Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

PCSV (Purge Control Solenoid Valve)

Featured Replies

Napisano

Witam. Czy ktoś może mi napisać gdzie znajduję się ten PCSV w chevrolecie lacetti silnik 1.4. Gdzieś mam do niego urwany kabelek i wywala mi błąd.

Napisano

> Witam. Czy ktoś może mi napisać gdzie znajduję się ten PCSV w chevrolecie lacetti silnik 1.4.

> Gdzieś mam do niego urwany kabelek i wywala mi błąd.

Czytałeś błędy innym skanerem niż wcześniej i wyskoczył inny opis?

Cały czas chodzi o ten sam zawór EVAP. facepalm%5B1%5D.gif

Publicznie deklaruję, ze gdybyś kiedyś był w moich stronach, to sprawdzę Ci obwód tego zaworka.

Napisano

> Autostrade otworzyli, moglby sie do Ciebie karnac

Ale tylko do Tarnowa i tylko jedną jezdnią. Miejscami. smile.gif

Napisano
  • Autor

Udało mi się znaleść przyczynę. Gdzieś jest przerwany kabelek. Wymieniłem wtyczkę lecz nadal to samo było. Poruszałem kablami i przestało świecić. Czy ktoś może mi powiedzieć w jaki sposób mogę się dostać do tej wiązki na kolektorek dolotowym.

Napisano

> Udało mi się znaleść przyczynę. Gdzieś jest przerwany kabelek. Wymieniłem wtyczkę lecz nadal to

> samo było. Poruszałem kablami i przestało świecić. Czy ktoś może mi powiedzieć w jaki sposób

> mogę się dostać do tej wiązki na kolektorek dolotowym.

Czyli to co mowilem Ci od poczatku waytogo.gif

Napisano
  • Autor

tak. Z wtyczka byl duzy problem zeby ja wymienic co dopiero z dotarciem do tej wiazki. Czy ktos moze ma jakies schematy lub wie z wlaanego doswiadczenia jak to zrobic

Napisano

> tak. Z wtyczka byl duzy problem zeby ja wymienic co dopiero z dotarciem do tej wiazki. Czy ktos

> moze ma jakies schematy lub wie z wlaanego doswiadczenia >jak to zrobic

Ciezko bedzie frown.gif(( pewnie musisz ja wyplatac z glownej wiazki.

Napisano

> Udało mi się znaleść przyczynę. Gdzieś jest przerwany kabelek. Wymieniłem wtyczkę lecz nadal to

> samo było. Poruszałem kablami i przestało świecić. Czy ktoś może mi powiedzieć w jaki sposób

> mogę się dostać do tej wiązki na kolektorek dolotowym.

A wiesz chociaż, który jest urwany: zasilający, czy podający masę z kompa silnika?

Tak na dobrą sprawę, to żeby to zrobić 100% zgodnie ze sztuką, to wypadałoby wiązkę wyjąć z auta, a to przyjemne nie będzie.

Napisano
  • Autor

Tak właśnie to chce zrobić tylko nie wiem od której strony zacząć wyjmować te przewody. Czy ktoś ma jakaś radę.

Napisano

> Tak właśnie to chce zrobić tylko nie wiem od której strony zacząć wyjmować te przewody. Czy ktoś ma

> jakaś radę.

Od wtyczki do glownej wiazki chyba bedzie najlatwiej waytogo.gif

Napisano
  • Autor

Jestem dość ciężko kapujący w tych sprawach dlatego mam pytanie. Do tego EVAPU całego idą dwa kable. Jeden czerwony oraz drugi zielony. Czy one idą bezpośrednio do komputera BSI koło akumulatora czy jeszcze gdzieś dalej. Jeśli bezpośrednio to wyciąłbym wtyczkę z kablami i przedłużył kable wpinając się w odpowiednie miejsce w tym calym komputerku.

Napisano
  • Autor

Nie nie mam niestety. Czy masz może linka do tego TISU.

Napisano

> Nie nie mam niestety. Czy masz może linka do tego TISU.

Masz tylko jestes leniuch i nawet nie przeczytales tego watku : Warto ZAJRZEC

Napisano
  • Autor

Trochę zajmie mi sciągnięcie 8GB tego TISU. Czy mógłbyś mi sprawdzić u siebie jeśli go masz czy te 2 kable idą bezpośrednio do BSI. Jeden czerwony, drugi zielony.

Napisano

> Trochę zajmie mi sciągnięcie 8GB tego TISU. Czy mógłbyś mi sprawdzić u siebie jeśli go masz czy te

> 2 kable idą bezpośrednio do BSI. Jeden czerwony, drugi >zielony.

Przecież jest ONLINE : LINK

Link do twojego P044 : Link...

No tu juz jest wszystko opisane doslownie jak dla polglowka...

Napisano

> Trochę zajmie mi sciągnięcie 8GB tego TISU. Czy mógłbyś mi sprawdzić u siebie jeśli go masz czy te

> 2 kable idą bezpośrednio do BSI. Jeden czerwony, drugi zielony.

Co to jest BSI w tym aucie Twoim zdaniem?

W tym WĄTKU wkleiłem schemat, jak ten zaworek jest połaczony.

Może zrobię to jeszcze raz:

286447235-0444_14.jpg

Przewód różowo-czarny to zasilanie. Na pracującym silniku powinno tam być napięcie akumulatora. Przewód ciemnozielono-czarny to masa podawana przez sterownik silnika. Przewód ten idzie do sterownika na nóżkę numer 65.

Sorry, ale jak nic Ci ten schemat nie rozjaśnia, to już nie bardzo wiem jak Ci pomóc.