Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Duze spalanie - info

Featured Replies

Napisano

Hej wiec mam taki problem, moj uniak od jakiegos pol roku moze wiecej za duzo pali, instalacje gazowa mam od jakis 3 miechow, ale juz wczesniej zauwazylem ze paliwko szybciej wyparowuje ;-) , swiece wymienilem, filtr powietrza , olej itp x) , w chlodnicy plyn jest, czy moze mi palic duzo wskutek rozregulowania zaworów? Kolega mi mowił że to może byc powodem mojego problemu ? Czy regulacja zaworów moze pomoc? Jak myslicie? i btw : regulacje polecaciej robic w aso fiata czy moze byc jakis inny mechanik? Z tego co sie dowiedzialem od aso fiata to tam kosztuje ok 80 zl. Spalanie zaznaczam bylo juz zwiekszone zanim mialem instalacje LPG. Prosze o opinie tylko na temat i konkretnie na pytania.

Dane : silnik na monowtrysku, spala mi ok 10 l \ 100 ( przed zimą ) przy emeryckiej jezdzie .... slinka.gif w cyklu mieszanym , jest w tym tez trasa . Jezdze typowo emerycko a i tak duzo pali

Pozdrawiam wink.gif

Napisano

Zwiększone spalanie z powodu nieuregulowanych zaworów? Musiały by być naprawdę mocno rozregulowane. Oczywiście, jeśli nie były dawno regulowane to warto to zrobić, ale przy okazji trzeba by też sprawdzić chociażby działanie sondy lambda i czujników temperatury silnika. Czy na gazie też jest za duże spalanie?

Napisano

ja na twoim miejscu sam bym sprawdził czy luzy na zaworach są prawidłowe, wymaga to zdjęcia pokrywy (na zimnym silniku) z głowicy i sprawdzeniu szczelinomierzem luzów. Jeżeli będą nieprawidłowe wtedy regulację możesz zlecić mechanikowi, myślę że kwota o której piszesz jest do zaakceptowania. Nieprawidłowe luzy na pewno będą miały wpływ na spalanie, natomiast warto sprawdzić również pracę sondy, ale myślę że działa skoro gazownicy zalożyli instalację i nic nie wspominali o niej że jest padnięta

Napisano
  • Autor

tak duze spalanie jest tez na gazie, a co do zaworów nie byly regulowane od '99 kiedy kupilem nowy samochod w salonie x) , sonda raczej odpada wnioskujac z wczesniejszej wypowiedzi, jeszcze czujniki do sprawdzenia ( btw jaka cena wymiana na nowe czujniki w warsztatach mniej wiecej? ) no i zawory. Jakie sa objawy zepsucia czujnikow?( w aucie mi leci cieplo , nie wiem czy to ma cos z tym wspolnego) i jakie czujniki moga wplywac na spalanie, i jaka jest ich cena + wymiana tak srednio? Jeszcze jedno pytanie, poczytalem troche forum i ponoc moze to tez byc zepsuty termostat, jakie sa objawy jego zepsucia i ile kosztuje termostat+wymiana? I tak btw: spalanie mam tez wieksze w lecie wiec czy to moze byc w ogole termostat?

Napisano
  • Autor

dzisiaj sprawdzalem temperature, i w aucie na wskazniku mam ok. 90 stopni wiec termostat chyba odpada tak? Zawory nie byly regulowane od 75 kkm mniej wiecej , wiec one zostaja i czujniki , zgadza sie?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.