do ASO ile coś takiego kosztuje, znalazłem plastikowe hmmm zaciski, które można tylko zacisnąć i nie można wyciągnąć i takim oto sposobem przytwierdziłem pękniętą sprężynę za końcówkę do uchwytu, którego się wcześniej trzymała:

DSC_0014.jpg

aaa.jpg

I wszystko działa, jak trzeba! Myślę, że zaoszczędziłem kilka dych, a zrobiłem to w 15 minut. Wcześniej sprężyna trzymała się uchwytu A teraz zaciski przechodzą przez zagiętą końcówkę ułamanej sprężyny i zaznaczony otwór.

Jednak mam problem, bo fotel (pasażera), tak jak wcześniej odsuwa mi się do samego końca i dopiero tam blokuje w płozach jak o dosuwam do szyby to jeździ (nie ma tykania) i nie mogę go zatrzymać i z powrotem to samo. Fotel zatrzymuje się tylko na końcu.

Zauważyłem, że na płozie wewnętrznej jest taki w złotym kolorze metalowy element, który za to odpowiada, ale za nic w świecie nie mogę dojść dlaczego on nie jeździ razem z fotelem, tak jak się to dzieje w fotelu kierowcy - tam fotel można zatrzymać w każdej pozycji.

Czy ktoś kojarzy co mogło się popsuć?

Napisano

wystarczylo jeden zwoj ze sprezyny wyprostowac i bys mial na nowo "oczko" do zaczepienia, z opasek to moze ci sie zesliznac, niechcial bym zeby mi sie fotel przesunal np przy hamowaniu, a z tym tykaniem to moze wlasnie opaski cos blokuja?

Napisano
  • Autor

> wystarczylo jeden zwoj ze sprezyny wyprostowac i bys mial na nowo "oczko" do zaczepienia, z opasek

> to moze ci sie zesliznac, niechcial bym zeby mi sie fotel przesunal np przy hamowaniu, a z tym

> tykaniem to moze wlasnie opaski cos blokuja?

Próbowałem wyprostować ostatni zwój sprężyny ale ona jest bardzo sztywna. Opaski się nie ześlizgną, bo przechodzą przez otwór w tym elemencie, o który była zaczepiona sprężyna w miejscu A, z drugiej strony są zaczepione o ostatni zwój sprężyny, zagięty w kształt litery U. Fotel się nie przesunie podczas hamowania, bo przy rozłożonym oparciu, sprężyna nie naciąga tego elementu metalowego, który podnosi jakąś tam zapadkę. Opaski nic nie blokują, spełniają taką samą rolę jak sprawna niepęknięta sprężyna, nic one nie blokują, jedynie łączą pękniętą sprężynę z tym elementem.

Jak mówiłem na wewnętrznej szynie fotela jest metalowy element w złotawym kolorze, który jeździ razem z fotelem kierowcy, ale w przypadku fotela pasażera przy osunięciu fotela na max do tyłu i potem przesuwaniu tego fotela w stronę szyby, ten element zostaje w miejscu a powinien jeździć z mechanizmem fotela po szynie....

Napisano

Standard usterka, też miałem taką rok czy trochę dalej temu.

Wszelka druciarnia sprawdzała się na krótką metę.

Prostowanie ostatniego zwoju sprężyny młotkiem i przecinakiem sprawdza się bez zarzutu.

Napisano
  • Autor

> Standard usterka, też miałem taką rok czy trochę dalej temu.

> Wszelka druciarnia sprawdzała się na krótką metę.

> Prostowanie ostatniego zwoju sprężyny młotkiem i przecinakiem sprawdza się bez zarzutu.

U mnie plastikowe spinki zdają egzamin, ale nie wiem jak podejść temat z niezatrzaskiwaniem się zapadek. Mój fotek pasażera zatrzaskuje się tylko jak jest na max odsunięty.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.