Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] Astra - brak masy w lampce sufitowej

Featured Replies

Napisano

Po zwarciu zacisku masy lampki do blachy dachu żarówka świeci. Wszystkie cztery krańcówki nie działają, brzęczyk od świateł jest. Lampka tylna sufitowa świeci (kombi). Rozebrałem plastiki przy progach drzwi przednich i tylnych - wiązka wygląda zdrowo.

Gdzie szukać problemu, może ktoś wie, jak dokładnie idzie masa (kabel) z lampki: zdaje się, że po słupku wzdłuż szyby przedniej, a potem gdzie jej szukać ?

Napisano

Na żadnym kablu krańcówki nie ma 12V?

Włącznik oświetlenia działa?

Napisano
  • Autor

Wszystko inne działa (jeśli chodzi o oświetlenie - no nie działa tylko jedna lampka podświetlenia tablicy rejestracyjnej tył - żarówka jest dobra, więc nie wiem co się stało), krańcówek jeszcze nie pomierzyłem, tylko stwierdziłem fakt, że po otwarciu wszystkich drzwi nie świeci się lampka sufitowa. Prawdopodobnie w krańcówkach też nie ma masy. Kabel prądowy w suficie jest oki (prąd dochodzi).

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

ok, problem rozwiązany, dla potomnych informuję, że w wiązce idącej pod wykładziną nóg kierowcy jest połączenie 5 szarych kabli z 1 szarym kablem (to są chyba masy z krańcówek drzwi) i to połączenie zaśniedziało całkowicie; znajduje się ono w wiązce kabli, ale łatwo je namierzyć, bo jest osobno owinięte izolacją, która też sparciała... żeby się tam dostać trzeba zdjąć plastikową osłonę progu drzwi kierowcy, ale nie chodzi o tą wiązkę kabli, która idzie po progu, tylko tą, która wchodzi pod wykładzinę...