Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

SC 1.1 MPI i mrugająca kontrolka silnika??

Featured Replies

Napisano

Zauważyłem od dłuższego czasu że niekiedy w szczególności jadąc po dziurach zapala mi się kontrolka silnika zapala się i gaśnie... dzieje się to po rozgrzaniu silnika... Wczoraj jeżdżąc na benzynie zapaliła się i już zmierzałem ku mojemu koledze który ma kompa do fiata i zgasła... Na benzynie zapala się i dość dlugo pali aż też po jakimś czasie zgaśnie, na LPG mruga sobie od czasu do czasu... Dodam że autko ma nie równe obroty tzn raz ma równe raz nie... Ciężko obliczyć w jakim przedziale one są bo nie mam obrotka ... Po podłączeniu do kompa zero błędów ... Dodam jeszcze że od czasu do czasu strzeli sobie na gazie, cewki były zmieniane z jeżdżącego auta ... Co może być tego przyczynom?

Napisano
  • Autor

Oj nie krokowca nie sprawdzałem... a gdzie on w seicento jest??

Napisano

> przy przepustnicy, a wygląda tak jak ten z aukcji klik

on ma mpi, wiec troche inaczej. ale chyba komp od mpi pamieta bledy...czy sie myle??

Napisano

> on ma mpi, wiec troche inaczej. ale chyba komp od mpi pamieta bledy...czy sie myle??

każdy komp pamięta błędy ale nie wszystkie, a z tym inaczej to o co Ci chodzi?

Napisano

> Zauważyłem od dłuższego czasu że niekiedy w szczególności jadąc po dziurach zapala mi się kontrolka

> silnika zapala się i gaśnie... dzieje się to po rozgrzaniu silnika... Wczoraj jeżdżąc na

> benzynie zapaliła się i już zmierzałem ku mojemu koledze który ma kompa do fiata i zgasła...

> Na benzynie zapala się i dość dlugo pali aż też po jakimś czasie zgaśnie, na LPG mruga sobie

> od czasu do czasu... Dodam że autko ma nie równe obroty tzn raz ma równe raz nie... Ciężko

> obliczyć w jakim przedziale one są bo nie mam obrotka ... Po podłączeniu do kompa zero błędów

> ... Dodam jeszcze że od czasu do czasu strzeli sobie na gazie, cewki były zmieniane z

> jeżdżącego auta ... Co może być tego przyczynom?

jezeli mruga to autoadaptacja

jezeli oswieca sie i za jakis czas gasnie, moze byc sonda

Napisano

> każdy komp pamięta błędy ale nie wszystkie, a z tym inaczej to o co Ci chodzi?

bo tam osprzed bosha jest i inna przepustnica itd...

Napisano
  • Autor

> jezeli mruga to autoadaptacja

> jezeli oswieca sie i za jakis czas gasnie, moze byc sonda

Mruga od czasu do czasu nie ciągle... Zauważyłem że dzieje się to na ciepłym silniku na zimnym jest ok... Co to ta autoadaptacja? Na benie dzisiaj mi sie zapaliła i już mówie jestem nie daleko mechanika zajade na kompa wjeżdżam w brame i zgasła... Pewnie się przestraszyła :D Na benzynie jest gorzej z jazdą bo strasznie szarpie autkiem na wolnych obrotach dosłownie jakbym puszczał i dodawał gwałtownie gaz... Jak byłem na kompie to nic a nic nie pokazał....

Napisano

> Mruga od czasu do czasu nie ciągle... Zauważyłem że dzieje się to na ciepłym silniku na zimnym jest

> ok... Co to ta autoadaptacja? Na benie dzisiaj mi sie zapaliła i już mówie jestem nie daleko

> mechanika zajade na kompa wjeżdżam w brame i zgasła... Pewnie się przestraszyła :D Na benzynie

> jest gorzej z jazdą bo strasznie szarpie autkiem na wolnych obrotach dosłownie jakbym puszczał

> i dodawał gwałtownie gaz... Jak byłem na kompie to nic a nic nie pokazał....

autoadaptacja to jak kontrolka miga ciagle takze odpada ok.gif

podobne mialem objawy w MPI jak padla sonda tez nie bylo zadnego bledu ani nic. Objawy mialem takie, ze auto strasznie duzo palilo, mulilo przy przyspieszaniu, zdarzalo sie falowanie na jalowym

Napisano

Sprawdź sondę lambda. w MPI Pewnie masz dwie, przed katalizatorem i za. Można sprawdzić miernikiem elektronicznym np czy oscyluje. Znajdź wtyczki od sondy i sie podepnij, szary i czarny przewód, białe są od grzałki.

Napisano

> Sprawdź sondę lambda. w MPI Pewnie masz dwie, przed katalizatorem i za. Można sprawdzić miernikiem

> elektronicznym np czy oscyluje. Znajdź wtyczki od sondy i sie podepnij, szary i czarny

> przewód, białe są od grzałki.

takie sprawdzanie miernikiem jest o kant d**y szczerze, u mnie miernik pokazywal, ze sonda pracuje, a mimo wszystko byla strzelona oslabiony.gif

Napisano

> takie sprawdzanie miernikiem jest o kant d**y szczerze, u mnie miernik pokazywal, ze sonda pracuje,

> a mimo wszystko byla strzelona

U mnie zdiagnozowałem takim miernikiem, a potem pod kompa i wykres sondy.

Napisano

> bo tam osprzed bosha jest i inna przepustnica itd...

ale aukcja miała charakter poglądowy dla krokowca tylko

Napisano
  • Autor

Udało się zdiagnozować usterkę akurat kontrolka się zapaliła i pojechałem do kumpla na komputer... Okazał się być walnięty czujnik w przepustnicy... I chyba zostaje mi kupić drugą przepustnice bo patrzyliśmy z mechanikiem tak na szybko jest on z nią zlany.... Zostaje używka ...

Napisano

1. jesli check engine mruga, to NALEZY zatrzymac auto i zgasic silnik - to po pierwsze.

2. a gasnie czasem? sprawdz czujnik polozenia walu, a najlepiej podmien na inny na probe.

Napisano
  • Autor

Psychik a czytałeś mój temat od początku?? Wygląda na to że nie ... Druga sprawa komp wczoraj pokazał co jest walnięte mianowicie czujnik położenia przepustnicy.... Gasnąć nigdy nie zgasł tylko falował na obrotach... Orientuje się ktoś czy da się ten czujnik jakoś stamtąd wyciągnąć czy ratuje mnie tylko zakup nowej przepustnicy?

p.s nie trzeba auta gasić... nawet sam kolor kontrolki na to wskazuje... czyli pomarańczowy... Jakby się kontolka od oleju zapaliła to co innego...

Napisano

> Psychik a czytałeś mój temat od początku??

od poczatku tak,ale nie do konca.

> Orientuje się ktoś czy da się ten czujnik jakoś stamtąd wyciągnąć

na kaciku punto jest manual jak to sie robi, ale lepiej szukaj sprawnej przepustnicy bez kombinowana dla pary zlotych oszczednosci.

> czy ratuje mnie tylko zakup nowej przepustnicy?

nie musi byc nowa, wystarczy uzywana, ale sprawna.

> p.s nie trzeba auta gasić...

a jednak... kontynuowac jazde mozna z zapalonym checkiem, a migajacy powinien byc wskaznikiem do zatrzymania.