Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano

Witam, mam taki problem nigdzie nie moge znaleźć informacji na temat audio w thali. Chce kupic jakąś dobrą skrzynie i wzmacniacz kwota jaką chciałbym przeznaczyć na ten cel to około 1200zl. Z góry dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam.

Napisano

> Witam, mam taki problem nigdzie nie moge znaleźć informacji na temat audio w thali. Chce kupic

> jakąś dobrą skrzynie i wzmacniacz kwota jaką chciałbym przeznaczyć na ten cel to około 1200zl.

> Z góry dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam.

A którą masz wersje thalii ? bo jedna miała głośniki w desce a druga w drzwiach , audio się zaczyna od radia i przodu a nie od skrzyni i sub'a. Jakie są twoje preferencje muzyczne ? Sprzęt nowy czy używany

Napisano
  • Autor

Thalia jest z 2004r i ma glosniki w drzwiach. Radio juz kupilem alpine cde 131r. Preferencji muzycznych jako tako nie mam ale zestaw musi byc najlepiej taki by nadał sie do kazdej muzyki bo to samochod ojca wiec ja i on bedziemy sluchali roznej muzy. Sprzęt wole nowy jedyne to wzmacniacz moze byc urzywka.

Napisano

Polecam zestaw odseparowany Hertz - niskotonowe montaż w drzwi a wysokotonowe w deskę. Wygląda elegancko (nic nie widać) i gra w takim samym aucie bardzo ładnie po podpięciu pod samo radio. Oczywiście jak chcesz to możesz do tego dorzucić wzmaka i suba ale jeśli będziesz montował sam to zacznij od głośników i przetestuj.

Napisano

> >obu kolegom polecam poczytać http://www.gdynia.mm.pl/~nazar/PolskiCarAudioFAQ01beta.pdf a dopiero

> później myśleć a audio

Moim zdaniem to jest jakiś zaczątek poradnika i jego lektura zupełnie nic nie wnosi confused.gif

Osobiście uważam, że należy zacząć od właściwego doboru głośników przednich i to zaproponowałem. Oczywiście im bardziej profesjonalny będzie ich montaż tym lepiej bo efekty będą lepsze, jednak można zacząć od prostego montażu a później ewentualnie poprawiać błędy i rozwiązywać problemy, oczywiście jeśli robimy wszystko samodzielnie.

Napisano

> Moim zdaniem to jest jakiś zaczątek poradnika i jego lektura zupełnie nic nie wnosi

> Osobiście uważam, że należy zacząć od właściwego doboru głośników przednich i to zaproponowałem.

> Oczywiście im bardziej profesjonalny będzie ich montaż tym lepiej bo efekty będą lepsze,

> jednak można zacząć od prostego montażu a później ewentualnie poprawiać błędy i rozwiązywać

> problemy, oczywiście jeśli robimy wszystko samodzielnie.

Najpierw należy zacząć od radioodtwarzacza bo to On będzie podawał sygnał na głośniki. (I proszę mi tutaj nie pisać że radio nowe za 400zł gra tak samo jak używka dobrej klasy za 600zł) Później należy wytłumić drzwi (dobrze a nie byle jak) i dopiero zakładać głośniki wieksze bo może się okazać że standardowe już dadzą spory bas.

A w ogóle to uczyć się należy na błędach innych bo CA to naprawde nie tanie hobby i nie warto kupować nowych głosników do nie przemyslanej instalacji bo nic nie da a nawet może zaszkodzić.

Podobnie sprawa się ma z kablami bo kolega nie napisał ile chce na nie przeznaczyć. W tym przypadku grubość ma znaczenie podobnie jak i jakość.

Napisano

Kolega napisał że radio już kupił. Cena tego sprzętu to około 500pln. Dokładając do tego model i wiek auta oraz podany budżet po ch... pisać o jakości "kabli"? Chyba jasno wynika, że ten samochód nie będzie brał udziału w konkursach CA tylko kolega chce się zmieścić w raczej skromnym budżecie.

Jak jesteś tak bardzo w temacie to zaproponuj koledze jakieś konkretne modele sprzętu bo o to przecież pyta zamiast pisać ogólniki.

Napisano
  • Autor

> Polecam zestaw odseparowany Hertz - niskotonowe montaż w drzwi a wysokotonowe w deskę.

Moge prosic o konkretny model hertz-ow i.mam pytanie wysokotonowe zamontowac zamiast orginalnych wysokotonowych w desce? Nie bardzo wiem jak sie do nich dostac, slyszalem ze podobno trzeba pól deski rozebrac.

Napisano

Dokładny model to DSK 165.3 które kupisz za około 250pln (zwrotnice w komplecie). Niestety montaż robiłem zaraz po zakupie auta czyli na wiosnę 2006 i za cholerę nie pamiętam jak poradziłem sobie z montażem tweeterów, ale na pewno nie rozbierałem deski a wszystko nie zajęło mi więcej niż 2 godziny. Niskotonowe w drzwiach jeśli dobrze pamiętam wrzuciłem po prostu plug&play. Radio nie najwyższych lotów Panasonic zostało z poprzedniego auta więc takie wrzuciłem i przez długi czas byłem pozytywnie zaskoczony jak ten zestawik fajnie gra i to bez żadnych ściem (wszystkie korekcje na zero).

Oczywiście mając już dobre głośniki możesz wtedy pomyśleć nad dołożeniem suba aby uzyskać głębszy i mocniejszy bas jeśli taki preferujesz smile.gif

Tutaj masz specyfikacje

Napisano
  • Autor

Jaki bys polecil wzmacniacz do tych glosnikow to moze bym zrezygnował z suba a poprostu wsadził hertze i podłączył je pod jakis konkretny piec, drzwi dobrze wygłuszył i powinno byc dobrze.

Napisano

> Jaki bys polecil wzmacniacz do tych glosnikow to moze bym zrezygnował z suba a poprostu wsadził

> hertze i podłączył je pod jakis konkretny piec, drzwi dobrze wygłuszył i powinno byc dobrze.

Wzmacniacza niestety żadnego nie polecę bo nie jestem aktualnie w tym temacie na czasie. Jeśli będziesz miał fundusze to oczywiście wygłusz drzwi bo na pewno warto to zrobić. Natomiast moim zdaniem w tym aucie nie ma sensu podłączać głośników pod budżetowy wzmacniacz bo ten w radiu będzie wystarczająco dobry i nie usłyszysz różnicy w brzmieniu podczas jazdy. Jeśli już dalej coś poprawiać to proponuję jakiegoś lepszego suba + wzmacniacz tylko do niego. Może koledzy polecą co jest aktualnie na topie w tym budżecie.

Napisano
  • Autor

Drzwi raczej napewno wyglusze bo strasznie mnie wkurzają drgające plaski drzwi, które lataja nawet przy seryjnych glośnikach a co dopiero bedzie przy hertzach które raczej kupie bo według opinii w necie jest to dobry wybór wiele osób sobie je chwali. Jakimi matami najlepiej wygłuszyc drzwi? I o jakim mniej wiecej mówimy koszcie?

Napisano

> Jaki bys polecil wzmacniacz do tych glosnikow to moze bym zrezygnował z suba a poprostu wsadził

> hertze i podłączył je pod jakis konkretny piec, drzwi dobrze wygłuszył i powinno byc dobrze.

te hertze to nic nie warte przetworniki , dsk to najniższa seria już lepiej zastanowić się na seria hsk choć tweeter jest bardzo ostry , a alpine sprawi że będzie kuło w uszy. Za 300 zł możesz mieć naprawdę konkretny zestaw na przód z robionymi specjalnie pod niego zwrotnicami. Ze wzmacniaczy na przód polecam coś ze starej serii sony/Kenwood ,mi bardzo podchodzą wzmacniacze Kenwood serii kac

Napisano

> Drzwi raczej napewno wyglusze bo strasznie mnie wkurzają drgające plaski drzwi, które lataja nawet

> przy seryjnych glośnikach a co dopiero bedzie przy hertzach które raczej kupie bo według

> opinii w necie jest to dobry wybór wiele osób sobie je chwali. Jakimi matami najlepiej

> wygłuszyc drzwi? I o jakim mniej wiecej mówimy koszcie?

maty gms cieszą się bardzo dobrą opinią

Napisano
  • Autor

Jakie zestaw byście jeszcze polecili oprucz hertzow? Słyszalem ze podobno firma powerbass robi dobre zestawy ale te zagrają dobrze tylko pod wzmacniaczem.

Napisano

> Jakie zestaw byście jeszcze polecili oprucz hertzow? Słyszalem ze podobno firma powerbass robi

> dobre zestawy ale te zagrają dobrze tylko pod wzmacniaczem.

mimo tego , że zostanę zaraz pewnie zjedzony , to polecam Diory http://allegro.pl/glosniki-samochodowe-zwrot-tweetery-diora-gds1607-i2695675997.html , dużo osób na strefa car audio wymienia power bassy właśnie na diory, u tego kolesia sam zakupiłem i czekają na montaż, zamówiłem około pierwszej w nocy w niedzielę, a we wtorek o 10tej były u mnie

a wzmacniacz to polecam tak jak i mi polecono na strefa car audio sony xm alpine albo pioneer gm, pod głośniki albo pod suba doskonale się sprawdzi, z tym, ze chyba już tylko używane się trafiają

Napisano

> te hertze to nic nie warte przetworniki , dsk to najniższa seria już lepiej zastanowić się na seria

> hsk choć tweeter jest bardzo ostry , a alpine sprawi że będzie kuło w uszy.

Nic nie warte dlatego tyle osób je poleca? wink.gif Z tego co napisałeś wynika że DSK również Twoim zdaniem lepiej się sprawdzi a że najniższa seria? No cóż... jak ktoś jeździ Thalią to raczej nie powinno to mieć dla niego znaczenia smile.gif Ja uważam, że to dobre i solidne głośniki za rozsądną cenę i kupiłbym je jeszcze raz.

Nie polecam za to głośników Pioneer'a bo pomijając jakość dźwięku szlag je trafia najczęściej niedługo po gwarancji (miałem tak 2 razy, głośniki współosiowe, różne modele).

Napisano

> mimo tego , że zostanę zaraz pewnie zjedzony , to polecam Diory

> http://allegro.pl/glosniki-samochodowe-zwrot-tweetery-diora-gds1607-i2695675997.html , dużo

> osób na strefa car audio wymienia power bassy właśnie na diory, u tego kolesia sam zakupiłem i

> czekają na montaż, zamówiłem około pierwszej w nocy w niedzielę, a we wtorek o 10tej były u

> mnie

> a wzmacniacz to polecam tak jak i mi polecono na strefa car audio sony xm alpine albo pioneer gm,

> pod głośniki albo pod suba doskonale się sprawdzi, z tym, ze chyba już tylko używane się

> trafiają

słuchałem te diory , zaje..sty zestaw jak za te pieniądze, pod wzmakiem który da im koło 50-70 W w rms grają lepiej niż zestawy za 300-500 zł

Napisano

> Nic nie warte dlatego tyle osób je poleca? Z tego co napisałeś wynika że DSK również Twoim zdaniem

> lepiej się sprawdzi a że najniższa seria? No cóż... jak ktoś jeździ Thalią to raczej nie

> powinno to mieć dla niego znaczenia Ja uważam, że to dobre i solidne głośniki za rozsądną

> cenę i kupiłbym je jeszcze raz.

> Nie polecam za to głośników Pioneer'a bo pomijając jakość dźwięku szlag je trafia najczęściej

> niedługo po gwarancji (miałem tak 2 razy, głośniki współosiowe, różne modele).

hertz'e są chwalone na forach po przedstawiciele firmy i sprzedawcy zwiększają w ten sposób ich sprzedaż. Wejdź na diyaudio albo na strefecaraudio i poczytaj co rzeczywiście warto kupić w małej kasie.

Ja od siebie polecam ama bl160 + mission(audax) + zwrotnica do nich - znajdzie użytkownika lklukasz i on sprzedaje te zestawy w dobrych cenach , dla mnie biję na głowę dużo lepsze zestawy

Napisano
  • Autor

Moge miec za grosze crunch gti 2100 dobrze to zagra z ktoryms z tych zestawow

Napisano

> Odpowie ktos??

tzn za ile ? do jakiegoś małego sub'a się nadaje ale ty masz sedana więc potrzebujesz coś o większej mocy w opakowaniu b-r , na przód wolałbym coś używane z audison'a; kenwood'a; alpine;sony

Napisano
  • Autor

Za piec mam zaplacic 180zl. Chcialem do tego podpiac zestaw na przod tylko ciagle nie wiem jaki, bo tyle tego na rynku ze mam dylemat.

Napisano
  • Autor

Wiadomość skasowana przez Monkey

Napisano

Podepne sie pod wątek zlosnik.gif

Mam jeszcze orginalne 10 letnie jednodrożne 13-tki.Chciałbym cos nowszego ,Które z tej stronki graja przyzwoicie .Głebokosc montażowa mieszona 6-6,5cm http://moto.allegro.pl/glosniki-130-i-13...tcode_enabled=2

Grało by to pod samym radiem clarion CZ201EG

2.Czy maty Boll sa dobre?

3.Z tyłu sa 10-tki .Czy wpuszczac cos w tylna półkę ? ,bo sam przód chyba dobrze nie zagra.Kuzyn ma jakies jajka i gra niezle.

Napisano

> Podepne sie pod wątek

> Mam jeszcze orginalne 10 letnie jednodrożne 13-tki.Chciałbym cos nowszego ,Które z tej stronki

> graja przyzwoicie .Głebokosc montażowa mieszona 6-6,5cm

> http://moto.allegro.pl/glosniki-130-i-13...tcode_enabled=2

> Grało by to pod samym radiem clarion CZ201EG

> 2.Czy maty Boll sa dobre?

> 3.Z tyłu sa 10-tki .Czy wpuszczac cos w tylna półkę ? ,bo sam przód chyba dobrze nie zagra.Kuzyn ma

> jakies jajka i gra niezle.

1. Poszukaj Beyma SCK-50

2.Nie sa dobre , zobacz maty gms

3. Twój wybór

Napisano

hertze dsk sa przereklamowane...

na przod helix c62

http://allegro.pl/helix-b-62c-blue-dystanse-i-kurier-gratis-i2739427205.html

sub

intertechnik mds08

http://allegro.pl/intertechnik-mds-08-minisub-closed-20cm-120rms-i2727182518.html

wzmacniacz

carpower monacora 2 kanały

http://allegro.pl/carpower-hpb-1502-wzmacniacz-2-kanaly-koszalin-i2740763312.html

lub 4 kanały

http://allegro.pl/carpower-hpb-604-gw-3lata-sklep-mlawa-promocja-i2716160846.html

wszystko w zaleznosci od kasy i wyboru sprzetu, ja bym sobie zamontował taki jak podałem.

jesli wezmiesz 4 kanałowy wzmacniacz to

przednie 2 kanały pod helixa i tył w mostku pod suba.

natomiast pod radio podłaczyłbym głosniki z tyłu

po to ze nie kazdy ma ochote słuchac / właczac pełnego zestawy tylko zeby posłuchac wiadomosciu w radiu. poza tym hałas po ciezkim dniu w pracy nie wpływa dobrze na człowieka

Napisano

> hertze dsk sa przereklamowane...

> na przod helix c62

> http://allegro.pl/helix-b-62c-blue-dystanse-i-kurier-gratis-i2739427205.html

> sub

> intertechnik mds08

> http://allegro.pl/intertechnik-mds-08-minisub-closed-20cm-120rms-i2727182518.html

> wzmacniacz

> carpower monacora 2 kanały

> http://allegro.pl/carpower-hpb-1502-wzmacniacz-2-kanaly-koszalin-i2740763312.html

> lub 4 kanały

> http://allegro.pl/carpower-hpb-604-gw-3lata-sklep-mlawa-promocja-i2716160846.html

> wszystko w zaleznosci od kasy i wyboru sprzetu, ja bym sobie zamontował taki jak podałem.

> jesli wezmiesz 4 kanałowy wzmacniacz to

> przednie 2 kanały pod helixa i tył w mostku pod suba.

> natomiast pod radio podłaczyłbym głosniki z tyłu

> po to ze nie kazdy ma ochote słuchac / właczac pełnego zestawy tylko zeby posłuchac wiadomosciu w

> radiu. poza tym hałas po ciezkim dniu w pracy nie wpływa dobrze na człowieka

1. Te helixy mają zwrotnice tylko na wysokotonowe, wiec niskotonowe zagrają pełnym pasmem- słuchałem tych głośników szału nie robią są lepsze w tej cenie

2. Samochód to thalia a więc buda sedan , mds08 w zamkniętej skrzynce nie sprawdzi się ,nie przebije się bas do środka

3 i4. jest na rynku wiele dużo lepszego sprzętu, to napędu sub'a carpower jeszcze może być ale na przód potrzeba czegoś jakościowego

Napisano
  • Autor

Narazie chce zestaw na przod, piec 4-ro kanalowy i wygluszenie wszystko do 1200zl a o subie pomysle w okolicach swiat zastanawiam sie nad hertzem es300 ale podobno potrzeba do nich konkretnej mocy.

Napisano

> Narazie chce zestaw na przod, piec 4-ro kanalowy i wygluszenie wszystko do 1200zl a o subie pomysle

> w okolicach swiat zastanawiam sie nad hertzem es300 ale podobno potrzeba do nich konkretnej

> mocy.

Głośniki przód - Ground Zero GZTC 165T

Wzmacniacz - MAC AUDIO FEARLESS 4000D ewentualnie Magnat RX 44 z uzywek.

Wygłuszenie w 200zł powinieneś się zmieścić.

Dla audiofila to nie jest propozycja ale dla przeciętnego słuchacza powinna być OK.

Napisano
  • Autor

Do przodu wejda glosniki 165mm czy trzeba jakos przerabiac miejsce na glosnik?

Napisano

> 2. Samochód to thalia a więc buda sedan , mds08 w zamkniętej skrzynce nie sprawdzi się ,nie

> przebije się bas do środka

Co w takim razie poleciłbyś do sedana?

Napisano

> Co w takim razie poleciłbyś do sedana?

coś co ma przynajmniej 300W w Rms i skrzyni bass-reflex , z tanszych cos z stx, re audio , powerbass .

Ja miałem re audio 12s4 w budzie BR i bardzo mi się podobała jego gra (dostawał ok. 400 RMS)

Napisano

> Narazie chce zestaw na przod, piec 4-ro kanalowy i wygluszenie wszystko do 1200zl a o subie pomysle

> w okolicach swiat zastanawiam sie nad hertzem es300 ale podobno potrzeba do nich konkretnej

> mocy.

ama bl160+mission+zwrotnica do tego (300zł) + wzmacniacz na sam przód np. sony,keenwood,alpine (używka 100-150 zł) , wygłuszenie matami gms (200-250zł) + okablowanie (100-150zł) . A później kupisz sobie jakiegoś sub'a i wzmacniacz do tego (monoblok albo dwu kanałówka i zrobić mostek) . Dwa wzmacniacze będą lepszym rozwiązaniem , bo ciężko jest znaleźć bardzo mocną czterokanałówke w przystępnej , a ty potrzebujesz mocny wzmak i sub bo masz sedana.

Napisano
  • Autor

A jak podpiąć dwa wzmacniacze do aku? Bedzie trzeba jeszcze raz ciagnac kable zasilające czy jest jakaś inna możliwość? Sorry za głupie pytanie ale nie mam pojęcia jak to potem zrobic

Napisano

> A jak podpiąć dwa wzmacniacze do aku? Bedzie trzeba jeszcze raz ciagnac kable zasilające czy jest

> jakaś inna możliwość? Sorry za głupie pytanie ale nie mam pojęcia jak to potem zrobic

nie trzeba, są w sprzedaży rozdzielacze do kabli zasilających

Napisano
  • Autor

> nie trzeba, są w sprzedaży rozdzielacze do kabli zasilających

Dzieki, nie wiedzialem. Poszukam i kupie. A na razie trzeba wziac sie za przod, chodz dalej nie wiem co kupic mam mętlik w glowie.

Napisano

> Dzieki, nie wiedzialem. Poszukam i kupie. A na razie trzeba wziac sie za przod, chodz dalej nie

> wiem co kupic mam mętlik w glowie.

zapytaj się użytkownika Sapphire jak gra polecony przezemnie zestaw