Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[OzAK] przy(wy)cinanie drzewek

Featured Replies

Napisano

Czy moze mi ktos znajacy temat go przyblizyc?

Do kiedy mozna przycinac/wycinac?

Jak przyciac, co przyciac, czym przyciac?

Kiedy wsadzac drzewka z donic do ziemi (swierk)?

Kiedy przesadzac takie metrowe jablonki?

Czy na starych wisniach mozna robic szczepki innych odmian?

Chodzi glownie o jablonki, wisnie, czeresnie i sliwy.

Napisano

> Czy moze mi ktos znajacy temat go przyblizyc?

> Do kiedy mozna przycinac/wycinac?

> Jak przyciac, co przyciac, czym przyciac?

> Kiedy wsadzac drzewka z donic do ziemi (swierk)?

> Kiedy przesadzac takie metrowe jablonki?

> Czy na starych wisniach mozna robic szczepki innych odmian?

> Chodzi glownie o jablonki, wisnie, czeresnie i sliwy.

Jeśli chodzi o cięcie, to na jabłonki teraz jest dobry okres. Wiśnie i inne pestkowce z tego co wiem tnie się po owocowaniu. Wysadzać w sumie chyba też już można, chociaż może z tydzień, dwa bym się jeszcze wstrzymał hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Jeśli chodzi o cięcie, to na jabłonki teraz jest dobry okres. Wiśnie i inne pestkowce z tego co

> wiem tnie się po owocowaniu. Wysadzać w sumie chyba też już można, chociaż może z tydzień, dwa

> bym się jeszcze wstrzymał

No jablonke akurat musze na pewno poprzycinac, bo mam taka ponad stuletnia papierowke i pelno wilkow poroslo w gore. Jak to blisko konara ciac, czym najlepiej i czy trzeba jakos zabezpieczac kikut?

Napisano

> No jablonke akurat musze na pewno poprzycinac, bo mam taka ponad stuletnia papierowke i pelno

> wilkow poroslo w gore. Jak to blisko konara ciac, czym najlepiej i czy trzeba jakos

> zabezpieczac kikut?

Te wilki wycinam sekatorem przy samym pniu, najczęściej wystarcza sekator, ale jak się tego uzbiera taka kępka z kilku lat to tnę piłką. Czymś tam można niby zabezpieczać, ale może kto inny podpowie. Ja niczym nie smaruję i nic złego się nie dzieje.

Napisano
  • Autor

> Te wilki wycinam sekatorem przy samym pniu, najczęściej wystarcza sekator, ale jak się tego uzbiera

> taka kępka z kilku lat to tnę piłką. Czymś tam można niby zabezpieczać, ale może kto inny

> podpowie. Ja niczym nie smaruję i nic złego się nie dzieje.

A jesli wilk ma gdzies odnoge w bok, to ciac go calego, czy tylko powyzej odnogi liczac na to, ze powstanie nowa galaz?

Napisano

> A jesli wilk ma gdzies odnoge w bok, to ciac go calego, czy tylko powyzej odnogi liczac na to, ze

> powstanie nowa galaz?

A to Ty takie kilkuletnie masz te odrosty? Wiesz co, ja robię tak, że najpierw wycinam te jednoroczne, które mają odpaść na 100%, potem selekcjonuję co ma zostać, żeby drzewo jakoś wyglądało i przy tym jakiś owoc dało zlosnik.gif I też się cały czas uczę waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> A to Ty takie kilkuletnie masz te odrosty? Wiesz co, ja robię tak, że najpierw wycinam te

> jednoroczne, które mają odpaść na 100%, potem selekcjonuję co ma zostać, żeby drzewo jakoś

> wyglądało i przy tym jakiś owoc dało I też się cały czas uczę

Nawet wieloletnie smile.gif Niektore maja po 2m. Chce tez skrocic o polowe czesc wisni i jedna czeresnie. Wisnie, to drzewka maks kilkunastoletnie, ale czeresnia ma dwadziescia pare lat. Wszystko poszlo w gore, zamiast rozrastac sie na boki. Da sie cos z tym zrobic jeszcze?

Napisano

> Takie cos znalazlem:

> http://ogrod-amat.strefa.pl/ciecie.php

> wyglada na to, ze teraz tylko jablonka, a wisnie i czeresnie dopiero po owocowaniu.

Dokładnie. Moją starą wiśnię ciąłem jakoś w sierpniu właśnie tak jak mówisz, bo nikt nie miał odwagi wejść tak wysoko po owoce zlosnik.gif