Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pierścienie 700, 80kkm, wymieniać przy okazji?

Featured Replies

Napisano

Kompletuję nowe graty do auta, aktualnie nie ujeżdżanego od 4 lat - nowe zawieszenie, hamulce, układ, czyszczenie wszystkiego na błysk.

Mam wyjęty silnik, rozebrany

Dane jak w temacie, silnik z tego co wiem jest po remoncie, niestety nie wiem, co było robione.

No cóż, gość powiedział, że po remoncie... icon_rolleyes.gif

Samochód zanim poszedł na paroletni urlop, podczas okazjonalnego garażowego odpalania palił na 1 gar, chyba go zalewało z tego co pamiętam, po wymianie świec to samo.

No nic, bo odbiegam od tematu.

Rozebrałem silnik, głowica z zaworami i gniazdami na błysk.

Czas na blok.

Czy przy tym przebiegu i braku pewności, czy remont rzeczywiście był wymieniać pierścienie?

Mając wszystko na wierzchu nie widzę przeskód, ale wiem, że to wcale nie musi być dobry manewr.

Na Allegro są dostępne oryginały, zamienniki (2 i 3 szlif)

Jeśli wymieniać, to które wybrać?

Jeśli gładzie są szlifnięte,to będzie duży problem jak założę oryginały dla silnika bez szlifu?

Czy jeśli nie było szlifu, to cośsię stanie po założeniu pierścieni dla 2 bądź 3 szlifu?

Pozdrawiam serdecznie i proszę i odpowiedź, choćby luźne rozważania.

Napisano

jedyna czesc ktora powinienes wymienic to... silnik. jak juz masz wszystko powyciagane to przynajmniej wstaw tam 900 na gazniku (najtansza i najmniej pracochlonna opcja) lub przynajmniej 1.1spi.

Napisano
  • Autor

> jedyna czesc ktora powinienes wymienic to... silnik. jak juz masz wszystko powyciagane to

> przynajmniej wstaw tam 900 na gazniku (najtansza i najmniej pracochlonna opcja) lub

> przynajmniej 1.1spi.

Ja wiem, że teraz taki trynd, żeby tematy z 700 gasić w ten sposób, ale mimo wszystko proszę o odpowiedzi bardziej na temat.

20.GIF

Napisano

> Kompletuję nowe graty do auta, aktualnie nie ujeżdżanego od 4 lat - nowe zawieszenie, hamulce,

> układ, czyszczenie wszystkiego na błysk.

> Mam wyjęty silnik, rozebrany

> Dane jak w temacie, silnik z tego co wiem jest po remoncie, niestety nie wiem, co było robione.

> No cóż, gość powiedział, że po remoncie...

> Samochód zanim poszedł na paroletni urlop, podczas okazjonalnego garażowego odpalania palił na 1

> gar, chyba go zalewało z tego co pamiętam, po wymianie świec to samo.

> No nic, bo odbiegam od tematu.

> Rozebrałem silnik, głowica z zaworami i gniazdami na błysk.

> Czas na blok.

> Czy przy tym przebiegu i braku pewności, czy remont rzeczywiście był wymieniać pierścienie?

> Mając wszystko na wierzchu nie widzę przeskód, ale wiem, że to wcale nie musi być dobry manewr.

> Na Allegro są dostępne oryginały, zamienniki (2 i 3 szlif)

> Jeśli wymieniać, to które wybrać?

> Jeśli gładzie są szlifnięte,to będzie duży problem jak założę oryginały dla silnika bez szlifu?

> Czy jeśli nie było szlifu, to cośsię stanie po założeniu pierścieni dla 2 bądź 3 szlifu?

> Pozdrawiam serdecznie i proszę i odpowiedź, choćby luźne rozważania.

proponuje wymienić na nominł (jeżeli nie było szlifu), gdyż w 700 masz bardzo duża siłę rozprężną na olejowym i półki zgarniające olej z ścianki szybko znikają (do 100 tys. już ich nie ma)

proponuje poszukać z innego auta olejowy chromowany, możesz spróbować z FTP Prima - można u nich kupić na sztuki, przynajmniej 2 lata temu można było tak skompletować.

Napisano
  • Autor

> proponuje wymienić na nominł (jeżeli nie było szlifu), gdyż w 700 masz bardzo duża siłę rozprężną

Możesz wyjaśnić, czemu tak się dzieje i na czym polega większa duża rozprężna?

Wydawało mi się, że siła sprężająca i rozprężająca są takie same w obrębie jednego modelu silnika.

> proponuje poszukać z innego auta olejowy chromowany, możesz spróbować z FTP Prima - można u nich

> kupić na sztuki, przynajmniej 2 lata temu można było tak skompletować.

A wiesz może jakie sa te?

Allegro

Napisano

> Możesz wyjaśnić, czemu tak się dzieje i na czym polega większa duża rozprężna?

> Wydawało mi się, że siła sprężająca i rozprężająca są takie same w obrębie jednego modelu silnika.

> A wiesz może jakie sa te?

> Allegro

Pierścienie projektuje się z zadaną siła,aby dolegały do ścianki cylindra.

Z mi nieznanych powodów w 700 ta siła jest bardzo duża, jak na pierścień bez powłoki. Praca pierścienia polega na "tarciu" o ściankę cylindra, aby zatrzymać większość oleju (głownie odpowiada za to pierścień olejowy)

Co w 700 przy takie budowie powoduje przyspieszone "starcie" półek na pierścieniu.

Proponuje aby dobrali pierścień z powłoką np. chromowaną, gdyż taka powłoko znacznie wydłuży żywotność.

Większość pierścieni w nowych silnikach jest z powłoką np. molibdenową na pierścień zgarniający czy chromowaną na pierścień olejowy.

Napisano

> Możesz wyjaśnić, czemu tak się dzieje i na czym polega większa duża rozprężna?

> Wydawało mi się, że siła sprężająca i rozprężająca są takie same w obrębie jednego modelu silnika.

> A wiesz może jakie sa te?

> Allegro

Widzę że FPT Prima wprowadziła już zestawy do 700 z olejowym chromowanym (K1 1055-000), te fiata powinny być nie chromowane bo takie montowano fabrycznie.

Napisano
  • Autor

Dzięki, zwrócę uwagę na materiał jakim są pokryte pierścienie różnych producentów ok.gif

Jesteś mi w stanie powiedzieć, czy założenie takich jak te z aukcji, czyli na drugi szlif, ale do samochodu bez szlifu, będzie dużym błędem?

A może same się dotrą?

Bo domyślam się, że jeśli był szlif, to nominały będą puszczać?

Napisano

> Dzięki, zwrócę uwagę na materiał jakim są pokryte pierścienie różnych producentów

> Jesteś mi w stanie powiedzieć, czy założenie takich jak te z aukcji, czyli na drugi szlif, ale do

> samochodu bez szlifu, będzie dużym błędem?

> A może same się dotrą?

> Bo domyślam się, że jeśli był szlif, to nominały będą puszczać?

pomierz silnik lub doczyść tłok - powinien mieć wybite 80 dla nominału lub 80,2 dla I nad wymiaru i kolejno co 0,2 dla nad wymiarów

Kup takie same pierścienie, gdyż założenie większych pierścieni spowoduje:

- znaczne zwiększenie siły dolegania do ścianki

- może spowodować jajowate zużycie tulei cylindrycznej.

Napisano

ja bym jeszcze sprawdzil czy jest jeszcze struktura krzyzowa po honowaniu czy juz sie wytarla, jesli tak blok do szlifu i honowania, po tej operacji zapewne bedziesz musial zalozyc pierscienie zgodnie z wymiarem na jaki ci przeszlifuja

Napisano
  • Autor

Dzięki serdeczne, takich odpowiedzi oczekiwałem. ok.gif

Pozdrawiam 20.GIF

Napisano
  • Autor

> ja bym jeszcze sprawdzil czy jest jeszcze struktura krzyzowa po honowaniu czy juz sie wytarla,

> jesli tak blok do szlifu i honowania, po tej operacji zapewne bedziesz musial zalozyc

> pierscienie zgodnie z wymiarem na jaki ci przeszlifuja

Myślisz, że przy braku śladów bardzo wskazane będzie ponowne szlifowanie?

Na pewno jak będę miał zdjęcia, to je wrzucę ok.gif

Napisano

> Myślisz, że przy braku śladów bardzo wskazane będzie ponowne szlifowanie?

> Na pewno jak będę miał zdjęcia, to je wrzucę

jesli nie ma struktury krzyzowej to film olejowy nie osadza sie na gladzi. jesli bedzie widoczny to zakladaj pierscienie i skladaj silnik, ale jesli juz beda wytarte to nalezy oddac blok do przeszlifowania i honowania