Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Piszczenie zamka (???) tylnej klapy w kombi [mondeo mk3]

Featured Replies

Napisano

Od jakiegoś czasu gdy jadę po wertepach piszczy mi klapa. Pierwotnie myślałem, że to roleta (czy jak to tam nazwać) od bagażnika, ale do testów zdjąłem ją całkiem i nadal popiskuje.

Czy coś tam da się dokręcić, czy będę musiał to znosić?

Napisano

sadze, ze popiskuje w miejsce styku blach klapy z uszczlka, obejrzyj i profilaktycznie liznij uszczelki wazelina ok.gif

Napisano
  • Autor

Sam nie wiem. Uszczelki mam zasilikonowane - nie wiem co daje Autoland do swojego smarowidła do uszczelek, a ostatnio tym posmarowałem dość obficie.

Mam wrażenie, że ślizga / nieznacznie przemieszcza się ten trzpień od klapy bagażnika wewnątrz mechanizmu zamka po zatrzaśnięciu. Nie umiem tego odtworzyć nie jadąc. Generalnie przeszkadza odkąd zacząłem pracować na zadupiu, bo trzeba troszkę po lokalnych drogach jeździć. Wcześniej popiskiwanie się zdarzało na wertepach, ale ignorowałem, bo raczej po równym jeździłem, a dodatkowo myślałem że to roleta.

Zawieszenie to z pewnością nie jest, od razu uprzedzam - bo na Ford Club Polska znalazłem podobny wątek. wink.gif

Napisano

mozliwe, ze klapa goni wlasnie w zamku... mam podobnie u siebie w htb, w ferworze walki nawet mcphersony tylne porozbieralem i poduszki amorkow wymienilem... usilowalem tez podregulowac zamek ale nic to nie dalo.

moznaby zastosowac panent z poloneza i owinac raz lub dwa ten trzpien tasma izolacyjna ok.gif

Napisano
  • Autor

Z tą taśmą dobry pomysł. Mam taką srebrną zbrojoną włóknem szklanym to zastosuję - przynajmniej będzie wiadomo, czy dobrze zlokalizowałem źródło pisków.

Napisano

napisz o efektach ok.gif