Skocz do zawartości

A teraz z mojej kuchni


jacek76

Rekomendowane odpowiedzi

Pewnego dnia doszliśmy z żoną do wniosku , że te wędliny ze sklepu to jeden wielki badziew. Prawda jest taka , że ameryki nie odkryliśmy. A skoro tak , to czemu by nie zrobić czegoś po swojemu i dla siebie?

Moi rodzice z dawien dawna robili jakieś wyroby i chociaż wiem jak teoretycznie się to robi , to jednak konkretnych przepisów nie mam. Metodą prób i błędów dochodzimy do tego co oczywiste.

Wędzarkę zrobiłem se w robocie z beczki po ropie , oczywiście wcześniej ją wypaliłem ( zdjęć na razie nie ma) , a w domu zacząłem peklowanie.

Woda + liść laurowy + ziele angielskie + sól aż jajko będzie pływać.

Karkówka , łopatka - 6 dni peklowania , doba moczenia w czystej wodzie , wędzenie i parzenie - za słone. Chociaż goście przyszły , wóda i poszło.

4 doby peklowania , dobę moczenia , wędzenie , parzenie - jest idealne ( nareszcie smile.gif )

A tak to wygląda :

imag0004fe.th.jpg

imag0001vy.th.jpg

I odnośnie szybkowaru :

dscf4518x.th.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

> Wędzarkę zrobiłem se w robocie z beczki po ropie , oczywiście wcześniej ją wypaliłem ( zdjęć na

> razie nie ma) , a w domu zacząłem peklowanie.

> Woda + liść laurowy + ziele angielskie + sól aż jajko będzie pływać.

> Karkówka , łopatka - 6 dni peklowania , doba moczenia w czystej wodzie , wędzenie i parzenie - za

> słone. Chociaż goście przyszły , wóda i poszło.

> 4 doby peklowania , dobę moczenia , wędzenie , parzenie - jest idealne ( nareszcie )

> A tak to wygląda :

> I odnośnie szybkowaru :

nic tylko zazdraszczać claps.gif

sam zabieram się za zrobienie wędzarni z metalowej szafki

ale wszystko dopiero jak zrobię na nią miejsce w ogrodzie

w kwestii peklowania - robiłeś nastrzykiwanie?

bo mięso nie ma jednolitego różowego koloru

w tym szybkowarze tak wódka się mrozi?

to chyba węgierski - Kukta

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

> nic tylko zazdraszczać

> sam zabieram się za zrobienie wędzarni z metalowej szafki

> ale wszystko dopiero jak zrobię na nią miejsce w ogrodzie

Miejsca to potrzeba 3x3 metry i wędzisz

> w kwestii peklowania - robiłeś nastrzykiwanie?

> bo mięso nie ma jednolitego różowego koloru

No właśnie nie. Nigdy moja matulka

tego nie robiła i ja też nie nastrzykuję. To ma tak z siebie najść. Dobre jest i tak.

> w tym szybkowarze tak wódka się mrozi?

> to chyba węgierski - Kukta

Wóda to w lodówce wink.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

> Miejsca to potrzeba 3x3 metry i wędzisz

> No właśnie nie. Nigdy moja matulka tego nie robiła i ja też nie nastrzykuję. To ma tak z siebie

> najść. Dobre jest i tak.

dobre jest na pewno food.gif

i pójdzie ze smakiem nawet bez pub2.gif

pomyśl o nastrzykiwaniu, sprzęt można kupić za grosze...

gdyby to miało jakieś znaczenie to byś mięso zamiast do marynaty to do wody włożył bo ta jest czysta a tak dzięki nastrzykiwaniu będziesz miał równy kolor wędliny

przecież na robisz tego chemią jak w zakładach mięsnych tylko marynata w której i tak leży mięso.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.