jacek76 Napisano 25 Marca 2013 Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 Pewnego dnia doszliśmy z żoną do wniosku , że te wędliny ze sklepu to jeden wielki badziew. Prawda jest taka , że ameryki nie odkryliśmy. A skoro tak , to czemu by nie zrobić czegoś po swojemu i dla siebie? Moi rodzice z dawien dawna robili jakieś wyroby i chociaż wiem jak teoretycznie się to robi , to jednak konkretnych przepisów nie mam. Metodą prób i błędów dochodzimy do tego co oczywiste. Wędzarkę zrobiłem se w robocie z beczki po ropie , oczywiście wcześniej ją wypaliłem ( zdjęć na razie nie ma) , a w domu zacząłem peklowanie. Woda + liść laurowy + ziele angielskie + sól aż jajko będzie pływać. Karkówka , łopatka - 6 dni peklowania , doba moczenia w czystej wodzie , wędzenie i parzenie - za słone. Chociaż goście przyszły , wóda i poszło. 4 doby peklowania , dobę moczenia , wędzenie , parzenie - jest idealne ( nareszcie ) A tak to wygląda : I odnośnie szybkowaru : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacper_ Napisano 25 Marca 2013 Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 > Wędzarkę zrobiłem se w robocie z beczki po ropie , oczywiście wcześniej ją wypaliłem ( zdjęć na > razie nie ma) , a w domu zacząłem peklowanie. > Woda + liść laurowy + ziele angielskie + sól aż jajko będzie pływać. > Karkówka , łopatka - 6 dni peklowania , doba moczenia w czystej wodzie , wędzenie i parzenie - za > słone. Chociaż goście przyszły , wóda i poszło. > 4 doby peklowania , dobę moczenia , wędzenie , parzenie - jest idealne ( nareszcie ) > A tak to wygląda : > I odnośnie szybkowaru : nic tylko zazdraszczać sam zabieram się za zrobienie wędzarni z metalowej szafki ale wszystko dopiero jak zrobię na nią miejsce w ogrodzie w kwestii peklowania - robiłeś nastrzykiwanie? bo mięso nie ma jednolitego różowego koloru w tym szybkowarze tak wódka się mrozi? to chyba węgierski - Kukta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek76 Napisano 25 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 > nic tylko zazdraszczać > sam zabieram się za zrobienie wędzarni z metalowej szafki > ale wszystko dopiero jak zrobię na nią miejsce w ogrodzie Miejsca to potrzeba 3x3 metry i wędzisz > w kwestii peklowania - robiłeś nastrzykiwanie? > bo mięso nie ma jednolitego różowego koloru No właśnie nie. Nigdy moja matulka tego nie robiła i ja też nie nastrzykuję. To ma tak z siebie najść. Dobre jest i tak. > w tym szybkowarze tak wódka się mrozi? > to chyba węgierski - Kukta Wóda to w lodówce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacper_ Napisano 25 Marca 2013 Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 > Miejsca to potrzeba 3x3 metry i wędzisz > No właśnie nie. Nigdy moja matulka tego nie robiła i ja też nie nastrzykuję. To ma tak z siebie > najść. Dobre jest i tak. dobre jest na pewno i pójdzie ze smakiem nawet bez pomyśl o nastrzykiwaniu, sprzęt można kupić za grosze... gdyby to miało jakieś znaczenie to byś mięso zamiast do marynaty to do wody włożył bo ta jest czysta a tak dzięki nastrzykiwaniu będziesz miał równy kolor wędliny przecież na robisz tego chemią jak w zakładach mięsnych tylko marynata w której i tak leży mięso. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.