Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

moda na rzucanie palenia

Featured Replies

Napisano

Jest samochód i jest problem. Citroen XM V6, Stag 300 plus. Odpalony zimny na benzynie, początek jazdy i po kilkudziesięciu metrach strzela w dolot kilka razy i gaśnie. Wielokrotne próby odpalania to ciągłe załapywanie, jakby na pojedyncze cylindry i gaśnięcie, no czasem się udawało, że popracował parę sekund na bardzo wolnych obrotach. Jakoś (nie wiem jak) w końcu odpaliłem i pojechałem. Dolałem benzyny i gazu, żeby nie było, że brakuje. Samochód daje się uruchomić tylko na gazie (awaryjnie), oczywiście z wielkim trudem. Benzyna, jak wcześniej, tylko pojedyncze cylindry na moment i mam wrażenie, że im dłużej odczekam między rozruchami tym dłuższy ułamek sekundy pracuje. Na ciepło odpala też tylko na gazie ale całkiem, całkiem. Wolne obroty stabilne ale przy schodzeniu z wysokich potrafi gasnąć a przy wdepnięciu pedału też jest spadek, czasem również do zgaśnięcia. Podczas pracy na gazie przełącznik piszczy 3 razy, czyli sygnalizuje zbyt małe ciśnienie gazu. Próba odpalenia na automacie to szybkie miganie diody- błąd sterownika (wyłączenie od braku gazu). O co chodzi? Na czym ja w końcu ten silnik odpalam?

Napisano

> Jest samochód i jest problem. Citroen XM V6, Stag 300 plus. Odpalony zimny na benzynie, początek

> jazdy i po kilkudziesięciu metrach strzela w dolot kilka razy i gaśnie. Wielokrotne próby

> odpalania to ciągłe załapywanie, jakby na pojedyncze cylindry i gaśnięcie, no czasem się

> udawało, że popracował parę sekund na bardzo wolnych obrotach. Jakoś (nie wiem jak) w końcu

> odpaliłem i pojechałem. Dolałem benzyny i gazu, żeby nie było, że brakuje. Samochód daje się

> uruchomić tylko na gazie (awaryjnie), oczywiście z wielkim trudem. Benzyna, jak wcześniej,

> tylko pojedyncze cylindry na moment i mam wrażenie, że im dłużej odczekam między rozruchami

> tym dłuższy ułamek sekundy pracuje. Na ciepło odpala też tylko na gazie ale całkiem, całkiem.

> Wolne obroty stabilne ale przy schodzeniu z wysokich potrafi gasnąć a przy wdepnięciu pedału

> też jest spadek, czasem również do zgaśnięcia. Podczas pracy na gazie przełącznik piszczy 3

> razy, czyli sygnalizuje zbyt małe ciśnienie gazu. Próba odpalenia na automacie to szybkie

> miganie diody- błąd sterownika (wyłączenie od braku gazu). O co chodzi? Na czym ja w końcu ten

> silnik odpalam?

ziomek

stag to tylko sterownik

jaki jest reduktor? wtryskiwacze? ile ma instalacja lat/? wrzuc szdjecia instalacji - bedzie łatwiej oceniać.

map sensor sprawny?

Napisano
  • Autor

> ziomek

> stag to tylko sterownik

> jaki jest reduktor? wtryskiwacze? ile ma instalacja lat/? wrzuc szdjecia instalacji - bedzie

> łatwiej oceniać.

> map sensor sprawny?

Wiem, że Stag to sterownik ale to on jest odpowiedzialny za wysyłanie kodów dźwiękowych przełącznikiem.

Instalacja ma około roku, montowana budżetowo. Wtryski REG fast, reduktor nie ma oznaczeń, najbardziej przypomina KME Slim.

Nie wiem czy map sensor sprawny, da radę jakoś sprawdzić?

EDIT:

1- Po odłączeniu wtyczki map sensora nie ma wolnych obrotów, więc chyba jakoś tam działa

2- straciłem możliwość awaryjnego odpalania na gazie czyli nie mogę już wcale uruchomić. Ktoś wie dlaczego? W BRC miałem limit 5x, w Stagu też jest?

Napisano

> Wiem, że Stag to sterownik ale to on jest odpowiedzialny za wysyłanie kodów dźwiękowych

> przełącznikiem.

> Instalacja ma około roku, montowana budżetowo. Wtryski REG fast, reduktor nie ma oznaczeń,

> najbardziej przypomina KME Slim.

> Nie wiem czy map sensor sprawny, da radę jakoś sprawdzić?

jeszcze raz-

na benie zapala na chwile i strzela?

na gazie tez kulawo chyba ze sie bagrzeje?

Od kiedy tak sie dzieje?

CZy grzebałęs cos w aucie?

Wyglada na to jakby Ci wtryski lały i pracował na benzynie i LPG. na Szybko odłaczyc klemy aku zeby zresetowac kompa. Po kilkunastu minutach - wtedy gdy zegarek w aucie trzeba bedzie nastawic odpalic na benzynie

Napisano

odlaczyc wtryskiwacze lpg i przetestowac na poczatek jesli nie masz kabelka do staga

Napisano
  • Autor

> jeszcze raz-

> na benie zapala na chwile i strzela?

> na gazie tez kulawo chyba ze sie bagrzeje?

> Od kiedy tak sie dzieje?

Strzelił kilka razy na benzynie niedługo po rozruchu. Od tego czasu takie jajca są. Nie zapala na benzynie, jakby łapie ale raz na ułamek sekundy i potem już nic. Jak spróbuję drugi raz odpalać to znów załapie na ułamek i nic. Im dłużej odczekam między próbami tym wydaje mi się, że ta próba pracy trwa dłużej ale wciąż nie na tyle, żeby pracował.

> CZy grzebałęs cos w aucie?

Nic, usterka wystąpiła w czasie jazdy

> Wyglada na to jakby Ci wtryski lały i pracował na benzynie i LPG. na Szybko odłaczyc klemy aku

> zeby zresetowac kompa. Po kilkunastu minutach - wtedy gdy zegarek w aucie trzeba bedzie

> nastawic odpalic na benzynie

Odłączałem aku, z resztą od wczoraj dwa razy podmieniałem już baterię bo pada od tego kręcenia. Spróbuję jeszcze raz odłączyć na min. godzinę.

Ogólnie to wydaje mi się, że coś z podciśnieniem bo jednak na gazie palił, choć wolne obroty trochę zakłócone. Na benzynie widocznie wpływ tego już jest większy. Dodatkowo zastanawia mnie skąd się nagle pojawiły błędy niskiego ciśnienia gazu. Aaa- spadła rura powietrza z obudowy przepustnicy, może ta rura to raz a poza tym rozerwało coś innego?

Napisano
  • Autor

> odlaczyc wtryskiwacze lpg i przetestowac na poczatek jesli nie masz kabelka do staga

wtryski LPG odłączone, po włączeniu zapłonu 3 krótkie piknięcia i jedno długie. Problemy z rozruchem na benzynie bez zmian.

Napisano

Pompa paliwa działa? moze sie zepsuła zatkała/ filtra paliwa? Niektóre auta maja czujnik cisnienia paliwa i jak sie majstruje przy odcieciu paliwa podczas montazu lpg to wywala bład niskie cisnienie paliwa pB.

Moze coś z instalacją elektryczną- zasilanie ECU - komp LPG korzysta z innego obwodu?

Iskra na swiecy jest?

Leja wtryskiwacze PB? nie pali bo jest zalewana swieca lub nie podaje paliwa?

Bez podłaczeniu do kompa LPG i ECU chyba sie nie obedzie.

Napisano
  • Autor

> Pompa paliwa działa? moze sie zepsuła zatkała/ filtra paliwa? Niektóre auta maja czujnik cisnienia

> paliwa i jak sie majstruje przy odcieciu paliwa podczas montazu lpg to wywala bład niskie

> cisnienie paliwa pB.

Coś tam brzęczy chwilę po zapłonie.

> Moze coś z instalacją elektryczną- zasilanie ECU - komp LPG korzysta z innego obwodu?

nie wiem. Samochód jest pożyczony

> Iskra na swiecy jest?

Nie sprawdzałem poprzez wykręcenie świecy

> Leja wtryskiwacze PB? nie pali bo jest zalewana swieca lub nie podaje paliwa?

do sprawdzenia...

> Bez podłaczeniu do kompa LPG i ECU chyba sie nie obedzie.

Napisano
  • Autor

No dobrze, akumulator odłączony na ponad godzinę, podłączony ponownie i samochód po chwili zapalił na benzynie. Pochodził około sekundy i nagle zgasł. Potem już wróciło to co było wcześniej. Wydaje mi się, że coś sieje błędem, podejrzewam fabryczny map sensor. Może Stag korzysta z niego i stąd złe wyniki porównania ciśnień?

Jest jakiś limit odpaleń awaryjnych w Stagu? W BRC był, tu się nie dopatrzyłem ale już nie mogę tego zrobić.

Napisano

> Jest jakiś limit odpaleń awaryjnych w Stagu?

Jest. Ustawia go instalator, wiec możesz mieć 0, 1 albo i 100 smile.gif .

Zacznij od naprawy benzyny. Podejrzewam pad pompy. To że chwile brzęczy nie znaczy że daje odpowiednie ciśnienie na listwę.

Napisano

> ... podejrzewam fabryczny map sensor.

Może tak być ...

> Może Stag korzysta z niego i stąd złe wyniki porównania ciśnień?

Stag z niego nie korzysta, ale modyfikuje czasy wtrysków dla lpg, więc jeżeli komputer benzyny nie pracuje z powodu map sensora, to na lpg też nie pojedziesz ...

> Jest jakiś limit odpaleń awaryjnych w Stagu? W BRC był, tu się nie dopatrzyłem ale już nie mogę tego zrobić.

Limit jest, ale jeżeli instalację lpg masz po gwarancji, to kup lub pożycz interfejs, ściągnij program ze strony staga i wyłącz to ograniczenie ...

Napisano
  • Autor

Zaprosiłem dziś kolegę do pomocy, zawsze to ktoś mniej emocjonalnie podchodzący do tematu. No i sprawa jest prosta, otóż padło to, co najczęściej pada w układzie paliwowym samochodów przerobionych na gaz smirk.gif A brzęczenie po włączeniu zapłonu to były jednak jakieś inne wynalazki, których w tym samochodzie nie brakuje.

Napisano

>otóż padło to, co najczęściej pada w układzie paliwowym samochodów

> przerobionych na gaz

pada najczęściej ale przeważnie u użyszkodników co nie trzymają poziomu...

oczywiście mam na myśli płyn wysokooktanowy biglaugh.gif

Napisano

> Zaprosiłem dziś kolegę do pomocy, zawsze to ktoś mniej emocjonalnie podchodzący do tematu. No i

> sprawa jest prosta, otóż padło to, co najczęściej pada w układzie paliwowym samochodów

> przerobionych na gaz A brzęczenie po włączeniu zapłonu to były jednak jakieś inne wynalazki,

> których w tym samochodzie nie brakuje.

silnik padł 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> pada najczęściej ale przeważnie u użyszkodników co nie trzymają poziomu...

> oczywiście mam na myśli płyn wysokooktanowy

a weź trzymaj poziom hehe.gif Pożyczyłem samochód pod koniec lutego, żebrak się zaświecił. No to myślę zaszaleję i zalałem 10l. Za parę dni znów żebrak icon_eek.gif Ogólnie samochodem przejechałem do tej pory trochę ponad 1000km a benzyny wlałem już ponad 40l. Żaliłem się właścicielowi, że coś jest nie tak ale i on raczej do tej pory tylko oby żebraka przepędzić hehe.gif Silnik 2.9, automat, dwa razy na dobę rozruch na zimno i benzynę ssie jak głupi spineyes.gif

Napisano
  • Autor

> silnik padł

wpysk.gif

z moim szczęściem to po wymianie pompy da znać o sobie druga usterka, której jeszcze nie jestem świadomy clown.gif

Napisano

> z moim szczęściem to po wymianie pompy da znać o sobie druga usterka, której jeszcze nie jestem

> świadomy

ziomek

co za problem kupic przekaznik za 10zł i 4 kable podłaczyc pod przekaznik pompy a z drugiej strony do elektrozaworu LPG w silniku. jak sie przełaczy na LPG to odentie pompę

Napisano
  • Autor

> ziomek

> co za problem kupic przekaznik za 10zł i 4 kable podłaczyc pod przekaznik pompy a z drugiej strony

> do elektrozaworu LPG w silniku. jak sie przełaczy na LPG to odentie pompę

Osobiście wolałbym mieć z reguły większy poziom benzyny i elektryczne podgrzewanie instalacji, tak jak miałem w swoim ostatnim samochodzie z sekwencją. Zużycie benzyny spadło wtedy bardzo zauważalnie. Ten samochód jest pożyczony a to trochę inny temat.