Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jakie świece do silnika Clio II 1,9D 64KM - 2000r.

Featured Replies

Napisano

Mój problem polega na identyfikacji silnika. Sprawdzone, że wg numeru seryjnego silnika powinien to być silnik F8Q662, natomiast na bloku silnika są litery F8T, a wg katalogu świec takiego silnika nie ma. Jeśli ktoś wie jakie świece ma w silniku 1,9 D 64 lub 65 KM lub wg ksiązki serwisowej to proszę o odpowiedź. Ważne jest też oznaczenie silnika (F8Q630,F8Q662, F8Q632).

Napisano

Wg katalogu NGK na 2005/2006r dla silnika F8Q632 przewidywana jest świeca Y-516J, dla F8Q630 ORAZ 622 (BBOEOF) Y-506R. Dlaczego u Ciebie jest na końcu "T" jeszcze nie wiem, jutro w pracy zajrzę do bardziej poważnych katalogów i zobaczymy jak jest tam. Ja na twoim miejscu bym brał bez większego zastanowienia Y-506R i oczywięcie pochodne od nich (wystrzegaj się Boscha oraz no-name'ów) z najlepszych jakościowo to Beru i NGK, trochę niżej (a szczególnie jeśli chodzi o cenę to Monark (dobre jakościowo) Champion (są o nich dwie szkoły) Iskra (wbrew pozorom przyzwoite)

Najleprzym wyjściem jest wykręcenie jednej świecy i spisanie wszystkich oznaczeń z niej. Uzbrojony w taką informację nie powinno być kłopotów.

Napisano
  • Autor

> Wg katalogu NGK na 2005/2006r dla silnika F8Q632 przewidywana jest

> świeca Y-516J, dla F8Q630 ORAZ 622 (BBOEOF) Y-506R. Dlaczego u

> Ciebie jest na końcu "T" jeszcze nie wiem, jutro w pracy zajrzę

> do bardziej poważnych katalogów i zobaczymy jak jest tam. Ja na

> twoim miejscu bym brał bez większego zastanowienia Y-506R i

> oczywięcie pochodne od nich (wystrzegaj się Boscha oraz

> no-name'ów) z najlepszych jakościowo to Beru i NGK, trochę niżej

> (a szczególnie jeśli chodzi o cenę to Monark (dobre jakościowo)

> Champion (są o nich dwie szkoły) Iskra (wbrew pozorom

> przyzwoite)

> Najleprzym wyjściem jest wykręcenie jednej świecy i spisanie

> wszystkich oznaczeń z niej. Uzbrojony w taką informację nie

> powinno być kłopotów.

Dziękuję serdecznie za obszerną odpowiedź. Potwierdziło się ,że pasują (porównując do dwóch świec wykręconych z silnika) Iskra 11721709 i właśnie te NGK Y506R. Ja kupiłem ostatecznie Equemy G54 i te wkręciłem. Wszystkie mają 4 A po podłączeniu do prostownika akumulatorowego. Te Iskry to podobno słoweńskie są (To Iskra z Kielc nie robi żarowych?) i opinie słyszałem różne o nich. Nie wiesz co dają podwójne uzwojenie (spiralki grzejne?) w niektórych świecach Boscha i właśnie podobno w tych Equemach. Coś słyszałem, że one dogrzewają jeszcze przez minutę czy coś, ale to może działać w nowszych silnikach gdzie prąd do świec jest dłużej dostarczany, a w starszych do dogrzewanie nie występuje.

A dlaczego na bloku silnika występuje napisF8T to dla mnie zagadka. a właściwie na silnikach to jest gdzieś oznaczenie typu silnika np F8Q630?

Napisano

> a

> właściwie na silnikach to jest gdzieś oznaczenie typu silnika np

> F8Q630?

chyba nawet w dowodzie rej. jest wpisane oznaczenie silnika (poczatek numeru silnika).

Napisano
  • Autor

> chyba nawet w dowodzie rej. jest wpisane oznaczenie silnika (poczatek

> numeru silnika).

To sprawdzę, ale bardziej wierzę w bezpośrednie oznaczenie na silniku.

Napisano

Niestety nie wiem co oznacza podwójne uzwojenie. Ale myślę,że nie chodzi tu o dogrzewanie. Gdy silnik już się uruchomi to powietrze przepływa zbyt szybko aby mogło zostać ogrzane w jakiś znaczący sposób od świecy. Ale mogę się mylić.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.