Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] tylna belka

Featured Replies

Napisano

Witam

Chciałbym zadać pytanie czysto teoretyczne (chyba biglaugh.gif ).

Od kilku dni przy jeździe na nierwónościach stuka mi coś z okolic tylnego prawego koła.

Ponieważ miesiąc temu wymieniałem z tyłu amorki i sprężyny obstawiam tulejkę na tylnej belce.

Zastanawiłame sie jeszcze nad nie dokręconym dolnym mocowaniem amora ale z tego co pamiętam do dosyć dobrze je dokręciłem.

Z mechanikiem jestem umówiony na sobotę i teraz pytanie czy jeżeli to tulejka belki to pojeżdżę jeszcze te dwa dni czy może np. wykrzywić, zerwać śrubę mocującą i narobić więcej bałaganu?

A jeżeli to mocowanie dolne to czy mogło się poluzować tak samo z siebie?

Pozdrawiam

Napisano

A amorki dokręcane były w stojącym na glebie samochodzie, czy w powietrzu na podnośniku? Tylna belka IMHO dawałaby sygnały w postaci nerwowego zachowania tyłu icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

> A amorki dokręcane były w stojącym na glebie samochodzie, czy w powietrzu na podnośniku? Tylna

> belka IMHO dawałaby sygnały w postaci nerwowego zachowania tyłu

Dokręcane były w powietrzu na podnośniku. W manualu z którego korzystałem nie było nic, że trzeba opuścić.

Pozdrawiam

Napisano

> Dokręcane były w powietrzu na podnośniku. W manualu z którego korzystałem nie było nic, że trzeba

> opuścić.

> Pozdrawiam

Na forum zalecało się, żeby w powietrzu lekko skręcić, postawić na kołach i dopiero skręcać na gotowo, coby własnie gumki się poukładały i potem nie pukały ok.gif

Napisano
  • Autor

W takim razie spróbuje jeszcze dokręcić jak stoi na kołach.

Czy taka jazda przez miesiąc z teoretycznie nie dokręconym dolnym mocowaniem może czymś skutkować? Uszkodzona śruba, itp....

A czy jak samochód stoi na kołach jest możliwośc wizualnej oceny tulejek w belce tylnej czy trzeba podnieść?

Zastanawiam sie jeszcze czy może być jeszcze coś innego co może powodować takie pukanie, które przenosi się na nadwozie... Generalnie tylne zawieszenie jest dosyć proste i (chyba) winne moga być tylko: sprężyny, amory lub tuleje hmm.gif

Pozdrawiam

Napisano

> W takim razie spróbuje jeszcze dokręcić jak stoi na kołach.

> Czy taka jazda przez miesiąc z teoretycznie nie dokręconym dolnym mocowaniem może czymś skutkować?

> Uszkodzona śruba, itp....

Nie wiem, zależy co puka zlosnik.gif A na górnych mocowaniach gumki były zmieniane?

> A czy jak samochód stoi na kołach jest możliwośc wizualnej oceny tulejek w belce tylnej czy trzeba

> podnieść?

U mnie sprawdzali z kanału kiedy stał na kołach, mechanik wziął jakąś łyżkę i szarpał ok.gif

> Zastanawiam sie jeszcze czy może być jeszcze coś innego co może powodować takie pukanie, które

> przenosi się na nadwozie... Generalnie tylne zawieszenie jest dosyć proste i (chyba) winne

> moga być tylko: sprężyny, amory lub tuleje

> Pozdrawiam

A sprężyny masz całe?

Napisano
  • Autor

> Nie wiem, zależy co puka A na górnych mocowaniach gumki były zmieniane?

Tak, z amorkami miałem komplet nowych gum i dlatego je wymieniłem.

> U mnie sprawdzali z kanału kiedy stał na kołach, mechanik wziął jakąś łyżkę i szarpał

Może coś uda mi sie z tym zadziałać

> A sprężyny masz całe?

Całe, wymienione razem z amorami

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

I sprawa się wyjaśniła.

Poluzowałem dolne mocowanie amora, usłyszałem lekki zgrzyt, potem dokręciłem i jest OK.

Podejrzewam że dopiero teraz sie wszystko ułożyło bo dzisiaj jechałem i nic nie stukało.

Dziękuje koledze _krzyzak_ za pomoc w namierzeniu sprawcy...

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.