Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] aparat zapłonowy

Featured Replies

Napisano

Witam,

Silnik C14NZ

Aparat zapłonowy Lucas

Opis problemu:

Jakieś półtora roku temu (okolice maja) miałem problem tego typu, że urywało mi ten malutki bolec sprzęgiełka w aparacie zapłonowym. Po chyba 3 wymianach - myśleliśmy, że jakieś lewe te sprzęgiełka, dlatego tak się psują, co się okazało za trzecim razem urwał się do tego rozrząd.

Akcja reanimacja głowica i te wszystkie sprawy, autko jak złoto przez póltora roku śmigało.

Dzisiaj rano, po mrozie -14 odpalam, pochodził trochę i zgasł, po odpaleniu na hol pochodził trochę i zgasł.

Zawiozłem do garażu znajomego coby się nagrzał, nic nie dało, kręci i klapa. Sprawdzanie świec, kabli... Z ciekawości odkręciłem kopułkę, sprawdzam palec, a on się kręci. No i kurde znowu... niestety nie sprawdziłem dalej, bo nie miałem już czasu.

Zakładam, że znowu sprzęgiełko i teraz pytanie:

- czy zaczyna się problem sprzed półtora roku?

- co to może być?

- może przez to, że trochę mu się przymarzło, do tego te odpalanie na hol i jakieś nieszczęsne zrządzenie losu?

Jutro jak się tylko ogarnę, to wykręcę całkiem aparat i go sprawdzę. Póki co nie daje mi to spokoju i oceniam, że sprzęgiełko znowu ma urwany "bolec". Jest nadzieja, w nieszczęsciu, że po prostu cały aparat się zrypał...

Pisze już dzisiaj, bo może ktoś mi podpowie na co jeszcze zwrócić uwagę jutro.

Oczywiście sprawdzę czy rozrząd cały. (ale jest w sumie nowy, no ma jakieś 20-25kkm

pozdro

Napisano

Urwał się rozrząd od sprzęgiełka? Wątpię.

W takim przypadku sprawdziłbym, czy wałek obraca się w obudowie bez żadnych przeszkód. Niestety to wymaga zdjęcia paska i wyjęcia dźwigienek popychaczy.

kolejna rzecz to sprawdzenie bicia promieniowego wałka. Nie może być wyczuwalne.

Po trzecie należy sprawdzić bicie samego końca wałka w które wchodzi palec sprzęgła.

To samo należy zrobić z wałkiem aparatu zapłonowego.

Napisano
  • Autor

"Urwał się rozrząd od sprzęgiełka? Wątpię."

Miałem na myśli, czy może się urwać sprzęgiełko przez rozrządu?

Właśnie wróciłem z garażu, rozkręciłem aparat zapłonowy i urwany bolec ze sprzęgiełka...

Jako, że niedziela, zrobiłem mały patencik, co mi kiedyś mechanik pokazał, zrobiłem metalowy bolec (tulejka) i wkręciłem w sprzęgiełko. Zrobiłem tylko, by sprawdzic, czy to wyłączny problem, zanim zamówię nowe sprzegiełko.

Co się okazało:

samochód dalej nie odpala, ani na hol, ani z kluczyka, ani na benzynie, ani na gazie.

Ale przestał się świecić błąd silnika.

Zaholowałem samochód na warsztat, mam nadzieje, że jutro mechanik zacznie ogarniać.

Powyższe uwagi drogi kolego zapiszę i poddam do weryfikacji profesjonalistom w warsztacie.