Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ile wytrzyma bateria w tachografie cyfrowym?

Featured Replies

Napisano

Ile wytrzyma bateria w tachografie cyfrowym jesli akumulatory glowne pojazdu sa odlaczone?

Napisano

> Ile wytrzyma bateria w tachografie cyfrowym jesli akumulatory glowne pojazdu sa odlaczone?

zaleca się co 2 lata wymieniać. jeżeli bateria w tacho jest słaba i braknie głównego zasilania ( wyjmiesz aku, rozładuje się aku do zera itd) co doprowadzi do tego aby tacho "zgasło" to na wymianę baterii jest za późno. całkowita utrata zasilania w tacho cyfrowym powoduje jego zgon - pomaga tylko wymiana tacho. jeśli masz obawy co do starości baterii - wymień. wiele używanych aut stojąc na komisowych placach miesiącami z rozładowanymi bateriami ma niestety tacho złomy.

Napisano
  • Autor

> zaleca się co 2 lata wymieniać. jeżeli bateria w tacho jest słaba i braknie głównego zasilania (

> wyjmiesz aku, rozładuje się aku do zera itd) co doprowadzi do tego aby tacho "zgasło" to na

> wymianę baterii jest za późno. całkowita utrata zasilania w tacho cyfrowym powoduje jego zgon

> - pomaga tylko wymiana tacho. jeśli masz obawy co do starości baterii - wymień. wiele

> używanych aut stojąc na komisowych placach miesiącami z rozładowanymi bateriami ma niestety

> tacho złomy.

wyjalem akumulatory, pytanie czy roczna bateria z tacho wytrzyma aby podtrzymac je przez 3dni, czy juz teraz po 15 godzinach bez pradu tacho jest trup?

Napisano

bateria powinna dac rade, jak pisał kolega wyżej zaleca się wymianę przy każdej legalizacji czyli co 2 lata, ale nie każdy tego przestrzega.

Napisano

> bateria powinna dac rade, jak pisał kolega wyżej zaleca się wymianę przy każdej legalizacji czyli

> co 2 lata, ale nie każdy tego przestrzega.

Nas uczyli, że bateria w tachografie może podtrzymać pamięć nawet 9 lat, jeśli by go nie używać wcale Zapewne przy mrozach siada szybciej). Nie słyszałem, żeby w którejkolwiek ciężarówce wymieniali baterie w tachografie, jeździmy tylko na kalibracje.

Napisano

> Nas uczyli, że bateria w tachografie może podtrzymać pamięć nawet 9 lat, jeśli by go nie używać

> wcale Zapewne przy mrozach siada szybciej). Nie słyszałem, żeby w którejkolwiek ciężarówce

> wymieniali baterie w tachografie, jeździmy tylko na kalibracje.

Baterie wymienia się tylko w Simensie, służą do podtrzymania pamięci w przypadku braku zasilania. Możliwe że macie zamontowane inne tachografy, w których baterii nie ma, jeśli macie simensy to życze bezawaryjnej jazdy bo przy wyczerpanej baterii odłączenie zew. źródła zasilania powoduje że tachograf nieodwracalnie umiera.Ps. koszt baterii 10zł.

Napisano

> Baterie wymienia się tylko w Simensie, służą do podtrzymania pamięci w przypadku braku zasilania.

> Możliwe że macie zamontowane inne tachografy, w których baterii nie ma, jeśli macie simensy to

> życze bezawaryjnej jazdy bo przy wyczerpanej baterii odłączenie zew. źródła zasilania powoduje

> że tachograf nieodwracalnie umiera.Ps. koszt baterii 10zł.

Mamy VOD'y nie siemensy i na pewno mają wbudowaną baterię, bo niejednokrotnie wyjmowane były baterie i nie było problemu. To właśnie o tych konkretnych mówili nam, ze pamięć może wytrzymać nawet 9 lat. Przepisowo, to chyba rok ma pamiętać (tu nie jestem pewien).

Edyta:

Bateria wbudowana w urządzenie umożliwia tylko sprawdzenie podstawowych parametrów i podtrzymuje pamięć. Bez przekręcenia kluczyka/podłączeniu zasilania zewnętrznego nie ma podświetlania ekranu, ani nie da się wyjąć/włożyć karty.

Napisano

> VDO=Simens

No masz... ale są troszkę inne o tych z logo siemensa.

Napisano

> No masz... ale są troszkę inne o tych z logo siemensa.

nie mogę edytować, więc piszę nowy post:

zapytałem dziś o te baterie i w warsztacie mi odpowiedzieli, że wymienia się przy każdej kalibracji, czy li jak wyżej zostało napisane-co 2 lata.

Napisano

Mi właśnie tydzień temu padła bateria i zarazem pamięc wewnętrzna...

Tacho do wymiany..., nowe niecałe 3000zł z robocizną... screwy.gif

Napisano

Mi po głowie chodzi wyjazd do Kanady i sporo czytam o transporcie itd.

Tam nie ma tachografów, tylko log-book. Chcieli im wprowadzić tachografy, ale przewoźnicy sprzeciwili się wystarczająco ostro. U nas widać jesteśmy bardziej podatni.