Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

problem ze stacyjką (wypalona wtyczka + kostka)

Featured Replies

Napisano

Witam,

Dawno mnie nie było... ;-)

Myślę, że problem nie jest poważny - po przekręceniu kluczyka w stacyjce wszystko gaśnie (światła, podświetlanie, kontrolki - zapala się kontrolka aku. Auto pali ;-)). Sprawdziłem już ze wtyczka, która wchodzi do stacyjki jest trochę upalona (ta z lewej strony, bliżej kierowcy). Wyczyściłem styki i jest o wiele lepiej, ale jak ruszę kluczykiem to zdarza się, że znowu na chwile zgaśnie podświetlanie, światła itd. Ponieważ jest to niebezpieczne (nie chciałbym, aby w nocy zgasły mi światła) - trzeba to naprawić :-)

Zacznę od ponownego wyczyszczenia styków we wtyczce + kostce stacyjki. Podejrzewam, że coś się tam mocniej wypaliło w samej kostce/stacyjce i to nic nie da.

Z tego co zobaczyłem, to na allegro są sprzedawane same kostki do stacyjki i chyba nie trzeba wymieniać całej stacyjki a wystarczy wymienić samą kostkę:

http://allegro.pl/kostka-stacyjki-punto-brava-stary-typ-trw-i3029686359.html

Jak tą kostkę wymontować? Czy dobrze kombinuję z tą kostką? Może da się ja rozebrać i wyczyścić?

Podobny wątek (dosyć stary) był tutaj:

http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=&am...e#Post282794649

problem chyba został rozwiązany przez wymianę samej kostki.

Pozdrawiam

EDIT:

Po rozebraniu kostki - 1 pin jest wypalony i troche luzny, podejrzewam, że to źródło problemów. Zamówiłem nowy na allegro, wymienię jak kurier przywiezie.

Jak kogoś interesuje to wymiana bardzo prosta, po ściągnięciu obudowy pod kierownicą i odpięciu 2 wtyczek od stacyjki należy ściągnąć taki cienki plastik (trzymany na 2 zatrzaskach) następnie za pomocą śrubokręta wcisnąć 2 bolce i wyciągnąć kostkę.