Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] Astra nie odpala i brak check engine

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich.

Od wczoraj mam problem otóż asterka nie odpala i nie świeci się check engine .przekaźnik od pompy paliwa nie załącza sie (jest sprawny - sprawdziłem go ) ,bezpieczniki w skrzynce pod kierownicą wszystkie ok ,połączenia w komorze silnika tez wyglądają na ok ,dalej gaz tez nie można włączyć .Rozrusznik kręci i zero efektu ,wszystko to się stało jak to próbowałem odpalić samochód na kable i później wyciągnąłem aku by podładować go ,po ponownym podłączeniu stało się tak jak opisuję i obawiam się czy to przypadkiem nie zrobił good bye ecu lub komp od gazu .Poradźcie bo nie wiem co zrobić by astra znowu ożyła .

Pozdrawiam .

Napisano

Sprawdź napięcie na poniższych pinach sterownika, względem klemy minusowej akumulatora (zapłon włączony, wtyczki podłączone).

286828135-C14SE.gif

czerwone - 12V cały czas

zielone - maks. 100mV

niebieski - 12V po włączeniu zapłonu, 0V po wyłączeniu.

post-53490-14352519930892_thumb.gif

Napisano
  • Autor

Na tych czerwonych w ogóle nie było zasilania okazało się że pod maską ukruszył się (upalił przewód dodatni w jednej wtyczce .Wtyczki odciąłem i zrobiłem na zwykłe kostki elektryczne ,a całość zaizolowałem bo nic innego pod ręką nie miałem.

Wszystko wróciło do normy ,tylko z gazem trzeba będzie pomyśleć bo jak się włącza to zdycha silnik .

Na dodatek tego problem pojawił się z płynem chłodniczym który zaczął ubywać i spod korka czuć woń spalin ( benzyny ) a pod oleju korka widać majonez . Obawiam się czy aby przypadkiem głowicy nie trzeba będzie robić i uszczelnić wszystko na nowo .

Za wszystkie porady dziękuję 893goodvibes.gif.

post-75360-14352519935499_thumb.jpg

Napisano

Niechcę kolegi sreaszyć ale to podchodzi mi trchę pod mały renoncik

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Niechcę kolegi sreaszyć ale to podchodzi mi trchę pod mały renoncik

Mały remont to mało powiedziane ,otóż poszła uszczelka pod głowicą , prowadnica zaworu jedna była do wymiany ,szlifowanie gniazd zaworowych oraz całej głowicy plus do tego nowe pierścienia na tłokach ,wszystkie nowe uszczelniacze włącznie z uszczelniaczem wału .Olej nowy ,filtr ,płyn chłodniczy .A na domiar tego pompa hamulcowa puściła i zaczęła przeciekać -wymieniona na nową wraz płynem hamulcowym .

Wszystko grubo ponad 1k zł .Gaz udało mi się samemu naprawić - błahostka jedno złącze nie było wciśnięte dobrze w drugie i nie włączało elektrozaworu .

Na obecną chwilę silnik pracuje na benzynie jak i na gazie 893goodvibes.gif.

Pozdrawiam wszystkich .