Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] Centralny i brzęczyk

Featured Replies

Napisano

Przestał działać centralny ( sterowany tylko poprzez przekręcenie zamka) i nie działa też brzęczyk.

Bezpieczniki F1,F7 całe. Czy może to być ze sobą powiązane czy raczej nie - oba objawy pojawiły się jednocześnie ?

W przypadku centralnego pozostaje mi jeszcze sprawdzić jutro centralkę ale nie wiem co z brzęczykiem niewiem.gif

Napisano

Centralny zasila też bezpiecznik F20.

A jeśli chodzi o brzęczyk to - jeśli działają światła - sprawdź krańcówkę w drzwiach.

Napisano
  • Autor

> Centralny zasila też bezpiecznik F20.

w sumie to dla pewności przejrzalem wczoraj wszystkie bezpieczniki i wszystko było OK

pozostaje teraz pewnie tylko centralka

Napisano
  • Autor

No i sprawa po części rozwiązana wink.gif

Brzęczyk sam zaczął działać a z centralnym to wyszło takie coś.

Ponieważ tyczyło się to auta siostry to jakoś sobie ubzdurałem, że tam jest oryginalny centralny jak u mnie. Niestety po demontażu boczku okazało się, że centralki nie ma tam gdzie powinna być. No i wyszło, że nie jest centralny oryginalny. Udało mi się szybko zlokalizować centralkę i okazało się, że jest wypięty z niej jeden kabelek. Po podpięciu wszystko wróciło do normy.

Ale jak zobaczyłem instalację tej centralki i że jest ona luźno "ułożona" nad bezpiecznikami to się aż przestraszyłem, że takie partactwo ktoś mógł odstawić - plątanina kabli chaotycznie wrzucona w skrzynkę bezpieczników.

Mam jeszcze jeden problem: od jakiegoś czasu w jednych drzwiach nie działa wogóle centralny.

Dziś rozebrałem drzwi i chciałem pomierzyć czy dochodzi do drzwi zasilanie ale miernik nic nie wskazywał. W jakich sytuacjach na kablach powinno się pojawiać zasilanie?

Czy normalnym jest, że mierząc ciągłość obwodu pomiędzy dwoma kablami dochodzącymi do siłownika cały czas wskazuje ciągłość obwodu?

Napisano

Prąd pojawia się tylko podczas pracy siłownika. Raz jest +/-, a raz -/+.

Pomiar oporu, czy ciągłości multimetrem możesz sobie darować. Miernik wskaże, że wszystko jest ok, nawet jeśli jeden drucik z 200 w kablu będzie dobry, a resztę zeżre korozja.

Napisano
  • Autor

> Prąd pojawia się tylko podczas pracy siłownika. Raz jest +/-, a raz -/+.

> Pomiar oporu, czy ciągłości multimetrem możesz sobie darować. Miernik wskaże, że wszystko jest ok,

> nawet jeśli jeden drucik z 200 w kablu będzie dobry, a resztę zeżre korozja.

czyli miernik przykładam do tych dwóch kabli i jak przekrecam kluczyk w drzwiach kierowcy to powinno pojawić się na nich 12V ?

Napisano

Tak. 12V, lub -12V zależnie od tego, czy otwierasz, czy zamykasz.

Chyba, że zamek jest sterowany w jakiś inny sposób.

Napisano
  • Autor

> Tak. 12V, lub -12V zależnie od tego, czy otwierasz, czy zamykasz.

> Chyba, że zamek jest sterowany w jakiś inny sposób.

no to nic sie nie pojawiało na tych kablach a mierzyłem przy siłowniku i w odległości ok 1,5 m. od niego

chyba, że faktycznie jakoś inaczej jest to sterowane ale na sterowniku jak mierzyłem to pojawia się napiecie na wyjsciach wiec może kable coś nie łączą bo tak jak pisałem jest to "druciarnia" jakich mało widziałem