Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Serwo hamulca- zamiana/wymiana

Featured Replies

Napisano

Czy wymiana serwa hamulca w AF na serwo z Vectra B SRI poprawi siłę hamowania znacząco, zakładając że układ jest odpowietrzony zaciski zregenerowane.

Czy wystarczy wymienić samo serwo czy trzeba też pompę ze zbiorniczkiem?

Czy po takiej wymianie trzeba w jakiś szczególny sposób odpowietrzyć układ/ pompę ABS, czy wystarczy tak jak to opisano w "Sam naprawiam"?

Jakie przewody elastyczne polecalibyście na zamianę?

Pozdrawiam

Napisano

Musi być komplet pompa+serwo. Upewnij się co do liczby wyjść na pompie na przewody, powinna być taka sama, zwróć też uwagę na rozmiar gwintu w tych wyjściach żebyś potem nie był zdziwiony że przewodu nie można wkręcić. Co do przewodów elastycznych to polecam TRW lub ATE.

Żeby wykorzystać możliwości większej pompy pomyśl nad zmianą średnicy tarcz, co za tym idzie większych zacisków inaczej nie ma sensu moim zdaniem.

Napisano
  • Autor

Ok, czyli nowe zaciski to nowa tarcza tj. 288mm a to chyba oznacza nową piastę, bo calibra miała chyba na 5 śrub? A co z odpowietrzaniem po wymianie pompy?.

A tak na marginesie pamiętasz jak prosiłem Cię o numer tej śmiesznej podkładki pod sprężynę w mcpersonie w mojej astrze, ten numer to nie ta podkładka ta jest okrągła a moja taka śmieszna pająkowata. Mogli to zamienić?

post-153788-143525197187_thumb.jpg

Napisano

A jeszcze powiedz co to za VB SRI, jaki silnik? Pytam, bo SRI to przede wszystkim wersja wyposażenia. U siebie masz pompę 22,2, taka sama była w VB w wersjach SRI, więc żebyś nie wymienił jej na taką są.

2.2 16v np. miała już pompę 25,4.

Co do podkładki to nie rozumiem, w którym miejscu ona jest? Dolna podkładka ma nr 3 12 227jak podawałem.

Napisano
  • Autor

Jeżeli chodzi o podkładkę sprężyny to u mnie oryginalnie w mcpersonie była taka śmieszna powycinana po bokach, jak pojechałem do serwisu opla odebrać zamówioną podkładkę okazało się że numer na naklejce z hologramem się zgadza (z tym co mi podałeś) ale podkładka jest zwykła prawie taka jak ta na górze sprężyny no i zonk bo teraz nie wiem czy zostały zamienione te podkładki czy też to nie ten numer. Druga sprawa ta podkładka u mnie jest cieniutka góra 2mm.

286789253-podkladka.jpg

Ta z podanego przez Ciebie numeru gruba ok 6mm przy podstawie. Trzecia sprawa na podstawie pod sprężynę w mcpersonie ma wystający kawał blachy do bazowania sprężyny który każdą inną podkładkę przetnie

286789166-2012-04-2817.34.46.jpg

Z resztą popatrz na fotki

post-153788-14352519720244_thumb.jpg

Napisano

Linki nie działają.

Napisano
  • Autor

Wiadomość skasowana przez FDK

Napisano
  • Autor

Jeżeli chodzi o serwo to znalazłem jedno na Allegro:

286789244-3102846360_1.jpg

post-153788-14352519720909_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Tak się wkleja fotki.

Dokładnie tak robiłem... frown.gif A ok, nie obsluguje formatu *.png z jpg nie ma problemu :0

Napisano
  • Autor

Wiadomość skasowana przez FDK

Napisano

Zobacz sam smile.gif nr 6 na zdjęciu.

jakiś tekst

U brata w efce jeśli dobrze pamiętam to była taka jak u Ciebie, niestety ja mam tylko ten numer katalogowy. W VA też taka guma nie występuje...

Napisano
  • Autor

> Zobacz sam nr 6 na zdjęciu.

Wiem, masz racje, też tak w serwisie opla mi pokazali. Tylko co mam zrobić?

Napisano

http://www.auto-truck.pl/product_info.php/info/p46683_PIER-CIE--IZOLACYJNY-DAEWOO-ESPERO.html

Numer części 90250418, nr kat 3 12 227, widocznie musieli zastąpić tą podkładkę.

Co do serwa to z tego co widzę to jest pod pompę 22.2, a Ty już taką masz.

Napisano
  • Autor

> http://www.auto-truck.pl/product_info.php/info/p46683_PIER-CIE--IZOLACYJNY-DAEWOO-ESPERO.html

> Numer części 90250418, nr kat 3 12 227, widocznie musieli zastąpić tą podkładkę.

Skąd Ty to wszystko wiesz icon_eek.gif Dzięki Ci już zamówiłem.

> Co do serwa to z tego co widzę to jest pod pompę 22.2, a Ty już taką masz.

Jakie powinno być by było większe może takie?

http://forum.astratuningteam.pl/viewtopic.php?t=36360

Napisano

> Jakie powinno być by było większe może takie?

> http://forum.astratuningteam.pl/viewtopic.php?t=36360

Tu już jest większa pompa, 25,4. Masz nawet wybite na pompie 25.

Tylko pytanie jest takie, co chcesz osiągnąć tą pompą? Sama zmiana pompy i serwa na niewiele się zda, bo wąskim gardłem będą tutaj zaciski z małym tłokiem i tarcze o małej powierzchni (sądzę że masz 256mm z przodu, na dodatek bęben z tyłu).

To co bym zrobił w pierwszej kolejności to zmienił bębny na tarczobębny.

Mocniejsza pompa miałaby rację bytu gdybyś chciał założyć tarczę z przodu np. 288mm, czy 308mm.

Moja AG ma pompę 23,8 i przy hamulcach 256/bębny, nie ma rewelacji. Ta sama pompa jest też w Z20LET gdzie hamulce są naprawdę spore bo 308mm/264mm. O czymś to świadczy.

W AH z kolei mam pompę 25,4 oraz tarcze 280/240, hamulce są naprawdę brzytwa. Ale auto jest od nowości w jednych rękach. Mimo upływu 7 lat, jeszcze klocki są oryginalne.

Napisano
  • Autor

To się chyba zgadza mam podwójne tarcze z przodu największe jakie były i bębny z tyłu.

Tarcze i zaciski chcę wymienić na takie od VB o takie:

http://allegro.pl/show_item.php?item=3110469134

Tarcze kupie na 5 otw. i dam do przeróbki na 4 otw. chyba się da?

> To co bym zrobił w pierwszej kolejności to zmienił bębny na tarczobębny.

Zabawa z tyłem mi nie podchodzi, bo i roboty więcej a i o części trudno (zwłaszcza piasta z ABS-em)

No chyba że taki zestaw, ale czy to prawda że PnP do Astry f?

http://allegro.pl/286mm-5x110-astra-vectra-v6-corsa-gsi-c20xe-kjs-i3091657931.html