Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanie??na rozgrzanym silniku klekocze.

Featured Replies

Napisano

witam mam pytanie co to moze byc na zimnym silniku jest cisza jak sie rozgrzeje to na wolnych obrotach na biegu jalowym zaczyna delikatnie klekotac??dziwne jest to ze przy dodaniu gazu lub jezdzie tego klekotania nie ma wydawalo mi sie ze to wtryski tak sobie klekocza ale zaczynam wariowac wiec sie pytam??jak ktos ma jakis pomysl to niech napisze.aha olej w silniku jest! polowa co prawda nie maks ale jest.Moze trzeba wymienic olej on co prawda byl wymieniany latem zeszlego roku ale moze trzeba go wymienic??A moze wogole zmienic olej z pol syntetycznego na mineralny??rocznik mojego bravo to 97??z gory dzieki za odp.pozdro

Napisano

Zalecane jest zebys mial olej blizej gornej granicy podzialki niz blizej polowy.

Najprawdopodobniej stukaja ci jednak popychacze zaworow z jakiegos powodu. Ten powod to jak sie domyslam walek rozrzadu, ktorego niektore krzywki mogly sie wytrzec.

Napisz jaki masz przebieg samochodu i jaki to motor

Napisano
  • Autor

> Zalecane jest zebys mial olej blizej gornej granicy podzialki niz

> blizej polowy.

> Najprawdopodobniej stukaja ci jednak popychacze zaworow z jakiegos

> powodu. Ten powod to jak sie domyslam walek rozrzadu, ktorego

> niektore krzywki mogly sie wytrzec.

> Napisz jaki masz przebieg samochodu i jaki to motor

witam

silnik ma przejechane 133327 km rok 97 silnik 1.6 16V

doleje oleju zeby bylo blizej maksa i zobacze.Odglosy doczadza z tylu silnika blizej alternatora i tam w tym miejscu tak mi sie wydaje bo z drugiej strony jest cisza??wiec nie wiem

pozdrawiam

Napisano

Problem polega na tym, ze nie jestesmy w stanie dokladnie zlokalizowac dzwieku. Trzebaby podjechac do mechanika (bardzo wprawnego) i za pomoca stetoskopu obsluchac silnik. Jak sie facet zna to powie ci na ktorym cylindrze sa stuki i postawi diagnoze.

Mozesz rowniez sprawdzic kompresje.

U mnie po sprawdzeniu kompresji (w ASO na kopmuterze) okazalo sie ze jest na 2 cylindrach za duza i mechanik od razu postawil diagnoze ze to walek rozrzadu.

U mnie stuki zaczely sie w okolicach przebiegu 130kkm. Delikatnie eksploatowany silnik nie pukal. Poniwaz "trudnie" smile.gif sie sciganiem (legalnym, ale tym mniej czasami tez), to po takich przegazowkach popychacze zaczynaly stukac. Receptura bylo utrzymywanie oleju na wyzszym poziomie. Niestety po ok. 25kkm to panaceum juz nie pomagalo.

Efekt wytarte krzywki na 2 cylindrach i wymiana walkow rozrzadu

Napisano

HA!! grinser006.gifzlosnik.gifcool.gifsmile.gif tak się ciesze...dzis wymienialem rozrzad no i przy okazji u mnie klekotanie juz wyeliminowane-okazalo sie, ze klekocze blaszka kolo kolektora-ta gruba, aluminiowa co go oslania....ona powodowala wibracje i zarazem klekot... palacz.gifcfaniak.gif

Napisano
  • Autor

dolalem olej jak jezdzilem to jeszcze klekotalo ale po jakims czasie stukanie zniknelo!!dziwne!teraz mam ponad norme oleju:)

i zobacze kiedy zacznie stukac znowu

za odpowiedzi dzielki i pozdro jak cos sie bedzie dzialao dziwnego to bede pisal!!!

Napisano

interesuje mnie odpowiedz na pytanie co moze byc przyczyna słabej kompresji na dwoch cylindrach przy zimnym silniku. po rozgrzaniu wszystko wraca do normy...p.s. chodzi o silnik benzynowy na szczescie nie w BBM.

pozdrawiam

Napisano

> dolalem olej jak jezdzilem to jeszcze klekotalo ale po jakims czasie

> stukanie zniknelo!!

Może już tak zużyty olej, że lepkość stracił niewiem.gif

dziwne!teraz mam ponad norme oleju:)

To upuść do góra max.

> i zobacze kiedy zacznie stukac znowu

> za odpowiedzi dzielki i pozdro jak cos sie bedzie dzialao dziwnego to

> bede pisal!!!

W takim razie zacznij od wymiany oleju.

Napisano

U mnie też jest podobny problem, dziwny klekot na luzie, dodaje gazu: częstotliwośc uderzeń jest większa...Odgłos dochodzi z prawej strony (siedząc w samochodzie) nie umiem dokładnie określić gdzie. Czasem znika....nie zależne czy silnik jest ciepły czy zimny....co to może być???

Napisano
  • Autor

> U mnie też jest podobny problem, dziwny klekot na luzie, dodaje gazu:

> częstotliwośc uderzeń jest większa...Odgłos dochodzi z prawej

> strony (siedząc w samochodzie) nie umiem dokładnie określić

> gdzie. Czasem znika....nie zależne czy silnik jest ciepły czy

> zimny....co to może być???

witam

To wlasnie w tym momecie chyba bedzie do wymiany walek albo popychacze bo jak nawet na zimnym to wydeje mi sie ze wlasnie to bedzie to.bo umnie takie cos sie zaczynalo robic ale dopiero jak silnik jest rozgrzany z tym ze dolalem oleju na maxsa i przestalo chalasowac:)!

wiec zostaje tylko popychacze,walek.

pozdro

Napisano

> witam

> To wlasnie w tym momecie chyba bedzie do wymiany walek albo

> popychacze bo jak nawet na zimnym to wydeje mi sie ze wlasnie to

> bedzie to.bo umnie takie cos sie zaczynalo robic ale dopiero jak

> silnik jest rozgrzany z tym ze dolalem oleju na maxsa i

> przestalo chalasowac:)!

> wiec zostaje tylko popychacze,walek.

> pozdro

Sęk w tym, że było to wymieniane na początku zeszłego roku, przejechane może z 8 tys...chyba że mechanik coś pokręcił, stuki zaczęły się tak z 3 miechy temu...

Napisano
  • Autor

> Sęk w tym, że było to wymieniane na początku zeszłego roku,

> przejechane może z 8 tys...chyba że mechanik coś pokręcił, stuki

> zaczęły się tak z 3 miechy temu...

no to nie wiem juz skoro sadzisz ze wymieniales popychacze i walek to nie wiem to moze cos ten mechanik pokrecil a moze wystarczy wmienic olej i bedzie git.a moze masz go zamalo nie wiem.sparwdz olej czy jest dosyc bo umnie dolanie pomoglo.nie wiem jak to jest w fiatach bo jezdzilem oplem ale wydaje mi sie ze fiat lubi miec wszystkiego duzo:)pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.