Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Brak płynu chłodniczego

Featured Replies

Napisano

Już był nie raz podnoszony temat ubytku płynu, ciut poniżej minimum i dalej nie ubywało. U mnie było tak ponad 3 lata, a sierpniu kupiłem nawet chłodnicę w razie gwałtownego spadku poziomu i sobie stała, ponieważ nie było chęci na wymianę. Dwa dni temu jadę z kumplem i mówi mi byś włączył ogrzewanie bo mi zimo, więc włączyłem i jest jeszcze bardziej zimno, więc mówię ze porąbało się sterowanie. Tak zrobiłem tam 25 km i z powrotem marznąc. Pod garażem włączył mu się wentylator, myślę ki czort zimą i zaglądam pod maskę, a zbiornik suchy. żeby się pokazało na dnie wlałem 2 litry.

Zasadnicze pytanie czy coś mu będzie z tego powodu?

Napisano

> Już był nie raz podnoszony temat ubytku płynu, ciut poniżej minimum i dalej nie ubywało. U mnie

> było tak ponad 3 lata, a sierpniu kupiłem nawet chłodnicę w razie gwałtownego spadku poziomu i

> sobie stała, ponieważ nie było chęci na wymianę. Dwa dni temu jadę z kumplem i mówi mi byś

> włączył ogrzewanie bo mi zimo, więc włączyłem i jest jeszcze bardziej zimno, więc mówię ze

> porąbało się sterowanie. Tak zrobiłem tam 25 km i z powrotem marznąc. Pod garażem włączył mu

> się wentylator, myślę ki czort zimą i zaglądam pod maskę, a zbiornik suchy. żeby się pokazało

> na dnie wlałem 2 litry.

> Zasadnicze pytanie czy coś mu będzie z tego powodu?

Wszystko zależy od tego jak mocno się zagrzał, w skrajnym przypadku jak się przegrzała głowica to jak ostygnie to ją pokrzywi...., ale tak jak mowie to skrajność, z regóły jeśli się nie przegrzał to nic mu nie będzie, może ewentualnie zacząć brać trochę oleju więc sprawdz jego stan za pare km wink.gif

Napisano
  • Autor

Wilgotno było i zimno, że nie wiadomo było co z nogami zrobić. Więc myślę, że silnik też jako tako był chłodzony powietrzem. Czujnik temperatury jest wkręcony w plastykowy króciec, więc mierzy temperaturę jak trochę płynu go obmywa. Jeżeli poziom płynu byłby zerowy to człowiek by się dziwił czemu tak długo się nagrzewa, aż do zatarcia silnika pewnie.

Napisano
  • Autor

> może ewentualnie zacząć brać trochę oleju więc sprawdz jego

> stan za pare km

Nie musiałem długo czekać, dzisiaj ledwo załapał podczas uruchamiania silnik, a po powrocie(5 km) i wjechaniu do garażu o mało nie straciłem tchu, z wydechu waliło lepiej jak z dizla.

Od czego mam teraz zacząć działanie, żeby przywrócić Stilo(silnik) do prawidłowej formy?

Proszę o porady znających się na rzeczy.

Napisano

> Nie musiałem długo czekać, dzisiaj ledwo załapał podczas uruchamiania silnik, a po powrocie(5 km) i

> wjechaniu do garażu o mało nie straciłem tchu, z wydechu waliło lepiej jak z dizla.

> Od czego mam teraz zacząć działanie, żeby przywrócić Stilo(silnik) do prawidłowej formy?

> Proszę o porady znających się na rzeczy.

Jeśli jesteś pewien że to efekt przegrzania silnika a nie jakiś zbieg okoliczności to IMO pasowało by zacząć od zdjęcia głowicy i ocenieniu sytuacji wink.gif

A propo czujników temp. to oczywiście da się to zrobić lepiej i wcale nie drogo, wystarczy czujnik poziomu płynu chłodzącego... no ale ile by to silników uratowało? Więc z punktu widzenia producenta jest to nie opłacalne wink.gif

Napisano

> wjechaniu do garażu o mało nie straciłem tchu, z wydechu waliło lepiej jak z dizla.

Jaki kolor spalin?

Napisano
  • Autor

> Jaki kolor spalin?

Kopciło na ciemno, pewnie olej bierze. Właśnie załatwiam lawetę i wiozę do mechanika, będzie zabierał się za głowicę, a koszt naprawy przedstawił na około 1 tys - 1,2 tys.

Napisano

> Kopciło na ciemno, pewnie olej bierze.

Ciemno-olej.Biało-płyn.

Obojętnie jak dymi wydmuchana /spalona/uszczelka.

Napisano
  • Autor

Dzisiaj po testach w warsztacie i drogowych, wyszło na to, że na razie nic nie będzie grzebane, jeździć i obserwować. Mam nadzieję że będzie dobrze i nie dopadnie mnie coś na trasie z dala od domu.