Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wtryskiwacz 0445110119 klasa 2C ?

Featured Replies

Napisano

Witam, pytałem w innym wątku o klasy wtrysku 0445110119 oznaczonej jako 2C. Na allegro widziałem takie wtryski od alfy, nikt nie odpowiedział co to za klasa 2C na wtrysku. Przez przypadek znalazłem w elernie coś takiego:

"Na każdym wtryskiwaczu, w górnej części magesu, za pomocą lasera, wycięty jest numer rysunku Bosch oraz klasa przynależności (1, 2, 3 wewnątrz kółka), ustalona na podstawie ilości paliwa wtryśniętego do punktu kontroli 'emisji'.

Wraz z wprowadzeniem powyższych wtryskiwaczy, zastosowano również nową centralkę wtrysku dostosowaną do klasy wtryskiwaczy.

Wdrażanie zmiany nastąpiło od października 2001 od silników o numerze 2805542.

Jeśli zajdzie konieczność wymiany wtryskiwacza silnika przedzmianowego, należy zamontować detale oznaczone w częściach zamiennych znakiem C5603 i nie ma potrzeby wykonywania żadnej operacji w centralce wtrysku.

W przypadku konieczności wymiany wtryskiwaczy pozmianowych, należy zamówić detale oznaczone w częściach zamiennych D5303 oraz numerem 73501139. Są to detale należące do klasy 2C i wymagają specjalnej procedury dostosowania do centralki wtrysku. Procedurę taką przeprowadza się za pomocą przyrządu diagnostycznego Examiner poprzez wykonywanie komend podawanych przez aktywną funkcję 'Klasyfikacja wtryskiwaczy'."

O co chodzi z tym 2C? robi się testy dawki czy co? i potem się dopiero klase 1, 2 , 3 wpisuje? Dotychczas widziałem tylko klasy bez tego C.

Napisano

2C to chyba 2 class.

też tak mam u siebie. Z tego co widziałem to w 2001, 2002 oznaczali z C. potem już bez C. ale z tego co wiem, to oznacza nic innego jak Class.

Nowsze wtryskiwacze już mają tylko 1 2 lub 3 w kołeczku. Kiedyś pytałem się fachmana i tak mi to wyjaśnił.

Examinerem wklepuje się klasy wtryskiwaczy. 1 2 3 lub niesklasyfikowana czyli 4. W teorii ECU dawkuje odpowiednio.Klasa 1 najbardziej dokładne. Im wyżej tym rozrzut większy i ECU to koryguje (czyli obcina dawkę) (po odpowiednim wpisaniu klasy).

Od praktycznej strony to podobno pic na wodę fotomontaż te całe klasy.

Napisano
  • Autor

Dzięki za odpowiedź, ja u siebie mam tylko "2" bez C, a dwa wtryski nie przeszły mi testu EPSem, przekroczony parametr LL i jak szukałem używek to właśnie mnie zdziwiło to 2C. Z tego opisu w eLernie można wywnioskować że wszystkie wtryski w Stilo 115 KM były klasy 2, a czy tak jest? to nie wiem.

• 11 miesięcy później...
Napisano

> 2C to chyba 2 class.

> też tak mam u siebie. Z tego co widziałem to w 2001, 2002 oznaczali z C. potem już bez C. ale z

> tego co wiem, to oznacza nic innego jak Class.

> Nowsze wtryskiwacze już mają tylko 1 2 lub 3 w kołeczku. Kiedyś pytałem się fachmana i tak mi to

> wyjaśnił.

> Examinerem wklepuje się klasy wtryskiwaczy. 1 2 3 lub niesklasyfikowana czyli 4. W teorii ECU

> dawkuje odpowiednio.Klasa 1 najbardziej dokładne. Im wyżej tym rozrzut większy i ECU to

> koryguje (czyli obcina dawkę) (po odpowiednim wpisaniu klasy).

> Od praktycznej strony to podobno pic na wodę fotomontaż te całe klasy.

to info o dokładnościach to bzdura, nie piuerwszy raz czytane na róznych pl forach

właściwa odp

the differences between 1 2 and 3 are miniscule in the amount of fuel they pass these numbers are added after the injectors are tested for flow , so all injectors which are dead on the required specification are marked 2 those that flow slightly less fuel within a certain tolerance are marked 1 and those that pass slightly more fuel are marked 3

lub czytelniej

class 1 is low flow

Class 2 is nominal

Class 3 is higher flow.

aby dawkę dopasować do ecu dlatego wbija się klasę aby programowo dopasować mechaniczne niedokładności wtrysku

pozdrawiam