Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Olej Castrol Edge 5W-30

Featured Replies

Napisano

Witam

Czy zaleć silnik tym olej do 1,6 multijet DPF, bo mam go kupionego i nie wiem czy zalać czy wymienić na inny.

Napisano

> Witam

> Czy zaleć silnik tym olej do 1,6 multijet DPF, bo mam go kupionego i nie wiem czy zalać czy

> wymienić na inny.

Ma aprobatę ACEA C2 lub C3?

Napisano

na stronie castrola masz coś takiego że wybierasz auto silnik i ci mówi który olej możesz stosować, jak twój będzie to tak, jak nie to nie lej go

Napisano
  • Autor

> na stronie castrola masz coś takiego że wybierasz auto silnik i ci mówi który olej możesz stosować,

> jak twój będzie to tak, jak nie to nie lej go

Strona właśnie nie pokazuje żadnego oleju od Castrol, ten który mam ma ACEA C3.W Polskiej instrukcji piszą o oleju 5W-30 ACEA C2 a w Niemieckiej o 5W-40 ACEA C3.

Napisano

Castrol to śmietnik. Lepiej już poszukaj czegoś ze stajni Total'a. Oleje tańsze i parametrami o wiele lepsze od Castrola, który rozlewany jest u nas w Lotosie i jest to ten sam olej. Pozostałe typy to Valvoline, AMS Oil lub oryginalna Selenia WR Pure. Pomijając fakt, że te oleje do DPF same w sobie są słabe, bo chronią DPF a nie silnik.

Weź po uwagę, że oleje na rynki zachodnie są to inne oleje niż niby to samo do Polski.

Napisano

> Castrol to śmietnik. Lepiej już poszukaj czegoś ze stajni Total'a. Oleje tańsze i parametrami o

> wiele lepsze od Castrola, który rozlewany jest u nas w Lotosie i jest to ten sam olej.

Po pierwsze, nie wszystkie Castrole, a tylko niektóre, po drugie nie w Lotosie, a w Orlenie, po trzecie: to wcale nie musi być złe

Napisano

Co nie zmienia faktu, że karty charakterystyki nie kłamią. Castrol teraz się reklamuje jako super olej do Das Auto, Audi i Bolidu Młodzieży Wiejskiej.

Wolę tańszego Totala albo w porównywalnej cenie Valvoline... AMS to górna półka dla chętnych.

Napisano

> Strona właśnie nie pokazuje żadnego oleju od Castrol, ten który mam ma ACEA C3.W Polskiej

> instrukcji piszą o oleju 5W-30 ACEA C2 a w Niemieckiej o 5W-40 ACEA C3.

jak nie pokazuje to nie lej

do t-jeta pokazywała zlosnik.gif

Napisano

> Strona właśnie nie pokazuje żadnego oleju od Castrol, ten który mam ma ACEA C3.W Polskiej

> instrukcji piszą o oleju 5W-30 ACEA C2 a w Niemieckiej o 5W-40 ACEA C3.

Możesz spokojne zlać, różnica między normą C2 i C3 polega na róznicy w HTHS, norma C3 ma wyższy HTHS i niczemu to nie szkodzi.

Napisano

> Castrol to śmietnik. Lepiej już poszukaj czegoś ze stajni Total'a. Oleje tańsze i parametrami o

> wiele lepsze od Castrola, który rozlewany jest u nas w Lotosie i jest to ten sam olej.

Jest blendowany w Lotosie, nie jest to jednak ten sam olej co Lotos.

> Pozostałe typy to Valvoline, AMS Oil lub oryginalna Selenia WR Pure. Pomijając fakt, że te

> oleje do DPF same w sobie są słabe, bo chronią DPF a nie silnik.

> Weź po uwagę, że oleje na rynki zachodnie są to inne oleje niż niby to samo do Polski.

Oleje do DPF z normami ACEA z lat 2010 i 1012 chronią już silnik bardzo przyzwoicie.

Napisano

> Po pierwsze, nie wszystkie Castrole, a tylko niektóre, po drugie nie w Lotosie, a w Orlenie, po

> trzecie: to wcale nie musi być złe

Jak by kolega wiedział w jakich rafineriach Castrol blenduje swoje oleje, to by się za głowę chwycił.

Napisano

> Jest blendowany w Lotosie, nie jest to jednak ten sam olej co Lotos.

Można książki pisać. Tak samo jak paliwo Shell czy BP. Ściągają z naszych rafinerii. Jedynie cysterny mają loga swoich firm, aby nie było odstraszania konsumenta, np. widok cysterny Orlen na stacji Shell przelewającej paliwo do ich zbiorników, gdzie Orlen ma taniej 20 groszy...

> Oleje do DPF z normami ACEA z lat 2010 i 1012 chronią już silnik bardzo przyzwoicie.

Jeśli coś ma chronić dwa układy a nie jeden, nie będzie tak samo dobre jak środek smarny do ochrony tylko i wyłącznie silnika. Karty charakterystyki nie kłamią. Kto dociekliwy poszuka i porówna. Low SAPS zawsze będzie gorszy od tego "normalnego".