Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

corsa astra combo c16nz

Featured Replies

Napisano

witam koledzy smile.gifi mnie dopadła awaria frown.gif:(

pacjent opel combo z silnikiem z astry f 1,6 8v C16NZ + LPG blos

objawy :

rano jak zawsze pojechałem do pracy , wszytko było oki .Po pracy wieczorem krece , krece i nic skończyło się na holowaniu frown.gif

sprawdzone świece iskra jest , paliwo podaje i tutaj mnie zastanawia bo wykręcając świece 2 były mokre 2 suche

dokładnie patrząc od strony rozrządu 1,2 świeca sucha 3,4 mokra

wyczyściłem całość poskładałem kręcę i nic wykręcam , to samo objawy j/w

z racji tego że trochę się na tym znam sprawdziłem ciśnienie na cylindrach można powiedzieć że jest w normie dla pewności wymieniłem UPG pasek rozrządu , cały aparat wtryskowy na nowy razem z krokowym,wtryskiwaczem , czujnikiem przepustnicy , wymieniony na nowy czujnik temperatury dla ECU wymieniony na nowy map sensor wszystkie węzyki sprawdzone , EGR zaślepiony

rozrząd ustawiony na cechy jest ok , zapłon ustawiony lampa na 10* wyprzedzenia (LPG) wszystkie uszczelki nowe ssący i wydechowy też .Układ wydechowy drożny (kata nie ma jest puszka -imitacja)

i tutaj też jedna rzecz mnie zastanawia w trakcje kręcenia rozrusznikiem spalin oczywiście nie ma ale jest takie zjawisko że powietrze raz wylatuje raz jest wciągane do wydechu miarowo zgodnie z ruchem tłoków (sprawdzone zapalniczką)

ecu napięcia ma , błędów brak , immo brak innych zabezpieczeń typu odcięcia brak

normalnie ręce i uszy opadają nie mam już pomysłów co to może być , jak do tej pory nie było z nim problemów ,palił na pół obrotu (chociaż od ok 3 tygodni trzeba go było kręcić coraz dłużej na początku 2,3 sek a ostatnio ponad 10 sekund ale zapalał przełączał na LPG i jazda a terza zonk , nawet nie zakaszle angryfire.gif

co mogłem zrobić nie tak ,lub co mu dolega ? oto jest pytanie beksa.gif

Napisano

Spróbuj odpalić na plaka, albo sprawdź ciśnienie paliwa.

Napisano
  • Autor

> Spróbuj odpalić na plaka, albo sprawdź ciśnienie paliwa.

no z tym plakiem zobaczę jutro , ciśnienie paliwa raczej ok chociaż mam wrażenie że nawet za mocno leje powinna być delikatna mgiełka a daje solidną mgłę smile.gif:):) moze go zalewa ale dlaczego tylko 3,4 cylinder

....jest możliwość że czujnik halla w aparacie zapłonowym szwankuje ...poaje iskrę nie w tym momencie ??? w sumie ten element oraz ECU nie były wymieniane (podmieniane)

Napisano

Zapłon ustawiłeś na 10*, więc musi być dobrze (hall i ecu działają). Chyba, że zamieniłeś miejscami przewody WN.

Ciśnienie trzeba sprawdzić manometrem, na oko nie wystarczy.

Możesz też obejrzeć kolektor dolotowy na okoliczność pęknięcia.

Zobacz, czy na świecach 3,4 jest iskra.

Napisano
  • Autor

> Zapłon ustawiłeś na 10*, więc musi być dobrze (hall i ecu działają). Chyba, że zamieniłeś miejscami

> przewody WN.

> Ciśnienie trzeba sprawdzić manometrem, na oko nie wystarczy.

> Możesz też obejrzeć kolektor dolotowy na okoliczność pęknięcia.

> Zobacz, czy na świecach 3,4 jest iskra.

przewody WN są w dobrej kolejności , dolotowy sprawdzałem przy wymianie UPG iskra jest na wszystkich kablach 4 świece wykręcone

i do masy , dają iskrę naprzemiennie więc jest ok .

z manometrem masz racje , ale akurat nie mam takiego w garażu frown.gif

Próbowałem palić go na plak psikając do puszki na wtrysku i.....

o zgrozo zamiast zaciągać powietrze to je wydmuchuje !!!

wieczorem podjadę jeszcze na garaż i obrócę wałek rozrządu o 180* ustawię na cechy i zobaczymy smile.gif

Napisano

> obrócę wałek rozrządu o 180* ustawię na cechy i zobaczymy

hmm.gif To albo na cechy, albo 180*. Jedno nie pokryje się z drugim.

Luknij jeszcze - dla pewności - czy po ustawieniu pierwszego tłoka w GMP, palec rozdzielacza patrzy w stronę wyjścia z kopułki na 1 cyl. Bo można sprzęgło w rozdzielaczu obrócić o 180* i wtedy nie odpali.

Napisano
  • Autor

> To albo na cechy, albo 180*. Jedno nie pokryje się z drugim.

> Luknij jeszcze - dla pewności - czy po ustawieniu pierwszego tłoka w GMP, palec rozdzielacza patrzy

> w stronę wyjścia z kopułki na 1 cyl. Bo można sprzęgło w rozdzielaczu obrócić o 180* i wtedy

> nie odpali.

no masz rację z tym 180* crazy.gif

w aparacie zapłonowym jest " wypustka" a w kółku wałka wpust jedno wchodzi w drugie i jest to nie symetryczne względem osi więc raczej się tego pomylić nie da ale oczywiście sprawdzę to dla pewności ....kurcze silnik prosty konstrukcyjnie jak budowa cepa a tu takie hocki klocki spineyes.gif

normalnie nie wiem czy się z tego śmiać czy płakać myślałem że mam większe pojęcie o mechanice hehe.gifhehe.gifhehe.gif

2 lata temu padła kompresja w starym c14nz silniku i nie chciało mi się bawić w reanimację więc poszedł plug&play c16nz , szkoda mi tego silniczka bo naprawdę jest (był) w dobrej kondycji ,oleju ni grama nie brał w zimie gadał zawsze i kupiłem go za grosze razem ze skrzynią i kompem angryfire.gif a teraz bunt oslabiony.gif no nic jak nie dam rady to wsadzam następny silnik

cfaniaczek.gif ale to będzie oznaczać moją przegraną

facepalm%5B1%5D.gif

dzisiaj jednak już nie będę tego robił sprawdzę rano smile.gif

EDYTA;

No i nic pacjent nadal w śpiączce , nie chce zagadać nawet zakaszleć mad.gif

nawet niby afrykańskie plemiona wykonałem taniec wokół silnika niestety też nic to nie dało biglaugh.gifbiglaugh.gif

szukam silniczka c16nz palacz.gif lub c14se z osprzętem kompem i wiązką silnika w dobrych pieniądzach mlot.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.