Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nie jeździ na gazie po pełnym tankowaniu

Featured Replies

Napisano

Problem dotyczy auta z podpisu czyli Seat Toledo II, silnik 1.6 8V typ AKL, instalacja holenderska 3gen AG-DGI typ 2010, butla walec 55L Polmocon (Elpigaz), wielozawór Elpigaz (odpowiednik Tomasetto)

Po zatankowaniu do pełna silnik nie chce pracować na gazie tzn pracuje tylko przez chwilę (5-10sek) i gaśnie jakby nie dostawał gazu. Rozdzielacz gazu pracuje (słychać). Wystarczy "spuścić" trochę gazu ze zbiornika zlosnik.gif i auto pracuje poprawnie.

Czy ktoś spotkał się kiedyś z podobną sytuacją ?

Napisano

> Problem dotyczy auta z podpisu czyli Seat Toledo II, silnik 1.6 8V typ AKL, instalacja holenderska

> 3gen AG-DGI typ 2010, butla walec 55L Polmocon (Elpigaz), wielozawór Elpigaz (odpowiednik

> Tomasetto)

> Po zatankowaniu do pełna silnik nie chce pracować na gazie tzn pracuje tylko przez chwilę (5-10sek)

> i gaśnie jakby nie dostawał gazu. Rozdzielacz gazu pracuje (słychać). Wystarczy "spuścić"

> trochę gazu ze zbiornika i auto pracuje poprawnie.

> Czy ktoś spotkał się kiedyś z podobną sytuacją ?

zaciety wielozawór?

Napisano
  • Autor

> zaciety wielozawór?

Mnie nie pytaj wink.gif bo sam był chciał poznać rozwiązanie tej zagadki hmm.gif

Ale wielozawór jest u mnie jednym z podejrzanych elementów układu.

Napisano

> Problem dotyczy auta z podpisu czyli Seat Toledo II, silnik 1.6 8V typ AKL, instalacja holenderska

> 3gen AG-DGI typ 2010, butla walec 55L Polmocon (Elpigaz), wielozawór Elpigaz (odpowiednik

> Tomasetto)

> Po zatankowaniu do pełna silnik nie chce pracować na gazie tzn pracuje tylko przez chwilę (5-10sek)

> i gaśnie jakby nie dostawał gazu. Rozdzielacz gazu pracuje (słychać). Wystarczy "spuścić"

> trochę gazu ze zbiornika i auto pracuje poprawnie.

> Czy ktoś spotkał się kiedyś z podobną sytuacją ?

Niektóre reduktory przy pełnym baniaku dają niższe ciśnienie (FL) niż na pustym. Może tu jest problem?

U mnie na połowie jest 0.9 a na pełnym 0.77.

Napisano
  • Autor

> Niektóre reduktory przy pełnym baniaku dają niższe ciśnienie (FL) niż na pustym. Może tu jest

> problem?

> U mnie na połowie jest 0.9 a na pełnym 0.77.

Cześć Tomek wink.gif

Niestety ale nie mam możliwości sprawdzenia ciśnień.

Sterownik jest bardzo ubogi tzn nie ma nawet możliwości jakiejkolwiek jego regulacji. Posiada oryginalnie wgrane mapy pod konkretny model auta i silnika. W układzie nie ma żadnych czujników ciśnienia.

Napisano

Kopę lat smile.gif

Faktycznie chyba zostało sprawdzenie elektrozaworów i filtra.

To dość trudna instalacja w serwisowaniu - mało warsztatów znających się na rzeczy, z częściami coraz trudniej. Wiem, że sporo ludzi decyduje się na przesiadkę na IVgen.

Napisano
  • Autor

> Kopę lat

> Faktycznie chyba zostało sprawdzenie elektrozaworów i filtra.

Elektrozawory prawdopodobnie sprawne (cykają przy podaniu napięcia), filtry wymienione.

> To dość trudna instalacja w serwisowaniu - mało warsztatów znających się na rzeczy, z częściami

> coraz trudniej. Wiem, że sporo ludzi decyduje się na przesiadkę na IVgen.

Dopuszczam taką ewentualność aby mieć spokojną głowę. Chociaż nie wiem jak się całość zachowa po zmianie przodu na IVgen, gdy być może problem leży w butli/wielozaworze hmm.gif